FloorStage.jpg
Onderwijs

Floor ontdekte via de Radioschool haar passie en loopt stage bij Qmusic

Floor Nieuwenhuis is derdejaars Creative Business-student en deed tijdens haar studie mee aan de KRO-NCRV Radioschool. Dat werd een groot succes: ze kreeg een bijbaan bij 3FM en nu loopt ze stage bij Qmusic, om zich verder te ontwikkelen tot radioproducer.

Hoi Floor, waar loop je stage?

“Ik loop stage bij Qmusic Nederland. Woensdag tot en met zondag is mijn werkweek. Op zaterdag en zondagochtend maak ik samen met de dj’s Bas van Nimwegen en Joep Roelofsen van 07.00 tot 12.00 je weekend een stukje leuker! Ik ben er terechtgekomen door een motivatiebrief te schrijven en een cv op te sturen. Een selectieprocedure ging eraan vooraf. Zelf denk ik dat ik het te danken heb aan de afgelopen twee jaar, waarin ik heb leren radio maken. Maar daar zal ik zo nog meer over vertellen.”

Hoe heb je je passie voor radio ontdekt?

“Ik wist heel lang niet wat ik wilde worden, totdat ik een oproep voorbij zag komen van een docent: dat je je kon opgeven voor de KRO-NCRV Radioschool 2020. Na een motivatiebrief en CV doorgestuurd te hebben, werd ik uitgenodigd voor de talentendag, Hier moesten we allerlei radiogerelateerde opdrachten doen, zoals een nieuwsbericht schrijven, een belspel leiden, samenwerkingsspellen en voor de lol mocht je ook nieuwslezen.”

Hoe ging het bij de radioschool?

“Van de bijna honderd aanmeldingen, werd ik gekozen met elf andere radiofanaten. Een jaar lang - naast de opleiding Creative Business - werd ik opgeleid tot radioproducer/-redacteur. Elke dinsdagavond kregen we een workshop van mensen uit het werkveld en elke vrijdag hadden we een redactiedag, waarop het Radio 1-programma Fris voorbereidden. Om de zoveel weken deed je dan ook regie bij het programma. Dan zat je zaterdag op zondagnacht in de radiostudio van 04.00 tot 06.00 uur, supergaaf vond ik dat! Daar heb ik ontzettend veel van geleerd: van zelf reportages opnemen tot aan het voorbereiden van hele informatieve interviews met hoogleraren Het was heel leuk, maar tegelijk ook heel spannend en leerzaam. Vervolgens heb ik in de zomer van 2020 meegelopen in de nacht bij 3FM. Daarna kreeg ik te horen dat ik er mocht werken, mijn meest toffe bijbaan ooit! Ik mocht productie en redactie doen voor Andres Odijk en Jamie Reuter. Wekelijks twee shows van 02.00 tot 04.00 uur in Hilversum. Dat was best pittig, naast mijn studie, maar ontzettend leuk. In maart en april en de zomermaanden heb ik fulltime gewerkt. Tot afgelopen augustus heb ik daar met heel veel plezier gewerkt.”

Weet je al of je later ook iets met radio wil doen?

“Lastige vraag haha, ik wist jarenlang niet wat ik wilde worden, net zoals vele jongeren. Maar nu weet ik wel dat ik dit medium ontzettend leuk vind. Het is een heel snel medium: je bedenkt iets in de ochtend en dat heb je 's middags of 's avonds al op zender. En altijd proberen in audio te denken, dat is een uitdaging. Dus voorlopig wil ik hier heel graag in verder.”

Hoe bevalt je stage tot nu toe?

“Tot nu toe heel goed. Het is een klein bedrijf (circa 80 medewerkers) en er hangt een hele leuke sfeer. Het zijn allemaal getalenteerde en gepassioneerde mensen. Alles zit bij elkaar op een vloer: de nieuwsredactie van nu.nl zit er, de mensen van de marketingafdeling, de technici, de mensen van events. Je ziet en spreekt bijna iedereen en iedereen kent elkaar. Dat heeft wel wat. In het weekend heeft een radioprogramma een andere sfeer dan een doordeweekse show. Het is allemaal net even wat losser en draait om gezelligheid. Doordeweeks ook wel, maar de sfeer is dan anders, omdat de meeste mensen gewoon aan het werk zijn. “

Ik vind het heerlijk in de radiostudio: het voelt toch altijd magisch als je duizenden mensen kan bereiken vanuit zo’n prachtige studio.

