Marc Floor (Photo by Fanuel Coenraad).jpg
Corporate

Voice-finalist Marc Floor bij opening Saxion Hogeschooljaar: 'Als ik zing, ben ik thuis in wat ik doe'

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

We gaan hem zien en horen tijdens de opening van het Saxion Hogeschooljaar: de vijftienjarige Marc Floor uit Apeldoorn. Het jonge zangtalent stond dit jaar in de finale van The Voice Kids, werkt hard aan zijn muziekcarrière en reisde af naar kamp Moria op Lesbos om zijn steentje bij te dragen aan een betere wereld: “Ik wil met mijn muziek zo veel mogelijk mensen in beweging zetten.”

Via de befaamde Blind Auditions zong Marc Floor zich dit voorjaar overtuigend naar de voorrondes en de liveshows van het RTL4-programma The Voice Kids. Het lukte hem om alle vier de stoelen van de coaches te laten draaien. Ilse Delange, Ali B en Miss Montreal wilden Marc graag begeleiden, maar uiteindelijk koos het zangtalent zelf voor rapper Snelle. Onder diens vleugels bereikte Marc uiteindelijk de finale van The Voice Kids. “Ik ben best een lange periode met The Voice Kids bezig geweest, maar achteraf is alles zo snel gegaan. Je komt in een soort rollercoaster terecht als je aan zo’n tv-programma meedoet,” vertelt hij.

Mensen bereiken met muziek

Marc had zichzelf aangemeld, was al jaren gegrepen door zingen, muziek maken en liedjes schrijven, maar wilde meer mensen bereiken met zijn stem en zijn liedjes. Het zorgde voor een “onwijs gave ervaring,” blikt hij terug. “Bij The Voice Kids draait alles om jou als deelnemer. Jij bent het talent, je moet natuurlijk zelf zingen, maar om jou heen is een groot team bezig om alles perfect te laten verlopen. Je krijgt zangles en coaching. Het zorgt ervoor dat je uiteindelijk zelf heel gefocust, maar ook op je gemak staat te zingen op zo’n groot podium.”

Rapper Snelle als de perfecte coach

Regiogenoot Snelle (de 25-jarige Lars Bos uit Gorssel) was voor Marc als coach de perfect match, vertelt hij: “Lars is zo’n toffe gast. We bleken veel gemeen te hebben. Bij ons allebei draait het leven om muziek, maar ook om familie en vrienden. We hebben veel gepraat. Over de toekomst, maar ook over de dingen waar ik nu wel eens tegenaan loop. Lars heeft me geleerd geduld te hebben, alles rustig op te bouwen en niet direct op het hoogste podium te gaan staan. Ik zie nu in dat ik, in vergelijking met leeftijdsgenoten, al veel bereikt heb op mijn vijftiende.”

Kamp Moria als heftige ervaring

Hoewel Marc hard op weg is zijn muzikale carrière op te bouwen, wil hij zijn muzikale talent ook inzetten voor een betere een eerlijkere wereld. Dat doet hij samen met zijn familie voor stichting Just A Million die met projecten vier goede doelen steunt: Compassion, De Voedselbank, Bright Fame en Stichting Bootvluchteling. “We hebben op Lesbos het vluchtelingenkamp Moria bezocht om te zien wat daar moet gebeuren. Het was een heftige ervaring. De mensen wonen daar in verschrikkelijke omstandigheden, er is weinig eten en kinderen kunnen niet naar school.”

Ik heb geleerd dat ik heel erg dankbaar moet zijn dat ik een huis heb, naar school kan en met muziek bezig kan zijn. Daarom vind ik het belangrijk om dat aan iedereen mee te geven: wees dankbaar, zet je talent in en maak wat van je leven. Wij kunnen dat. Voor de kinderen van Lesbos is dat nu heel moeilijk, eigenlijk onmogelijk.

