Studenten Volt
Studentenleven

Dit is waarom Prinsjesdag voor deze (oud-)Fashion and Textile Technologies-studenten dit jaar extra bijzonder is

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Wat begon met een simpele oproep van Volt-Kamerlid Nilüfer Gündogan op Twitter, is in een paar weken tijd uitgegroeid tot een omvangrijk project voor enkele (oud-)studenten van de opleiding Fashion and Textile Technologies. Zij ontwierpen duurzame outfits voor de drie kamerleden van Volt, die deze ontwerpen dinsdag tijdens Prinsjesdag zullen dragen tijdens de traditionele troonrede. “Als het pak op televisie voorbijkomt, kun je zeggen dat jij die ontworpen hebt. Dat is wel heel cool.”

Update: samenwerking Saxion-Volt in de media

Diverse media schonken aandacht aan de prachtige samenwerking tussen Volt en de studenten van Fashion and Textile Technologies.

Zo waren studenten Puck Jager en Lotte Lutjes met een videoverbinding live in de uitzending van het RTV Oost-programma Bij Oost (vanaf minuut 04:25) en publiceerde het regionale medium ook een artikel op hun website. Ook Tubantia interviewde de studenten en publiceerde enkele foto's. Tot slot publiceerde Volt zelf een korte video op hun Instagram-pagina. 

Op de foto een deel van de (oud-)studenten: Sarah Pichon, Lotte Lutjes, Puck Jager en Steven Reinink (vlnr)

‘Voor Prinsjesdag willen mijn fractiegenoten en ik graag een outfit dragen van studenten van modeopleiding of collectief van jonge ontwerpers. (…) Kan iemand ons verder helpen?’ Met deze tweet roept Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan van Volt eind juni de hulp in van haar Twitter-volgers. Via een Saxion-medewerker komt de oproep al snel terecht bij Jan-Chris Hullegie, hoofddocent van de opleiding Fashion and Textiles Technologies, die niet lang na hoeft te denken over deze vraag. Hij legt contact met Volt en als blijkt dat ook de partij enthousiast is, verzamelt hij, ondanks het feit dat het zomervakantie is, een team van studenten en alumni die wel open staan voor een extra uitdaging.

“Bij onze opleiding proberen we altijd al wel zoveel mogelijk met het werkveld samen te werken”, legt Jan-Chris enkele dagen voor Prinsjesdag uit waarom hij zo enthousiast werd van de oproep. “Maar in dit geval draaien ze een écht project, met échte klanten, die elk hun eigen behoeften hebben. En bovendien met zeer krappe deadlines. Maar dat wisten we van tevoren en dat zeggen ze ook allemaal: ze realiseren zich wel dat ze écht iets moeten opleveren. Niet iets dat naderhand in het Saxion-gebouw komt te hangen. Nee, iets dat op een behoorlijke publieke dag wordt gedragen. Dat veroorzaakt veel druk, maar is natuurlijk ook heel erg tof.”

Met beide handen aangrijpen

Dat neemt niet weg dat de vraag voor de (oud-)studenten erg onverwacht komt. Vierdejaarsstudent Steven Reinink zit met medestudent Silas Raben op het terras van zijn vakantie te genieten, als zijn studiegenoot opeens een mailtje krijgt van Jan-Chris. Mede omdat Silas naar het buitenland vertrekt voor zijn minor, noemt hij de naam van Steven. “En zo heb ik mezelf ertussen geduwd”, lacht Steven. “Het klonk wel heel erg cool. Ik heb eerder pakken gemaakt en dat wilde ik sowieso al vaker gaan doen, maar met Volt leek het mij wel een hele vette samenwerking.”

Ook alumnus Sarah Pichon wordt benaderd voor het project. Zij behaalde afgelopen zomer een 9 voor haar afstuderen, waarin duurzaamheid een grote rol speelde. Een aspect dat de Volt-fractie ook belangrijk vindt. “Ik vind het altijd leuk om Saxion bij dit soort dingen te helpen”, vertelt ze. “Ook omdat ik hier een heel fijne tijd heb gehad. En ik zag het ook echt wel als een kans om mee te werken aan dit project, omdat voor mijn gevoel niet veel politieke partijen dit doen. Dit wilde ik dus met beide handen aangrijpen.”

