JeroenStage.jpg
Onderwijs

Jeroen liep stage als ademcoach: ‘Ik had het niet mooier kunnen dromen’

Maya ter Steege
Maya ter Steege Leestijd Minuten

Jeroen Bijkerk studeerde Toegepaste Psychologie en verdiepte zich tijdens zijn studie in hoogsensitiviteit, mindfulness en spiritualiteit. Zonder er veel van af te weten, begon hij zijn stage als ademcoach, waar Jeroen de kracht van ademwerk ontdekte. “Het is heel fascinerend hoe krachtig de ademhaling is en hoe weinig het geïntegreerd wordt binnen de psychologie en ons dagelijkse leven.”

Hoi Jeroen, hoe ben je erop gekomen om je te verdiepen in de richting van mindfulness en spiritualiteit?

“Ik had altijd al een fascinatie voor de zin van het leven. Ik was vaak bezig met levensvragen en raakte makkelijk in gedachten verzonken. Vijf jaar terug werkte ik nog als chefkok chemicaliën bij een fabriek. Daar kwam ik er al snel achter dat mijn behoeftes en kwaliteiten niet tot ontwikkeling kwamen. Ik nam ontslag en boekte een enkeltje naar Bangkok, waar ik nogal impulsief op rondreis ging door Zuidoost-Azië en het boeddhisme en de zenfilosofie leerde kennen. Mijn zelfontwikkeling werd prioriteit nummer één, maar ik raakte van mijn koers doordat ik te veel bezig was met informatie zoeken en analyseren. Nu probeer ik steeds vaker terug te komen tot gewoon voelen vanuit intuïtie en hanteer ik een mindfulnesshouding van simpelweg ervaren.”

Hoe heb je je tijdens je studie Toegepaste Psychologie gefocust op spiritualiteit?

“Ik heb twee jaar geleden een burn-out gehad toen ik met mijn scriptie bezig was. Tijdens deze periode heb ik mijn scriptie afgerond met meerdere pauzes, om te herstellen van mijn burn-outklachten. Ik bedacht me dat ik eigenlijk even wat tijd voor mezelf nodig had. Ik kwam de minor Spirit van Saxion tegen en voelde: dit is een manier waarop ik mijn rust terug kan vinden. Ook was de minor interessant om me meer te verdiepen in spiritualiteit en mindfulness. Ik was zo erg verdwaald geraakt in mijn hoofd en daar zo in doorgeslagen, dat ik even die weg terug in mijn lijf moest zien te vinden. Mijn gevoel zei dat de minor Spirit mij daar ontzettend bij zou kunnen helpen en dat was waar. De docenten stimuleren en motiveren heel erg tot zelfreflectie en de diepe, intieme gesprekken over kwetsbare onderwerpen ondersteunde mij daarin. Dat was ontzettend fijn. Ik voelde me ook heel erg verbonden met de stof, studenten, docenten en weer met mezelf, doordat allerlei levensvragen besproken werden en ook vooral werden geïntegreerd.”

Hoe ben je bij je stage als ademcoach gekomen?

“Ik dacht: Jeroen, als je die stageplek wil, dan moet je er ook vol voor gaan. Ik ben toen via een aantal zoektermen op zoek gegaan naar stagebedrijven. Spontaan popte toen ook de term ademcoach in mij op, terwijl ik nog helemaal niet goed wist wat het inhield. Het was een intuïtieve ingeving. De meeste mensen sturen eerst een mail, maar ik wilde direct weten of er een klik was, dus besloot ik te bellen. Ik belde rond naar verschillende coachingsbedrijven en kwam terecht bij Heleen Ytsma van Herleva. Tijdens ons telefoongesprek ontstond er een moeiteloze stroming. Ze nodigde me uit om een keer langs te komen om mee te kijken met wat zij doet. Ik ging toen langs, er ontstond er een hele bijzondere dynamiek en het voelde goed. Twee maanden later was ik daar als stagiair. Zo gezegd, zo gedaan.”

Het werk wat ik nu doe, wordt wel eens als zweverig gezien, maar het is zo basaal. Iedereen ademt elke dag en met behulp van onze ademhaling hebben we invloed op ons hart.

Wat deed je tijdens je stage?

“Ik heb veel werk gedaan als copywriter, dus ik heb veel herschreven. Ik heb de opleiding aan kunnen vullen met relevante literatuur uit de psychologie en mijn eigen ervaringen. Tegelijkertijd keek en deed ik ook mee met de opleidingsdagen tot ademcoach. Na de eerste maand begon ik zelf met ademcoaching en kreeg ik mijn eerste proefcliënten. Dat ontwikkelde zich tot echte cliënten. Mijn grootste leerdoel was om de stof eigen te maken en dit toe te passen in de praktijk en dat is zeker gelukt. Ik had het niet mooier kunnen dromen. Toen ik de stof na ongeveer drie maanden eigen had gemaakt, begon ik met trainen van inhaalcursisten voor de opleiding tot holistisch ademcoach. Uiteindelijk ben ik ook workshops gaan geven bij scholen. Daarin probeerde ik het bewustzijn omtrent ademen in relatie tot stress en emoties te vergroten. En natuurlijk de kracht van de adem verder te verspreiden.”