Marc Floor portret (Photo by Fanuel Coenraad).jpg
Zanger Marc Floor over zijn reis naar Kamp Moria op Lesbos en zijn project Just A Million

Aandacht vragen voor onrecht

Op Lesbos nam Marc de videoclip op van het nummer ‘Een Plek Voor Jou En Mij’, dat hij met zijn zus Lize Marie schreef en zong. “Via dit nummer willen we aandacht vragen voor de situatie. We hopen dat deze mensen geholpen worden. De kinderen in Kamp Moria verdienen ook een kans op een goed leven. Het klinkt gek, maar deze reis was naast The Voice Kids een hoogtepunt in mijn leven. Ik heb geleerd dat ik heel erg dankbaar moet zijn dat ik een huis heb, naar school kan en met muziek bezig kan zijn. Daarom vind ik het belangrijk om dat aan iedereen mee te geven: wees dankbaar, zet je talent in en maak wat van je leven. Wij kunnen dat. Voor de kinderen van Lesbos is dat nu heel moeilijk, eigenlijk onmogelijk.”

Just A Million

Met stichting Just A Million hoopt Marc met zijn familie niet alleen een miljoen euro op te halen voor de goede doelen die ze steunen. Het draait volgens de zanger ook om de kleine dingen die je zelf in je omgeving kunt doen. Daarmee wil hij zoveel mogelijk mensen in beweging zetten: “Het gaat er om dat je de ander ziet. Denk aan de aandacht die je aan elkaar kunt geven. Bijvoorbeeld aan het kopje thee dat je met je eenzame buurvrouw drinkt. Er is zoveel dat je voor een ander kunt doen.”

Muziek als taal

Een muzikant met een missie. Eentje met het hart op de juiste plek. En juist vanuit dat hart wil Marc muziek blijven maken. “Ik vind het moeilijk om te vertellen wat mijn toekomstdroom is. Eigenlijk is dat gewoon: doorgaan met muziek maken, waar ik zo blij van word. Ik zing het liefst ballads. Daarin kan ik mijn gevoel overbrengen naar de mensen die naar mijn muziek luisteren. Als ik zing, ben ik thuis in wat ik doe. Eigenlijk is muziek mijn taal. Ik werk nu hard aan nieuwe nummers. Daarmee wil ik zoveel mogelijk mensen bereiken, inspireren en raken. Ik vind het daarom ook gaaf dat ik op mag treden bij de opening van het Saxion Hogeschooljaar. Het is de eerste keer dat ik zoiets voor een hogeschool doe. Ik heb er zin in.”

Foto's: Fanuel Coenraad

Marc Floor in Moria (Photo by Fanuel Coenraad) (2).jpg

Over Just A Million en de minidocu van Marc

Met zijn zusje Lize Marie startte Marc Floor het project ‘Just A Million’ om verschillende goede doelen te kunnen helpen. Ze schreven het nummer Een Plek Voor Jou en Mij, waarvoor ze de videoclip opnamen bij vluchtelingkamp Moria op Lesbos. Daar zagen Marc en Lize Marie met eigen ogen hoe volwassenen en kinderen daar moeten leven. Ze maakten er deze korte documentaire over. Met hun nummer vragen ze aandacht voor dit belangrijke onderwerp. Marc en Lize Marie hopen ze dat zoveel mogelijk mensen hen willen helpen om deze kinderen een eerlijke kans op een goed leven te geven.

Ben jij ook bij de online opening van het Saxion Hogeschooljaar?

Meld je aan!
Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Manuela NZenge Corporate

Manuela Nzenge laat tijdens opening Saxion Hogeschooljaar zien dat ze muzikaal onbeperkt is: ‘Dit is wie ik echt ben.’

30 augustus 2021
aranxa-esteve-130749-unsplash.jpg Corporate

Saxion op grootste Kennisfestival van Nederland

29 mei 2018
Inge Elsman - foto Thomas Busschers Corporate

‘Voor mij valt er bij Saxion elke dag nog iets nieuws te ontdekken’