Eigen design

De zes (oud-)studenten hebben in de zomermaanden regelmatig contact met de Volt-fractie, die bestaat uit Laurens Dassen, Nilüfer Gündogan en Marieke Koekkoek. Kennismaken, de eisen bespreken, passessies: meerdere keren wordt er een Teams-vergadering belegd of rijden de studenten naar Den Haag. “Het verschilde echt per persoon wat de wensen waren”, vertelt Steven. “Waar de één een wat meer over the top outfit wilde, wilde de ander het weer liever casual houden.”

“De eisen van Marieke waren inderdaad totaal anders dan die van Nilüfer”, vult Sarah aan. “Welke kleur draag je vaker en staat je mooi? Durf je een statement te maken of doe je dat liever niet? Allemaal dingen waar ze over na moesten denken. Uiteindelijk is het ook de bedoeling dat ze de kleding vaker kunnen dragen.” Steven: “Het overkoepelende idee was in ieder geval om zo duurzaam mogelijk te werk te gaan.”

Nilüfer Gündogan: ‘Dit paste perfect’

De fractieleden van Volt kozen er heel bewust voor om studenten in te schakelen voor hun Prinsjesdag-outfit. “We vinden het leuk om de mensen in Nederland te laten zien wat studenten allemaal kunnen”, legt Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan uit.

“Ik ben zelf woordvoerder onderwijs en dit sluit heel erg aan bij mijn opvattingen. Het zou raar zijn om aan de ene kant een pleidooi te houden voor het Nederlandse onderwijs en aan de andere kant niet te laten zien wat voor talent er allemaal in ons land rondloopt. Ik vind namelijk dat we in Nederland heel veel talent hebben en dat we daar best wel wat trotser op mogen zijn.”

Na haar oproep op Twitter kwam ze al snel in contact met Jan-Chris. “En dat was echt een leuk gesprek. We hadden dezelfde opvattingen over kleding en hoe het zou moeten zijn. Daarna reageerden nog heel veel mensen en heel veel andere onderwijsinstellingen, maar dit paste perfect, dus ik hoefde niet verder te zoeken.”

Een van de factoren waar Jan-Chris en Nilüfer het al snel over eens waren, is dat er duurzame stoffen gebruikt moesten worden. “Het is goed om te laten zien dat mode ook duurzaam kan zijn. Ik denk dat we er met zijn allen wel over eens zijn dat iedereen een bijdrage moet leveren en de kledingindustrie is natuurlijk een sector waar veel afname plaatsvindt. Als je verantwoordelijker omgaat met de grondstoffen, kun je daadwerkelijk een enorme bijdrage leveren.”

De bedoeling is dan ook dat de Volt-Kamerleden de kleding vaker kunnen dragen. “Ik draag dinsdag zelf een heel keurige, deftige rok, die je niet zo snel naar de eerste de beste gelegenheid draagt, maar mijn jasje kan ik bijvoorbeeld heel goed combineren met een andere broek. Ook Marieke en Laurens wilden graag een outfit die ze vaker kunnen dragen. We wilden geen politiek statement maken, maar vonden het vooral belangrijk om te laten zien dat duurzaamheid en mode goed samengaan.”

Nilüfer kijkt tevreden terug op het proces. “Het was echt ontzettend leuk. Ik werkte zelf samen met twee super gedreven meiden en ik heb het eindresultaat nog niet gezien, maar het hangt nu bij ons op kantoor en de foto’s zagen er waanzinnig uit. Het is onze eerste Prinsjesdag en dat maakt het natuurlijk spannend, maar ik heb er ontzettend veel zin en vertrouwen in.”

Ondanks het feit dat de Kamerleden een goed beeld hebben van wat ze willen, zijn het uiteindelijk de studenten die, figuurlijk, de knopen doorhakken. “Het blijft je eigen design”, legt Sarah uit. “En zo moet het ook zijn, vind ik. Wij hebben natuurlijk veel meer kennis van de stoffen. Met een bepaald motiefje was het overigens nog wel even spannend hoe dat ging reageren op de camera, maar dat hebben we zelf al even getest en dat ging goed.”

Gerecyclede stoffen

Een belangrijke voorwaarde vanuit de Volt-fractie is dat de outfits duurzaam worden ontworpen. En dus gebruiken de studenten veelal gerecyclede stoffen, die geproduceerd zijn in Nederland. “Zowel voor het buitenste materiaal, als voor de voering en de knopen,” licht Steven toe. “En we proberen natuurlijk zo min mogelijk afval over te houden, bijvoorbeeld door het restafval te gebruiken voor tassen (zie kader), maar 100% zero waste is eigenlijk nog niet mogelijk.”

