Robin
Studentenleven

Robin is de brug tussen kantoor en fabrieksvloer: ‘Als stagiair ben jij dé expert in jouw gebied’

Elçin Çoraklar
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Robin Koenis is vierdejaarsstudent Technische Bedrijfskunde. Hij heeft ervoor gekozen om een tweede stage te volgen. Via LinkedIn heeft hij TenCate gevonden. “Kijk goed naar hoe een bedrijf jou behandelt en hoe zij naar jou toe communiceren. Bij TenCate merk ik dat ik word meegenomen als een medewerker. En dat is heel belangrijk.”

Hoi Robin, kan je ons vertellen over je opleiding?

“Ik studeer Technische Bedrijfskunde. Voor mijn vierde jaar loop ik stage bij TenCate. Bij de opleiding Technische Bedrijfskunde krijg je de mogelijkheid om drie stages te lopen. Tijdens de eerste stage maak je kennis met de praktijk. De tweede stage mag je kiezen of je Smart Solution Semester gaat doen of een tweede stage gaat volgen. Als laatst heb je de afstudeerstage waarin je een onderzoek doet naar een vraagstuk. Ik heb gekozen voor een tweede stage omdat het naar mijn idee een betere voorbereiding is op het afstuderen. Je moet namelijk een vergelijkbaar onderzoek doen, net zoals bij het afstuderen.”

Waar gaat jouw opleiding over?

“Mijn opleiding is best breed. Het gaat vooral over het leren optimaliseren van processen binnen bedrijven. Het is gericht op de productieomgeving en industriële bedrijven. Je leert aspecten over financiën, HRM tot aan techniek. Je gaat binnenkijken bij verschillende afdelingen bij een bedrijf, zodat je het gehele aspect van een technisch bedrijf begrijpt. Je gaat niet de diepte in. Je leert wat er bij een technisch bedrijf komt kijken en hoe de mensen zijn. Uiteindelijk moet je ervoor zorgen dat al deze mensen samenwerken om tot een goeie proces optimalisatie te komen.”

Waarom heb je gekozen voor een stage in plaats van het 3S?

“Mijn eerste stage was een hele leuke stage, maar het was niet bij een productiebedrijf. Omdat de opleiding wel redelijk gericht is op productiebedrijven vond ik het leuk om een kijkje te nemen binnen een productiebedrijf. Binnen een productiebedrijf gaat het om een proces. Je hebt zoveel input en output en hoe kun jij ervoor zorgen dat je meer output krijgt, bijvoorbeeld.”

Wat was de reden dat je voor TenCate hebt gekozen als stagebedrijf?

“Via LinkedIn kwam ik bij TenCate terecht. Na een aantal gesprekken gehad te hebben leek het me een superleuk bedrijf en werknemers. Daarom ben ik daar begonnen.”

Wat produceert TenCate?

“TenCate krijgt grote rollen doek binnen in verschillende soorten stoffen. De rollen doek bewerken ze in een chemisch proces om daar vervolgens bij een volgend bedrijf beschermende kleding van te maken. Bijvoorbeeld een brandweermanjas, dat moet brandwerend zijn. En de materialen voor deze jas levert TenCate aan.”

En vergeet niet: als stagiair ben jij dé expert in jouw gebied. Je gaat uiteindelijk een bijdrage leveren aan een bedrijf. Dus kijk goed naar hoe een bedrijf jou behandelt en hoe zij naar jou toe communiceren.

Wat mag jij binnen deze stage doen?

“Binnen mijn stage heb ik twee belangrijke opdrachten. De ene opdracht is voortgekomen vanuit mijn vakantiewerk. Ik heb mijn minor in Oostenrijk gevolgd en toen ik terug kwam wilde ik een baantje hebben. Maar omdat ik na mijn minor weer zou beginnen met mijn (fulltime)stage, vond ik het zonde om voor zo’n korte periode een bijbaan te beginnen. Toen heb ik geprobeerd om mijn bijbaan en stage te koppelen.

Bij TenCate heb ik eerst vakantiewerk gedaan om het bedrijf te leren kennen om vervolgens stage te kunnen lopen. Dat was allemaal mogelijk bij TenCate. Daarvoor heb ik een project gedaan.”

Waar gaat dat project over?

"Binnen TenCate hebben we heel veel producten op voorraad. Echter was het nog niet duidelijk waar die voorraad stond. Medewerkers waren superlang aan het zoeken om de juiste producten voor machines te vinden. En daarvoor is er een systeem gekomen waarmee die voorraad makkelijk gezocht kan worden binnen het bedrijf. Dat is al onderzocht door een aantal stagiairs voor mij, alleen de implementatie daarvan moest nog gebeuren. Daar ben ik mee bezig geweest tijdens mijn vakantiewerk en daar ben ik nu tijdens mijn stage ook mee aan de slag.

Klinkt heel tof! Wat is de andere opdracht waar je het over had?

“Naast deze opdracht heb ik nog een hoofdopdracht. Er zijn veel verschillen te zien in hoeveel meter doek er tijdens het productieproces in loopt en hoeveel er daadwerkelijk uit loopt. De input is niet gelijk aan de output. En dat is niet optimaal voor het bedrijf. Daarom mag ik tijdens mijn stage voor het hoofdonderzoek kijken hoe ik het proces kan optimaliseren zodat de input en output geminimaliseerd kan worden, zodat je uiteindelijk meer geld kan verdienen.”

Wat heb je ontdekt over wat je het leukste vindt binnen je stage en opdrachten?

“Wat ik vooral merk ik dat ik het leuk vind om de fabrieksvloer op te gaan en luisteren wat de medewerkers te vertellen hebben. onderzoeken waar problemen liggen en hier de redenen van te ontdekken. En dat terug te koppelen aan de mensen op kantoor.”

Waar zie je jezelf later werken?

“Wat ik nu doe, vind ik heel leuk. Maar wat ik precies wil, weet ik nog niet. Wat ik later in mijn baan niet wil, is vastigheid. Binnen consultancy zou ik het heel leuk vinden om op pad te zijn en elke dag verschillende mensen en bedrijven te leren kennen. Optimaliseren en verbeteren van processen vind ik heel gaaf. Een bedrijfsdokter spelen is daarin heel leuk.”

Heb je tips voor studenten die ook een stage moeten vinden?

“Als je een bedrijf binnenkomt, teken niet voor de eerst en ga naar zoveel mogelijk bedrijven. Je zit er een half jaar en dat is echt lang. Vind een bedrijf dat leuk is. Luister naar je gevoel, je merkt vanzelf of het een match is of niet. En vergeet niet: als stagiair ben jij dé expert in jouw gebied. Je gaat uiteindelijk een bijdrage leveren aan een bedrijf. Dus kijk goed naar hoe een bedrijf jou behandelt en hoe zij naar jou toe communiceren. Bij TenCate merk ik dat ik word meegenomen als een medewerker. En dat is heel belangrijk.”

Elçin Çoraklar

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Klaas Adolfs.jpg Onderwijs

Stagiair Klaas doet onderzoek naar automatisch gestuurde voertuigen bij Wila

24 november 2021
Singepore Studentenleven

Met z’n vieren voor stage naar Singapore: ‘Het is een totaal andere wereld’

03 februari 2023
KoenStage.jpg Onderwijs

Stagiair Koen verdiept zich in huisvesting voor mensen met dementie: ‘Het is heel bijzonder hoeveel erbij komt kijken’