Remco Spithoven
Onderzoek

Remco Spithoven over nominatie RAAK-award: ‘We willen jongeren, ouderen en mkb’ers weerbaarder maken tegen cybercriminaliteit’

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Met zijn project ‘Cyberweerbaarheid: een gemeentelijk offensief ter preventie van slachtofferschap van cybercrime’ is Saxion-lector Maatschappelijke Veiligheid Remco Spithoven genomineerd voor een RAAK-award. Lees meer over het maatschappelijk belang van zijn onderzoek en kijk hoe je op hem of één van de andere genomineerden kunt stemmen.

Remco, waar gaat je project in het kort over?

“Over een van de grootste wereldwijde en maatschappelijke problemen: cybercrime. Alleen in Nederland al werden er vorig jaar 2,5 miljoen mensen slachtoffer van. Wereldwijd wordt de omvang en de schade vergeleken met de impact die de georganiseerde handel in drugs heeft. We denken vaak aan pubers in hoodies, die op zolderkamers achter hun beeldscherm zitten, maar dit is gewoon georganiseerde misdaad. Ook is de impact voor slachtoffers niet alleen van financiële aard: slachtoffers hebben dezelfde behoefte aan emotionele, praktische en financiële hulp en informatie als de slachtoffers van offline criminaliteit. Maar we laten ze gewoon in de kou staan. Alle organisaties, betrokken bij de aanpak van criminaliteit, zijn nog aan het zoeken naar hun rol in de aanpak van cybercriminaliteit.”

Wat maakt dit onderzoek zo bijzonder?

“Dat we een mondiaal probleem juist via de kracht van het lokale netwerk aanpakken. Dat we inzetten op preventie en daarbij interventies ontwikkelen op basis van wetenschappelijk onderzoek. We zetten de kracht in van lokale netwerken. De relaties die lokale professionals als wijkagenten en jongerenwerkers met ondernemers en inwoners hebben. Om hen te vertellen over de risico’s van het digitale leven. Ook zetten we dus vol in op preventie. Dat doen we met de Routine Activiteiten Theorie, een gevierde theorie uit de criminologie. Daarmee willen we target hardening onder de potentiële slachtoffers bewerkstelligen. Die theorie zegt: gelegenheid maakt de dief. Daarom zitten criminele netwerken nu vol op het internet. Er zijn daar veel potentiële slachtoffers te vinden. En er is nagenoeg geen toezicht. Met het inkopen van pakketten of diensten bereik je online met veel minder moeite en een lage pakkans enorm veel slachtoffers. Wij onderzoeken hoe deze potentiële slachtoffers het risico beleven. En wat hun zelfbescherm-gedrag en alertheid verklaart om daar, met een op maakt gemaakte interventie, vol op in te zetten.”

Dit project zit in het hart van wat we bij Saxion ‘living technology’ noemen: de impact van technologie op de samenleving.

Remco Spithoven
Remco Spithoven over zijn nominatie voor de RAAK-award

Wat hoopt jullie team met het onderzoek te bereiken?

“We hopen dat jongeren weerbaar worden tegen geld-ezelen en misbruik van sexting-materiaal. Dat ouderen weerbaarder worden tegen digitale oplichting en mkb’ers juist weer tegen ransomware. Dat zijn de doelgroepen en delicten die we met onze partners uit de praktijk hebben uitgekozen en waar we interventies voor hebben ontwikkeld. We hebben ze geëvalueerd. Ze bieden goede hoop dat we er effect mee sorteren. Wanneer we het project afronden, stellen we de interventies en het achterliggende onderzoek landelijk beschikbaar. Dat doen we tijdens een conferentie en via onze partners. Denk daarbij aan regionale veiligheidsnetwerken, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.”

Waarom is dit onderzoek zo belangrijk en maatschappelijk relevant?

“Dit project zit in het hart van wat we bij Saxion ‘living technology’ noemen: de impact van technologie op de samenleving. Cybercriminaliteit is een neveneffect van onze maatschappelijke digitalisering. Aan de ene kant plukken we er de vruchten van. Zo werken we tijdens een pandemie in veel sectoren door, zo goed en kwaad als het gaat. Maar aan de andere kant raakt het jou, mij en onze organisaties vandaag of morgen keihard in de portemonnee. Of legt het zelfs de primaire processen stil, als we slachtoffer worden van ransomware. Daar moeten we ons bewust van zijn. En we moeten er op voorbereid zijn. Dit project draagt daar aan bij. Daarna is het zeker niet klaar trouwens. Met onze partner, de Haagse Hogeschool, en een nieuwe partner, NHL Stenden, hebben we een SPRONG-subsidieaanvraag ingediend. Samen met een veelvoud aan partners trouwens. Denk aan het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering, waarin cyberweerbaarheid één van de prominente onderzoeksthema’s is.”

Stem voor de Publieksprijs!

Welk genomineerd project is volgens jou het beste praktijkgerichte onderzoek? Stem en help het project aan de Publiekprijs.

Ga naar https://regieorgaan-sia.nl/praktijkgericht-onderzoek/raak-award/

Scroll naar het kopje 'Stem op de publieksprijs' en druk op 'Stem hier'

Klik op het (Saxion) onderzoeksproject dat jouw stem verdient en druk op 'Send'

Meer over de RAAK-award

Elk jaar reikt Regieorgaan SIA een prijs uit voor het beste praktijkgericht onderzoek: de RAAK-award. Met de prijs wil Regieorgaan SIA het onderzoek van hogescholen meer bekendheid geven en de kwaliteit ervan verhogen.

De prijsuitreiking van alle awards is op 17 november 2022 tijdens het SIA-congres.

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Headerafbeelding - Blond meisje met zwart VR bril Corporate

Saxion lanceert vernieuwde website voor onderwijs, onderzoek en ondernemerschap

01 mei 2018
Saxion ontvangt ruim 2,1 miljoen euro voor zes SPRONG-samenwerkingsprojecten Onderzoek

Saxion ontvangt ruim 2,1 miljoen euro voor zes SPRONG-samenwerkingsprojecten

17 januari 2023
Website header Saxion 25 jaar Corporate

Saxion viert 25-jarig jubileum, maar is al veel langer diepgeworteld in de regio