Creative Business-student Floor loopt stage bij Qmusic

Waar moest je erg aan wennen?

“Ik moest wennen aan het wonen in Amsterdam. Ik woon nu tijdelijk in Amsterdam en ik kom uit Raalte, een dorpje. Er is altijd reuring en lawaai om je heen hier in Amsterdam. Dat vond ik echt heel erg wennen. Nu ik er een paar weken zit, lukt dat wel en valt het me steeds minder op. En in het weekend vroeg opstaan is ook erg wennen. Ik vind het niet erg om vroeg op te staan, want ik heb hiervoor ook in de nacht gewerkt, maar als iedereen aan het feesten is, dan moet ik alweer naar bed of als je het heel laat maakt, moet ik alweer uit bed. De wekker gaat om 05.00 uur op zaterdag en zondag. Totaal niet erg, want je werkt de hele week naar zo’n show toe en dan mag je eindelijk weer. Ik vind het heerlijk in de radiostudio: het voelt toch altijd magisch als je duizenden mensen kan bereiken vanuit zo’n prachtige studio.”

Wat mag je allemaal doen?

“Ik ben redacteur en producer. Dat houdt in dat ik presentatieteksten schrijf, onderwerpen mag bedenken waarover gepraat kan worden in de uitzending, quizvragen bedenken, luisteraars live in de uitzending voorproduceren (dus zorgen dat je een leuke en enthousiaste luisteraar weet te strikken, iemand met een goed verhaal). Daarnaast mag ik samen met een andere stagiair Stephan’s Pianobar produceren. Maandelijks hebben we een opnamedag met twee bekende artiesten of bands en een onbekende artiest of band. Van A tot Z mogen wij alles regelen: van lunch tot locatie. Heel tof om daar mee bezig te zijn.”

Wat hoop je te leren van bij je stage?

“Ik hoop zelf formats voor radio-items, zoals spelletjes of terugkomende onderdelen in de show, te bedenken en dat uiteindelijk ook in de praktijk uit te voeren. Wellicht dat ik komend half jaar iets bedenk en dat we dat eens gaan proberen in het weekend. Dat lijkt mij echt fantastisch. En wat mij ook tof lijkt is om iets van een actie of spel te bedenken waarin we crossmediaal kunnen zijn. Een actie waarbij we de luisteraar de leiding geven, dus we roepen iets op op zender en dat combineren met een actie op social media. Daarnaast wilde ik weten hoe het is om radio te maken bij een commerciële zender, omdat ik de afgelopen twee jaar bij de publieke omroep heb rondgelopen.”

Wat vind je het leukst aan deze stage?

“Live in de studio zitten vind ik het allerleukste, daar doe je het uiteindelijk voor. Je spreekt zoveel mensen die normaal nooit zou spreken. Dat vind ik echt prachtig. Van ouwehoeren met een luisteraar tot diepgaande gesprekken: je hebt ze allemaal met deze mensen, dat vind ik echt heel bijzonder. En de gezelligheid met de collega’s: een potje tafelvoetbal tussen het werken door is hier heel normaal, gezamenlijk lunchen en borrels op het dakterras en binnenkort hebben we tweedaags personeelsfeest. Kortom, echt een hele leuke sfeer hier.”

Wat zijn jouw tips voor het vinden van een leuke stage?

“Begin op tijd! Dat is het allerbelangrijkste. Op de meest toffe plekken kan je al vijf maanden van tevoren solliciteren. En zet meerdere lijntjes uit, ga niet steeds wachten op een antwoord. Gooi er vier tot tien mails uit, dan maak je meer kans. Wellicht pakt het zo goed uit, dat je uiteindelijk zelf kan kiezen waar je naartoe wilt.”

Kiki Hannink.jpeg

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden. 

Gerelateerde artikelen

Romaissae Taouil (eigen foto, met toestemming) Onderwijs

Marketing met een maatschappelijk aspect: Romaissae’s stage-ervaring bij Nieuwe Wending

06 maart 2024
Elcin Coraklar en Daniel Verlaan Onderwijs

Creatieve Inspiratiedag bij Creative Business: een duik in de wereld van media, ondernemerschap en passies

22 november 2023
Maaike de Haas 2.jpg Onderwijs

Maaike de Haas maakte een educatieve les voor nieuwkomers in Nederland en won de Media & Onderwijs prijs