Nationale televisie

Toch is hij, een dag voor de oplevering, tevreden met het resultaat. “Al kan het natuurlijk altijd beter, maar we hebben er heel veel van geleerd. Het was wel meer werk dan we hadden gedacht. Om tien uur ’s avonds sluit het Epy Drost-gebouw altijd en dat tijdstip hebben we regelmatig gehaald.” Sarah: “Maar zo werkt het straks natuurlijk wel als je eenmaal bezig gaat met het échte werk.”

Ik had nooit gedacht dat ze zo open zouden zijn in de communicatie. Dat was heel fijn. Ze lieten zien dat zij dit ook heel graag wilden en daardoor word je nog perfectionistischer.

Alumnus Sarah over de samenwerking met de fractieleden van Volt

En dinsdag? Dan zijn de studenten aanwezig in Den Haag. Voorafgaand aan de festiviteiten hebben ze een fotomoment met de kamerleden. Waar ze daarna heengaan, weten ze nog niet. “Het is natuurlijk best een belangrijke dag voor Nederland”, vertelt Steven trots. "En het is op nationale televisie. Als het pak dan tijdens de uitzending voorbijkomt, kun je zeggen dat jij die ontworpen hebt. Dat is wel echt cool.”

Ook Jan-Chris is trots op zijn studenten. “Wat een toewijding en doorzettingsvermogen hebben zij laten zien. Fantastisch hoe zij in hun eigen uren dit hebben opgepakt en elke keer maar positief bleven. Af en toe kwam ik langs in het atelier en dan zag ik die vermoeide koppies zitten. Ze zijn voor mij sowieso al geslaagd, want vergeet niet dat ze ook al met hun vervolgstappen begonnen waren, zoals stage en werk. Ze doen het er 'gewoon' even bij."

Grote eer

“Het was echt een grote eer om dit te mogen doen”, sluit Sarah af. “Het is leuk om met mensen samen te werken waar je normaal niet mee samenwerkt. Ik had nooit gedacht dat ze zo open zouden zijn in de communicatie. Dat was heel fijn. Ze lieten zien dat zij dit ook heel graag wilden en daardoor word je nog perfectionistischer. Je hebt maar één kans om het goed te doen, ze mogen er natuurlijk niet uitscheuren”, lacht ze. “Dat zou wat zijn, misschien kunnen ze maar beter niet gaan zitten.”

Het team

Studenten, docenten, alumni, regionale bedrijven: allemaal hadden ze een aandeel in deze bijzondere samenwerking. Maar wie deed wat?

Het team van (oud-)Fashion and Textile Technologies-studenten dat projectleider Jan-Chris Hullegie in de zomervakantie bij elkaar verzamelde bestond uit Anne Uelderink, Puck Jager (outfit van Marieke Koekkoek), Silas Raben, Steven Reinink (Laurens Dassen), Sarah Pichon en Lotte Lutjes (Nilüfer Gündogan). Fenna Wildering bekommerde zich om de brand identity. In de laatste week hebben zij bovendien de support gehad van oud-docent Yvonne Hillebrand, die hen heeft geholpen met de laatste loodjes.

Oud-student Jolien Roesthuis maakt met haar bedrijf Old2Gold de tassen voor de twee vrouwelijke Kamerleden van Volt. Hiervoor gebruikt ze gerecycled leer én restafval van de outfits. Beide ontwerpen zijn geïnspireerd door en met een knipoog naar Europa.

Ook de Twentse bedrijven Enschede Textielstad en Tootal Fabrics zetten zich belangeloos in voor dit gezamenlijke project van Saxion en Volt. Enschede Textielstad levert de stoffen voor de outfits en Tootal Fabrics levert de voeringsstoffen waarmee de outfits aan de binnenkant zijn voorzien van een duurzame variant van de regulieren voeringsstoffen. Het Saxion FabLab heeft haar borduurmachine beschikbaar gesteld voor de borduurpatronen die op de outfit van Nilüfer Gündogan zijn aangebracht.

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke en een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Jorien.jpeg Ondernemerschap

Jorien inspireert en stimuleert mensen naar een duurzaam leven

13 oktober 2021
DionneV.JPG Onderwijs

Stagiair Dionne helpt ondernemers te verduurzamen met het platform Duurzame Horeca

13 oktober 2021
Klaas Studentenleven

Stagiair Klaas is stemacteur: 'Mensen kunnen je stem horen, maar ze weten niet wie je bent'