Wat is het meest bijzondere wat je tijdens je stage hebt meegemaakt?

“Ik heb heel veel bijzondere dingen meegemaakt, maar het bijzonderste zijn de bovennatuurlijke ervaringen waarbij ik geleid werd door een onzichtbare kracht die mij vertelde hier moet je nu je hand leggen of dit moet je nu zeggen. Het was alsof ik dan een soort instrument was tussen de wereld die we niet zien en de wereld hier op aarde. Dat heb ik meerdere malen mogen ervaren in de trainingen, coaching en opleidingsdagen en ontroert mij tot de dag van vandaag. Ik ben dankbaar voor het magische werk waar ik onderdeel van uit mag maken.”

Wat betekent je werk als ademcoach nu voor jou?

“Het werk wat ik nu doe, wordt wel eens als zweverig gezien, maar het is zo basaal. Iedereen ademt elke dag en met behulp van onze ademhaling hebben we invloed op ons hart. Als we sneller ademen, gaat ons hart sneller kloppen en komen we in een actieve, stressvolle toestand. En als we langzamer ademen gaat ons hart langzamer kloppen en komen we in een ontspannen en rustige staat van zijn. Het is heel fascinerend om te zien hoe krachtig de ademhaling is en hoe weinig het geïntegreerd wordt binnen de psychologie en ons dagelijks leven. In je adem ligt échte controle: het is ons gaspedaal, maar ook onze rem. Dat vind ik het leuke aan mijn werk: dat ik het adembewustzijn mag verspreiden en mensen iets kan laten ervaren wat ze in zichzelf dragen.’

Heb je nog tips voor andere studenten die een stage willen gaan doen?

“Het is ontzettend belangrijk om te kijken naar wat je waarden zijn, om vanuit die waarden een stagebedrijf te benaderen. Mijn opa zei altijd dat de brutalen de halve wereld hebben. Dat is precies wat ik in de praktijk heb toegepast door proactief te handelen en gewoonweg organisaties te benaderen. Als je écht iets wilt, ligt de wereld aan je voeten. Je moet alleen zelf handelen om het te krijgen. Ik realiseerde me ook dat iedereen maar wat doet, ook de volwassen mensen. Dat vond ik zo geruststellend en haalde de druk van altijd ‘het goede’ willen doen weg. Dus besloot ik iets te doen wat mij beangstigde, maar waarvan ik wist dat ik er heel veel plezier uit zou halen en waarvan het misschien wel mijn roeping zou zijn.”

Wat ben je van plan om te gaan doen, nu je stage voorbij is?

“Ik ben nu klaar met school. Ik wil gedeeltelijk gaan ondernemen in combinatie met een parttime baan als coach en trainer. Ik heb daarnaast ook altijd een passie voor schrijven en dichten gehad. Tijdens een visualisatie-oefening kreeg ik ooit twee pennen overhandigd door een wijze man. Dit heb ik vertaald naar het bouwen van bruggen tussen de rationele en intuïtieve mens, de wetenschap en de spiritualiteit. Ik vind het leuk en noodzakelijk om werelden te verbinden. Verder wil ik het ademwerk doorzetten in ademworkshops, ademcirkels, trainingen en één-op-ééncoaching. Inmiddels heb ik mijn eigen adempraktijk in de binnenstad van Deventer en zijn de eerste ademcirkels een feit. Ook wil ik mezelf verder ontwikkelen in andere vormen van helende werkzaamheden om ook mensen daarin te kunnen ondersteunen, inspireren en motiveren.”

Ook benieuwd naar de minor Spirit?

Lees hier meer!
Maya ter Steege

Maya ter Steege

Maya studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze houdt niet van stilzitten en heeft daarom altijd wel iets te doen, maar probeert toch ook de ruimte te nemen om te ontspannen. Ze maakt in haar vrije tijd daarom graag een wandeling of pakt eens in de zoveel tijd weer een oude creatieve hobby op.

 

 

Gerelateerde artikelen

Dilara.jpg Onderwijs

Dilâra voerde neuropsychologische testen uit: 'Ik leerde niet alleen de patiënten kennen, maar ook mezelf'

05 oktober 2022
TessDefensie.jpg Onderwijs

Toegepaste Psychologie-stagiair Tess geeft mentale begeleiding bij Defensie: 'De cultuur trekt mij aan'

15 juni 2022
Jennifer.jpg Onderwijs

Jennifer deed tijdens haar stage onderzoek naar e-learnings en schreef een artikel over vreemdgaan