Shannen Huizinga.jpeg
Onderwijs

Shannen loopt twee stages tegelijk: ‘Ik vind het verbeteren van processen een creatieve uitdaging’

Elcin Coraklar.jpg
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Shannen Huizinga is student Technische Bedrijfskunde en zit in het tweede jaar van haar studie. Momenteel loopt ze twee stages, waaronder één bij het FabLab. ‘Ik vind het leuk om op zoek te gaan naar creatieve mogelijkheden,’ vertelt ze in het interview.

Haar interesse in productiemanagement bracht Shannen naar de wereld van Technische Bedrijfskunde. Als student binnen dit vakgebied belandt ze bij productiebedrijven, waar ze de uitdaging aangaat om bestaande processen te verbeteren. ‘Ik ben een controlfreak van mezelf, alles moet kloppen. Dus ik denk dat ik het daarom heel leuk vind om processen te analyseren en bezig te gaan met het verbeteren ervan,’ legt Shannen uit. 

Van Mediavormgeving naar Technische Bedrijfskunde 

Voor haar opleiding Technische Bedrijfskunde had Shannen een creatieve studie gedaan, namelijk Mediavormgeving. Toch vindt ze haar huidige studie nog creatiever. ‘Vooral de kennismaking met 3D-printen in de industrie heeft mij geïnspireerd,’ vertelt Shannen. Bij het FabLab, waar ze terechtkwam na een module productontwerp, krijgt ze de kans om haar vaardigheden met 3D-printers en lasersnijders verder te ontwikkelen.  

De ontmoeting met het FabLab 

‘Toen ik binnenkwam bij het FabLab wilde ik direct meer weten over de verschillende machines,’ vertelt ze. Dat was het moment dat ze besloot op onderzoek te gaan om te kijken of ze eventueel ook bij het FabLab mocht stagelopen. ‘Bij het FabLab werk ik aan een ontwerp van een bijzondere creatie voor de etalage, namelijk een 3D-geprinte Pixar-lamp met bewegende elementen, geïnspireerd op de bekende animatiefilmpjes van Pixar. In het hoofdje bevindt zich een motor dat ervoor zorgt dat het lampje kan draaien, maar die stukken moet ik zelf gaan aanpassen. Ik heb nog nooit 3D gemodelleerd, dus dat is nu een hele uitdaging om dat in het programma voor elkaar te gaan krijgen.’ Shannen hoopt, ondanks de complexiteit het project voor februari af te ronden.  

FabLab: learn, make, innovate!

Saxion FabLab Enschede is een openbare werkplaats waar iedereen terecht kan om zijn of haar idee zelf te realiseren met behulp van moderne digitale productiemiddelen. Je kan experimenteren met materialen en machines en onderzoeken hoe je een ontwerp kan optimaliseren. Daarnaast kan je in contact komen met andere vakmensen en studenten om kennis en ideeën uit te wisselen. Meer over het FabLab. 

Shannen vertelt dat het FabLab niet alleen toegankelijk is voor Saxion-studenten, maar voor iedereen met enige kennis van machines. Het is een plek waar mensen zelf aan de slag kunnen gaan, ondersteund door het FabLab-team. ‘We hebben meerdere 3D-printers, een 'print en cut', UV-printer en lasersnijders.’ Iedereen die interesse heeft in 3D-printen en het een keer wil uitproberen, wordt in het FabLab enthousiast ontvangen en geholpen door Shannen. Ze nodigt iedereen uit om een bezoek te brengen, de machines te ervaren en zelf creatief aan de slag te gaan. ‘Het is vooral ook heel leuk om cadeautjes te maken die persoonlijker zijn, en ook dat kan met onze machines,’ voegt ze toe. 

De tweede stage bij Machine Constructies Marknesse 

'Ik wilde graag bij het FabLab stagelopen, maar helaas vallen ze niet onder de eisen waar mijn stage aan moet voldoen. Wel was het mogelijk om één dag in de week bij FabLab stage te lopen en een ander bedrijf ernaast te vinden.'

Hoe Shannen bij Machine Constructies Marknesse terechtkwam? ‘Ik heb rond de vijftien bedrijven in en rond Enschede gemaild, echter zonder succes. MCM zit in het dorp waar ik ben opgegroeid en ik ken de eigenaren ervan. Na een appje kon ik bij ze terecht. MCM doet veel met studenten en vind het leuk om te kijken naar mogelijkheden om het bedrijf te laten groeien.’  

MCM vs. het FabLab 

Ook bij deze stage werkt Shannen met machines. Het bedrijf produceert halffabricaten voor machinebouwers. ‘We hebben verschillende machines zoals frezen, draaien, en kanten op een veel grotere schaal dan bij het FabLab, bijvoorbeeld. Hoewel ik niet direct betrokken ben bij de uitvoering van de technieken die zij toepassen, houd ik me bezig met het observeren en analyseren.’ Wat Shannen precies mag onderzoeken vertelt ze als volgt: ‘We hebben een zaagafdeling die buizen op maat zaagt, maar helaas ontbreekt het aan een voorraadsysteem. Dat is natuurlijk een beetje onhandig, dus momenteel onderzoek ik hoe we een voorraadsysteem kunnen implementeren om dit probleem op te lossen.’

Wat het anders maakt dan haar stage bij het FabLab? ‘Deze stage is meer gericht op onderzoek, terwijl ik bij het FabLab direct aan de slag mag met de machines. Beiden heel uitdagende stages!’ 

Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Robin Studentenleven

Robin is de brug tussen kantoor en fabrieksvloer: ‘Als stagiair ben jij dé expert in jouw gebied’

09 november 2022
Klaas Adolfs.jpg Onderwijs

Stagiair Klaas doet onderzoek naar automatisch gestuurde voertuigen bij Wila

24 november 2021
Bart Lukkassen Onderwijs

Het stageavontuur van Bart in Barcelona: ‘Ik gebruik mijn creativiteit om gasten blij te maken’