Dilara.jpg
Onderwijs

Dilâra voerde neuropsychologische testen uit: 'Ik leerde niet alleen de patiënten kennen, maar ook mezelf'

Elcin Coraklar.jpg
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Dilâra Küçükaslan heeft het afgelopen halfjaar stagegelopen bij Isala Ziekenhuis. Ze heeft zich beziggehouden met neuropsychologische onderzoeken en heeft haar persoonlijke doelen behaald dankzij de vele persoonlijke gesprekken die ze moest voeren met patiënten. “Ik heb uiteindelijk moeten leren om het wat rustiger aan te doen. Een 8 hoef ik niet per se te behalen, een 6 is ook prima”, vertelt Dilâra.

Hoi Dilâra, welke opleiding volg je?

“Ik doe de opleiding Toegepaste Psychologie sinds 2019. Ik zit momenteel in het vierde leerjaar en ben momenteel bezig met mijn scriptie. Met de opleiding doen we onderzoek naar gedrag en waarom mensen doen wat zij doen. Heel veel dingen worden namelijk beïnvloed door de opvoeding en de omgeving en dat heeft allemaal invloed op mensen. We voeren diagnostische onderzoeken uit en doen kennis op over het geven van trainingen en coaching.”

Heb je ook een specialisatie?

“We hebben in onze opleiding drie specialisaties. En in het derde leerjaar moet je een specialisatie kiezen. Je kunt kiezen uit gezondheidspsychologie, arbeids- en organisatiepsychologie en gedrag en techniek. Ik heb gekozen voor gezondheidspsychologie. Want bij gezondheidspsychologie komt het gedeelte van trainingen, coaching en diagnostiek van toepassing en dat vind ik zelf heel interessant.”

Wat heb je tijdens je stage bij Isala Ziekenhuizen gedaan?

“Mijn stage ging voornamelijk om het afnemen van neuropsychologische testen, rapporteren en intakegesprekken voeren met patiënten. En daarin was observatie heel belangrijk. Daarnaast heb ik terugkoppelingsgesprekken gevoerd, waarin ik samen met de psycholoog de uitslag van de test met de patiënt besprak.”

Waarvoor moest je deze testen uitvoeren?

“Het testen is ervoor om meer informatie te krijgen over de patiënt. Wat is de reden dat de patiënt naar Isala Ziekenhuizen is gekomen, bijvoorbeeld. Soms kunnen mensen na een ongeluk of operatie symptomen ervaren die hun functioneren in de weg zitten.  Wij kijken door middel van neuropsychologische testen waar dat aan kan liggen.”

Er was bijvoorbeeld iemand die kwam met symptomen van vergeetachtig zijn. Maar eigenlijk lag het probleem ergens anders. Deze patiënt ging bijvoorbeeld in de ochtend slapen waardoor ze heel weinig sliep en zich de hele dag door heel moe voelde.

Kwam er altijd een neuropsychologisch uitslag uit?

“Vaak wel. Er was bijvoorbeeld iemand die kwam met symptomen van vergeetachtig zijn. Maar eigenlijk lag het probleem ergens anders. Deze patiënt ging bijvoorbeeld in de ochtend slapen waardoor ze heel weinig sliep en zich de hele dag door heel moe voelde. Ze kon zich niet goed concentreren waardoor ze heel vaak dingen vergat. Dus toen hebben wij haar verwezen naar een slaapspecialist.

Ook was er een patiënt die veel moeite had met plannen, het onthouden en benoemen van dingen en instructiebegrip. Ik weet nog dat dit onderzoek heel chaotisch verliep, omdat de patiënt heel veel niet begreep vanwege zijn instructiebegrip. Gelukkig zat een collega ook in de kamer voor supervisie, dus zij greep op bepaalde momenten in. In deze situatie kwam wel een neuropsychologisch uitslag uit. Deze man had namelijk twee keer een auto-ongeluk gehad, waarvan één heel ernstig. Na dit onderzoek heb ik de patiënt niet meer gezien, omdat het terugkoppelingsgesprek in de zomervakantie plaatsvond.”

Wat heb je over jezelf geleerd tijdens deze stage?

“Ik heb geleerd dat ik heel perfectionistisch ben. Tijdje terug las ik ook een artikel van jou over perfectionisme en daarin herkende ik heel veel. Ik heb uiteindelijk moeten leren om het wat rustiger aan te doen. Een 8 hoef ik niet per se te behalen, 6 is ook prima. Ook heb ik geleerd dat ik het soms nog wel lastig vind om veel veranderingen mee te maken. Ik vind structuur heel fijn, maar ben momenteel bezig me te ontwikkelen om onder andere flexibeler te worden. Veranderingen kunnen namelijk op elk moment optreden en daar moet je wel mee om kunnen gaan.”

Had je van tevoren een leerdoel voor jezelf opgesteld?

“Zeker. Ik wou kritischer worden en leren om goed research te doen. Maar ook ondernemender zijn en vaker het initiatief nemen.”

Heb je tips voor studenten die ook een stage moeten vinden?

“Mijn eerste tip is ga ruim van tevoren zoeken. En dan praat ik over maanden van tevoren. Besteed aandacht aan je LinkedIn profiel en bouw connecties op zodat je op LinkedIn kan vragen of iemand een leuke stageplek kent. Vraag mensen uit je omgeving of misschien zelfs docenten. Ga niet afwachten. Mail, of nog beter, bel naar bedrijven.”

Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

JeroenStage.jpg Onderwijs

Jeroen liep stage als ademcoach: ‘Ik had het niet mooier kunnen dromen’

08 maart 2023
TessDefensie.jpg Onderwijs

Toegepaste Psychologie-stagiair Tess geeft mentale begeleiding bij Defensie: 'De cultuur trekt mij aan'

15 juni 2022
Jennifer.jpg Onderwijs

Jennifer deed tijdens haar stage onderzoek naar e-learnings en schreef een artikel over vreemdgaan