Stage Carlijn Boer.jpg
Onderwijs

Carlijn mag tijdens haar stage alles zien en vragen: ‘Ik wil de wereld van veiligheid ontdekken’

Elcin Coraklar (Fotografie: Patrick Ooms)
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Carlijn Boer zit in haar derde jaar van Security Management en vertelt over haar stage-ervaringen bij de burgerluchtvaart: “Ik had al enige ervaring in de beveiliging, maar mijn interesse in het bestrijden van criminaliteit en terreurdreigingen bracht me uiteindelijk bij deze stage."

Nadat Carlijn met haar opleiding Security Management begon, besloot ze al snel om in de burgerluchtvaart-sector stage te lopen. Hoe ze bij haar stage terechtkwam, vertelt ze als volgt: “Dat ging heel toevallig! Ik las een artikel op saxion.nl over Ruben. Hij liep stage bij Defensie en dat leek mij ook interessant. Ik had via LinkedIn contact met hem gelegd en gevraagd of hij een afdeling binnen Defensie wist, die ook aansloot bij mijn interesses.” Zodoende kreeg Carlijn een telefoonnummer van iemand bij de brigade waar ze nu stage loopt: de Brigade Toezicht Beveiliging Burgerluchtvaart.  

“De brigade waar ik stage loop, gaat over toezicht van de grote luchthavens die wij hebben onder de Nederlands vlag,” aldus Carlijn. Haar vaste werkplek is dan wel Schiphol, maar ze reist de hele week naar verschillende vliegvelden, zoals Maastricht, Eindhoven of Groningen. Hoe zien haar werkzaamheden eruit? “Wij peilen of de uitvoering van de beveiligingsmaatregelen op vliegvelden goed geregeld is. We controleren of de scanners op de juiste manier werken en of het beveiligingspersoneel zijn werk goed doet. Maar denk ook aan de controle van de schoonmakers van het vliegveld of de medewerkers van de winkels op luchthavens.” 

Veiligheidscontroles

De beveiliging van de luchtvaart is heel belangrijk voor het bestrijden van terrorisme. De burgerluchtvaart moet zodanig beveiligd worden dat bedreigingen tijdig voorkomen kunnen worden. Carlijn houdt zich bezig met verschillende luchthavens en stelt een format op zodat de brigades veiligheidscontroles kunnen uitvoeren. “Elke luchthaven heeft een beveiligingsplan. Ik hou me bezig met het maken van een format voor de brigades, zodat het voor de beoordelaar makkelijker wordt om sneller en efficiënter te checken op veiligheid. De brigade heeft een adviserende rol richting de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid,” vertelt Carlijn.

Het eerste dat Carlijn vaak moet doen, is een procesevaluatie uitvoeren met alle security managers. Daar kijken ze wat voor hen werkt en wat niet. Aan de hand van die gesprekken stelt ze een format op. 

Voordat een vliegtuig de lucht ingaat, is er zoveel omheen gebeurd om te zorgen dat het vliegtuig veilig wordt gesteld. Van het eten dat meegaat tot aan de bagagecontroles.

Wat Carlijn vooral heel indrukwekkend vindt, is dat alles heel goed geregeld is op een vliegveld: “Voordat een vliegtuig de lucht ingaat, is er zoveel omheen gebeurd om te zorgen dat het vliegtuig veilig wordt gesteld. Van het eten dat meegaat tot aan de bagagecontroles.” Daarbij is de brigade waar Carlijn stage loopt best wel klein voor alle luchthavens, maar het krachtenveld is heel groot. “Het is een heel groot spanningsveld en iedereen zet zich in om ervoor te zorgen dat wij veilig op vakantie kunnen gaan.” 

Netwerken

Wat betreft haar leerdoelen, had Carlijn een helder beeld voor ogen: “Ik wilde mezelf introduceren in de wereld van veiligheid. Natuurlijk had ik al een beetje ervaring met security, maar ik wilde tijdens mijn stage vooral zakelijk netwerken en bijdragen aan de staatsveiligheid. Uiteindelijk wil ik ontdekken wat er nog mogelijk is binnen Defensie om mezelf verder te ontwikkelen.” 

Na haar stage wil Carlijn graag verder in dezelfde sector, want het is een hele dynamische en spannende sector. Ze voegt toe: “We houden ons bezig met dreigingen vanuit terroristisch oogpunt. Daarnaast worden er verschillende themadagen georganiseerd en ook daar mag ik altijd mee naartoe. Ik voel me niet een stagiaire en mag alles zien of vragen.” 

Carlijn heeft tips voor studenten die ook bij de Overheid stage willen lopen: “Zoek iemand in je omgeving die ook in dezelfde sector zit en vraag om een contactpersoon. Wees een beetje assertief en durf te vragen. Weet wat je wilt binnen de krijgsmacht en en begin op tijd met je zoektocht.” 

Elcin Coraklar (Fotografie: Patrick Ooms)

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Dyron van Kempema Onderwijs

Dyron heeft een hart voor logistiek: 'Ik ben graag de spin in het web'

14 februari 2024
Saxion Apeldoorn Event

Congres Security: verleden, heden en toekomst

14 juni 2024 Apeldoorn Saxion Apeldoorn
Simon Oude Weernink Onderwijs

Hoe Simon zijn passie voor psychologie ontdekte: 'Ik ging op zoek naar waar ik energie uithaal'