Fabienne.jpg
Onderwijs

Fabiènne loopt stage in het ziekenhuis: 'Je kan iets voor patiënten betekenen'

Kiki Hannink.jpeg
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Zorg trok haar al vanaf jonge leeftijd aan en dus loopt Verpleegkunde-student Fabiènne Horstman stage in het ziekenhuis. Hier kan ze de nodige ervaring op doen. “De waardering die je krijgt van patiënten geeft me een goed gevoel.”

Hoi Fabiènne, Welke opleiding doe je bij Saxion?

“Ik doe de opleiding Verpleegkundige. Van jongs af aan trok de zorg me al erg aan. Ik vind het erg leuk om met mensen om te gaan en al helemaal als je ze ook nog eens kan helpen door het verlenen van zorg. De waardering die je krijgt van patiënten geeft me een goed gevoel: dat ik iets voor een ander kan betekenen.”

Waar loop je stage?

“Ik loop stage in het SKB Ziekenhuis Winterswijk, op de afdeling chirurgie. Ik ben hier terechtgekomen via Saxion. Het stagebureau van de Academie Gezondheidszorg koppelt je als student aan een stageplaats, na het aangeven van je voorkeuren voor bepaalde zorginstellingen.”

Waarom wilde je daar graag stagelopen?

“Op nummer 1 van mijn lijstje stond het ziekenhuis. Het ziekenhuis leek me een enorm leerzame stageplaats, waarbij je veel te maken krijgt met verschillende ziektebeelden. Ook is dit de plek waar veel verpleegtechnische handelingen uitgevoerd worden en waar je als student veel van kan leren. Verder kom je in contact met specialisten en kun je ook hier veel van leren.”

Toch, in deze coronatijd, is het allemaal net even wat anders dan voorheen. Je kan iets voor de patiënten betekenen en dat geeft me een goed gevoel.

Wat hoopte je te leren van bij je stage?

“Dit was mijn eerste stage in het ziekenhuis, dus wist ik vooraf niet heel goed wat me te wachten stond. Daarom hoopte ik om gedurende deze stage een duidelijk beeld te kunnen krijgen van het werken in het ziekenhuis. Verder hoopte ik veel te leren over ziektebeelden, het uitvoeren van een opname en ontslag en verpleegtechnische handelingen. Tijdens deze stage hoopte ik me ook te ontwikkelen in m’n communicatieve en samenwerkende vaardigheden met zowel de patiënten, als verpleegkundigen, specialisten en andere disciplines.”

Wat mag je allemaal doen?

“Op dit moment mag ik de zorg coördineren voor een kamer van vier patiënten. Hierbij voer je alle bijbehorende taken uit. Beginnend bij het uitvoeren van de Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen. Vervolgens ga je visites lopen met de artsen om het over de patiënt te hebben en het beleid teruggekoppeld te krijgen van de arts. Dit beleid kan je vervolgens gaan uitvoeren. Verder verleen je gedurende de dienst de zorg aan je patiënten en ondersteun je waar nodig. Tijdens een dienst kan je ook te maken krijgen met een opname, een ontslag of een patiënt die voor een operatie gaat. Deze bijbehorende taken mag je dan uitvoeren. Alles omtrent medicijnen en infusen is iets waar je als stagiair nog niet mee mag werken.”

Wat vind je het leukst aan deze stage?

“Het leukste aan deze stage vind ik het te maken hebben met heel veel verschillende soorten ziektebeelden, het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen en dat elke dag anders is. Ook vind ik de uitgesproken waardering van patiënten naar de verpleegkundigen toe erg leuk om te horen. Toch, in deze coronatijd, is het allemaal net even wat anders dan voorheen. Je kan iets voor de patiënten betekenen en dat geeft me een goed gevoel. Verder vind ik het leren van zoveel nieuwe dingen in het ziekenhuis ook erg leuk.”

Kiki Hannink.jpeg

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden. 

Gerelateerde artikelen

Corporate

Timo bij de Les: ‘Deze OK-route is zó relevant’

24 april 2024
Onderwijs

Ervaringsdeskundige oncologie Liesbeth van Balen: ‘lotgenoot en gids’

17 april 2024
Corporate

Green Ambassador Marlies Pepers: stap voor stap groener