Sabiha
Onderwijs

Sabiha wist al heel snel waar haar interesse lag: ‘Door in gesprek te gaan met bedrijven ontdek je je interesses’

Elçin Çoraklar
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Sabiha Dahrish is student Civiele Techniek. Door in gesprek te gaan met bedrijven heeft ze een stage gevonden die past binnen haar interesses. “Ik vind waterveiligheid, ruimte voor de rivier, dijken en kustbescherming erg interessant.”

Hoi Sabiha, welke opleiding volg je precies?

“Ik studeer Civiele Techniek. Civiele techniek gaat over wegenbouw, waterbouw, constructies, watermanagement, maar ook grondmechanica. Het is een hele brede opleiding. Je kunt na deze opleiding werken bij de Overheid, bij een aannemer of een ingenieurs- of adviesbureau.”

Moet je je ook specialiseren binnen deze opleiding?

“Nee, je volgt in de eerste twee jaar alle vakken en in het derde jaar ga je je minor en stage doen. Op dat punt kun je je gaan specialiseren aan de hand van je interesses. Ik vind zowel waterbouw als wegenbouw heel interessant, daarom heb ik eerst de minor Waterbouw gedaan en daarna in de wegenbouw stage gelopen. Zo heb ik mijn derde jaar als specialisatie gedaan. Tijdens het vierde jaar kies je een afstudeerrichting en dat wordt ook uiteindelijk jouw richting in het werkveld, echter kun je in het werkveld makkelijk van richting veranderen.”

Hoe ben je terecht gekomen bij NTP?

“Vorig jaar was er een meet & greet georganiseerd met stagebedrijven uit de civiele techniek wereld. Toen wist ik dat ik iets met uitvoering en ontwerpen wou doen en kwam ik al heel snel uit bij een aannemer die ook zijn eigen ingenieursbureau heeft, want daar kun je ontwerpen maken, werk voorbereiden en op de bouw aan de slag gaan."

Ik heb voordat ik begon met mijn stage al duidelijk aangegeven wat ik wou doen en hoe ik de stage voor me zag.”

Ik heb tijdens de meet & greet met veel bedrijven een praatje gemaakt. Uiteindelijk mocht ik bij NTP een dagje meelopen. Het beviel mij erg goed en toen heb ik de keuze gemaakt om daar stage te lopen. Hier kon ik mij bezig houden met wegenbouwprojecten. Omdat ik mijn minor in waterbouw had gedaan, vond ik het nu juist interessant om mij bezig te houden met wegenbouw.”

Wat waren je werkzaamheden tijdens je stage bij NTP?

“Ik heb voordat ik begon met mijn stage al duidelijk aangegeven wat ik wou doen en hoe ik de stage voor me zag. We lopen in totaal 20 weken stage. Ik wou de eerste helft van mijn stage bezig met tekeningen en ontwerpen en tijdens de andere helft wou ik op de bouw meelopen. Dat was gelukkig allemaal mogelijk.

Ik maakte tekeningen voor verschillende projecten door heel Nederland. Ik hield mij ook bezig met kapvergunningen en ik deed werkvoorbereidingen voor de bouw.”

Wat vond je leuker, de ontwerpfase of de uitvoering, de bouw?

“Het is lastig om daarin keuzes te maken. Ik vond het allebei superleuk. Enige nadeel aan kantoorwerk is dat je continue achter de schermen zit. Bij de uitvoering, op de bouw, doe je verschillende werkzaamheden, van tekenen tot aan administratie. De afwisseling bij uitvoering vond ik heel leuk.”

Heb je tips voor studenten die ook een stage moeten vinden?

“Als je niet zo goed weet wat je wilt doen of waar je stage wilt lopen, is het belangrijk om bij evenementen zoals meet & greet in gesprek gaat mensen en vertelt wat je leuk vindt en wat je wilt doen. Dan hoor je van de andere kant wat ze doen en waar ze allemaal mee bezig zijn. Op deze manier ontdek je waar jouw interesses liggen.”

Elçin Çoraklar

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Singepore Studentenleven

Met z’n vieren voor stage naar Singapore: ‘Het is een totaal andere wereld’

03 februari 2023
KoenStage.jpg Onderwijs

Stagiair Koen verdiept zich in huisvesting voor mensen met dementie: ‘Het is heel bijzonder hoeveel erbij komt kijken’

01 februari 2023
Stef.jpg Onderwijs

Stef loopt stage én werkt bij Aabo en raadt die constructie aan: ‘Het werkt twee kanten op’