Electric Superbike Twente onthult nieuw batterijwisselsysteem voor elektrisch racen
Studentenleven

Electric Superbike Twente onthult nieuw batterijwisselsysteem voor elektrisch racen

Leestijd Minuten

Het studententeam Electric Superbike Twente onthulde op woensdag 22 februari het nieuwste ontwerp voor de vijfde elektrische racemotor van het team. Het team, bestaande uit studenten van de Universiteit Twente en hogeschool Saxion, begon in september 2022 met het ontwerp van de volgende generatie elektrische racemotor. De grootste verandering in het nieuwe ontwerp is een batterijwisselsysteem.

Het nieuwe systeem maakt het mogelijk om het batterijpakket van 860 volt op een eenvoudige en snelle manier uit de motor te halen en te vervangen door een vol batterijpakket. De actieradius is hierdoor niet langer een beperkende factor in het elektrisch racen en benut de volle potentie van het elektrisch racen. 

De ontwikkeling van het batterijwisselsysteem zorgt voor veel aangepaste onderdelen aan de racemotor. In vorige generaties racemotoren zat de batterij altijd volledig in het frame, waardoor dit keer het frame grondig veranderde. De vorm, grootte en het vermogen van het batterijpakket zijn sterk aangepast. De nieuwe motor is in totaal een stuk lichter. De gewichtsvermindering is 35 kg ten opzichte van de vorige racemotor, die in totaal 220kg woog. De motor is nu veel wendbaarder. 

Het doel van het team is om de vijfde racemotor te produceren, in samenwerking met verschillende partners om het uiterste uit alle verschillende technieken te halen. De complete racemotor wordt in juli gepresenteerd. Het zevende team van Electric Superbike Twente maakt de motor dan race-klaar voor het race-seizoen. Dit alles met als doel om het racen voor toekomstige generaties te behouden. 

Op de foto het zesde Electric Superbike Twente team met de derde generatie motor op het TT-circuit. Fotografie door Sebastiaan Bors.

Gerelateerde artikelen

FutureFactory SaxionTV

Twentse studententeams innoveren in de Future Factory Twente: ‘Je kunt hier veel leren buiten je studie om’

26 januari 2023
Studenten geven kijkje in de techniek van de toekomst Studentenleven

Studenten geven kijkje in de techniek van de toekomst

14 juni 2022
Electric Superbike Twente onthult twee gloednieuwe elektrische motoren Studentenleven

Electric Superbike Twente onthult twee gloednieuwe elektrische motoren