Sander Vos-min.jpg
Corporate

‘In m’n werk wil ik de beste versie van mezelf zijn, om meerwaarde te leveren aan de hogeschool die Saxion is’

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Hij werkt inmiddels vier jaar bij Saxion en maakt nu intern de switch van functioneel beheerder naar integratiespecialist. “Het is bijna een luxeprobleem dat ik het ene fijne team voor het andere mag verruilen, maar een nieuwe uitdaging lijkt me ook geweldig. De wereld staat niet stil. Zelf wil ik dat ook niet,” vertelt Sander Vos.

De wereld van de IC kan je zomaar grijpen. Ook met een opleiding als Facility Management. Dat ontdekte Sander Vos. Al bij zijn vorige werkgever trouwens. “Ik had een baan bij een servicedesk en merkte dat ik het interessant vond om applicaties in te richten. Ik was me er helemaal niet bewust van dat er banen als functioneel beheerder bestonden. Toen ik ging zoeken, stuitte ik op een vacature bij Saxion.”

Zo werd Sander beheerder van SIS. Het studenten-inschrijfsysteem, vertelt hij. “Na anderhalf jaar schoof ik door als functioneel beheerder van TOPDesk. Dat is een servicemanagement-applicatie, die precies in mijn straatje paste. Zeker omdat ik destijds zelf Facility Management bij Saxion had gestudeerd. Door TOPDesk zo goed mogelijk in te richten, kunnen we allerlei processen voor onze studenten en collega’s binnen de organisatie zo goed mogelijk ondersteunen. Er gebeurt heel wat, voor en achter de schermen, om een hogeschool als Saxion dagelijks te laten draaien.”

Snel en zorgeloos werken

En dat is waar Sander een kick van krijgt, zo vertelt hij. Om een systeem zo in te richten dat de gebruikers er snel en zorgeloos mee kunnen werken. “Bijvoorbeeld met minder muisklikken of andere handmatige acties. Je kent zo’n applicatie als geen ander. En met al die mensen, elk met hun eigen wensen, ben je op zoek naar de gouden middenweg. Dat is erg leuk, maar soms ook puzzelen. Het proces is leidend, het softwarepakket moet dat ondersteunen, maar het blijft ook mensenwerk.”

Ik was me er helemaal niet bewust van dat er banen als functioneel beheerder bestonden. Toen ik ging zoeken, stuitte ik op een vacature bij Saxion.

Sander Vos portret.jpg
Sander Vos stapt binnen Saxion over van functioneel beheerder naar integratiespecialist

Menselijke kant

Na vier jaar besluit Sander nu om intern de overstap te maken naar een ander team binnen de hogeschool. “Wat ik fijn vind bij Saxion? Er is veel aandacht is voor jou als mens. Ik heb altijd goede gesprekken met mijn teamleider. Daarin is ook ruimte om aan te geven wat je leuk vindt aan je functie en hoe je je verder wilt ontwikkelen. Ik vertelde hem een paar maanden geleden dat ik die technische puzzels zo interessant vind. Net als de samenwerking op dat gebied, met een ander team binnen Saxion. Het gaf me energie, merkte ik. ‘Ga eens koffiedrinken bij dat team, verdiep je erin,’ spoorde hij me aan. Ik begon cursussen te volgen en voor ik het wist, kreeg ik de kans me aan te sluiten bij het Integratieteam. De menselijke kant van deze organisatie maakt zoiets echt mogelijk. Dat vind ik mooi.”

Aandacht voor de toekomst

Nog meer met de handen aan de knoppen dus, als integratiespecialist. Maar wat voor Sander hetzelfde blijft, is de manier waarop hij naar werken bij een hogeschool kijkt. Bijvoorbeeld door toekomstige ontwikkelingen naar zijn eigen werk te vertalen. “Applicaties en het IT-landschap veranderen continu en in een rap tempo. Dat vraagt ook  wat van je systemen en informatievoorziening. Hoe zorg je ervoor dat een applicatie feilloos aansluit op het bestaande IT-landschap? Of hoe zorg je ervoor dat je niet dezelfde informatie in twee verschillende pakketten hoeft te beheren? Ook de ontwikkelaar van zo'n softwarepakket bouwt continu aan verbeteringen. Daar zit ik zelf altijd bovenop. Ik probeer zoveel mogelijk blogs te volgen, webinars te bekijken en nieuwsbrieven te lezen. Die vernieuwende kant trekt mij. Ik ben altijd nieuwsgierig naar wat op stapel staat.”

Met mijn opleiding en achtergrond lijk ik misschien niet de aangewezen persoon om zo’n integratiespecialist te zijn. Maar hier kijken ze verder dan dat. Ze zien mijn interesse en weten dat ik leergierig ben.

Sander Vos portret.jpg
Sander Vos stapt binnen Saxion over van functioneel beheerder naar integratiespecialist

Fijn om anderen te helpen

Wat dat betreft past hij ook goed in een hogeschool, vindt Sander. “Alles en iedereen is hier gericht op ontwikkeling. Op hoe we de wereld van morgen beter kunnen maken. Dat begint voor mij bij mezelf. Ik wil de beste versie van mezelf zijn, in m’n werk. Want van daaruit kan ik meerwaarde leveren aan de hogeschool die Saxion is. Ik weet dat ik, indirect, studenten, docenten en onderzoekers help om hun studie of werk zo goed mogelijk te doen hier. Als zij daar met onze applicaties goed in ondersteund worden, dan draag ik bij aan wat zij voor de wereld kunnen betekenen. Je weet wie je eindgebruikers zijn en voor wie je het doet. Ik ben dan ook dienstverlenend ingesteld en vind het fijn anderen te helpen.”

Affiniteit met IT

De wereld staat niet stil, dus is stilstaan voor hem zelf ook geen optie, vertelt Sander. “Ik vind het leuk om te leren. Dat gaat vanzelf, omdat ik mijn werk zo interessant vind. Zeker nu ik de overstap heb gemaakt als integratiespecialist kan ik weer veel leren en mezelf uitdagen. In het dagelijks leven heb ik veel affiniteit met IT. Met mijn opleiding en achtergrond lijk ik misschien niet de aangewezen persoon om zo’n integratiespecialist te zijn. Maar hier kijken ze verder dan dat. Ze zien mijn interesse en weten dat ik leergierig ben. Je krijgt hier de ruimte en het vertrouwen om zo’n stap te zetten. Ik ben hier voorlopig nog niet uitgeleerd.”

Fotografie: Thomas Busschers

Wil jij verschil maken voor de wereld van morgen?

Bekijk onze vacatures!
Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Keklik Yücel - fotografie Thomas Busschers Corporate

‘Saxion doorbreekt bubbels, dat past precies bij wie ik ben’

30 januari 2023
Iris Goedhart (fotografie Thomas Busschers) Corporate

‘Saxion is een aantrekkelijke werkgever voor mensen uit het hele land: ik ben zelf het voorbeeld’

28 oktober 2022
Arthur Timmerhuis - foto Thomas Busschers Corporate

'Elke keer verrassen de studenten me met hun ideeën’