Studentenleven

Sven staat bij teamgenoten bekend als eigenwijs: ‘Soms moet je je eigen kop volgen’

Max Nab Leestijd Minuten

Solar Team Twente leverde onlangs een prestatie van formaat door na een zenuwslopende race over 3000 kilometer als tweede te eindigen bij de World Solar Challenge 2023. Saxion-studenten Danique Kottier (Werktuigbouwkunde), Hjalmar Lemmers (Technische Bedrijfskunde), Bart Mol (Technische Natuurkunde) en Sven Termaat (Werktuigbouwkunde) waren onderdeel van het team dat Twente vertegenwoordigde op het wereldkampioenschap zonneracen in Australië. Vandaag in het zonnetje: Sven Termaat.

Hoi Sven, gefeliciteerd met het behalen van de tweede plek bij de World Solar Challenge onlangs. Vertel eens: waar ben je op het moment van schrijven, en wat brengt jou daar?

In Nieuw-Zeeland. Na de race hebben we de zogeheten ‘nareis’, omdat we als Solar Team Twente tijdens de zomervakantie doorwerken. Als je dan toch aan de andere kan van de wereld bent, dan ga je daar natuurlijk op vakantie.

Vanuit hier hebben we het Solar Team Twente-avontuur op de voet gevolgd. De sportvraag der sportvragen: wat ging er door je heen toen de Red X als tweede de finish bereikte?

Natuurlijk baal je in eerste instantie, want je werkt 1,5 jaar lang, dag in dag uit, aan de Red X om als eerste over de finish te komen. Dan is 20 minuten achter de nummer 1 eindigen wel zuur. Daarna komt vooral het trotse gevoel naar boven. Trots op het team, dat we gewoon tweede van de wereld zijn geworden.

Hoe kijk je nu, een paar dagen later, naar de prestatie van jullie team?

Vol trots. Er zaten 20 minuten tussen de Belgen en ons, met achter ons een gat van 2 uur tot aan Delft. Daar mogen we echt wel trots op zijn. We zijn eerste van de Nederlandse teams.

Het werken in een multidisciplinair team maakt dat je zoiets als de Red X kan maken. Met enkel mensen van die verstand hebben van mechanica, is zo’n project als dit onmogelijk.

Werktuigbouwkunde-student Sven Termaat over de samenwerking binnen het team

Wil je ons mee terug nemen naar waar het voor jou allemaal begon: waarom besloot je te solliciteren bij Solar Team Twente?

Tijdens de voorlichting voor stages en minoren, kwamen ook alle studententeams een presentatie geven. Ik wist van het bestaan van Solar Team Twente af, maar ik dacht altijd dat het altijd van de UT was. Toen ik hoorde dat het ook is voor studenten van Saxion, was ik verkocht. Ik besloot direct te solliciteren.

Wat is het belangrijkste dat je geleerd hebt tijdens jouw Solar Team Twente-avontuur?

Er is niet per se één belangrijk ding dat ik geleerd. Belangrijke dingen die je leert zijn onder andere: hard werken onder (soms enorme) tijdsdruk. Je leert je eigen grenzen kennen. En hoe jouw ontwerpkeuzes invloed kunnen hebben op andere subteams binnen het technische team. En vooral een belangrijke: communiceren. Zeker binnen een multidisciplinair team ben je constant aan het overleggen, en dingen aan elkaar door aan het geven.

Het team bestaat uit 21 studenten van meer dan vijf verschillende opleidingsrichtingen. Hoe heb je die multidisciplinaire samenwerkingen ervaren?

Dat vond ik heel leuk! Het is gaaf dat je samen met studenten met een andere opleidingsachtergrond aan een project werkt, en allemaal een andere inbreng hebt. Ik heb bijvoorbeeld geen verstand van Electrical Engineering. Het werken in een multidisciplinair team maakt dat je zoiets als Red X kan maken. Met enkel mensen van die verstand hebben van mechanica, is zo’n project als dit onmogelijk.

Kan je een voorbeeld geven van iets wat je in samenwerking met studenten met een andere opleidingsachtergrond hebt bereikt?

Als het technische team maak je de ontwerpen en productietekeningen voor de onderdelen, maar daar heb je wel de mensen van het management team voor nodig, want zij zorgen dat er genoeg partners zijn om de onderdelen te maken, en dat het juiste materiaal wordt ingekocht. Je hebt elkaar dus echt nodig om uiteindelijk de auto te kunnen bouwen. 

Je hebt voor meer dan een jaar intensief samengewerkt met het team. Dan leer je elkaar natuurlijk goed kennen. Stel dat we jouw teamgenoten vragen om jou in één woord te omschrijven; welk woord komt dan het vaakst voorbij, denk je, en waarom?

Eigenwijs. Maar dat zijn we bij Solar Team Twente allemaal wel een beetje. De één nog erger dan de ander. Maar soms moet je je eigen kop volgen om de beste keuzes te maken.

De tip die Sven Termaat in petto heeft voor studenten die overwegen om te solliciteren: "Doen, vooral doen. Het is een unieke ervaring en je leert veel extra dingen die je niet in de schoolbanken leert, zowel op technisch- als persoonlijk vlak."

Binnen het team had je de functie van mechanicus. In hoeverre heb je de kennis en vaardigheden uit je opleiding Werktuigbouwkunde kunnen toepassen?

Het maken van berekeningen, simulaties en productietekeningen; dat heb ik allemaal tijdens mijn opleiding geleerd. En dat kwam vooral in de ontwerpfase goed van pas.

Als je één tip mag geven aan Saxion-studenten die overwegen om in jouw voetsporen te treden en te solliciteren bij Solar Team, welke zou dat dan zijn?

Doen, vooral doen. Het is een unieke ervaring en je leert veel extra dingen die je niet in de schoolbanken leert, zowel op technisch- als persoonlijk vlak.

Het Solar Team Twente-avontuur zit er nu op voor jou. Veel anderen uit het team gaan nog op reis nu ze toch in Australië zijn. Wat zijn jouw plannen voor de komende weken?

Aankomende weken ga ik met een paar anderen van het technische team in Nieuw-Zeeland van het Noordereiland naar het Zuidereiland rijden, met een zespersoons camper. En we sluiten de vakantie af met een grotere groep, met drie dagen Bali.

Tot slot. Het is 2025, de volgende editie van de World Solar Challenge vindt plaats. Waar zien we jou dan? Met andere woorden: waar verwacht je in 2025 te zijn in je carrière?

In 2025 ben ik afgestudeerd, en heb ik een gaaf bedrijf gevonden waar ik dan ga werken.

Fotografie: Cas van Laar

Ook in het zonnetje

Ook Saxion-studenten Danique Kottier, Hjalmar Lemmers en Bart Mol waren onderdeel van het team dat Twente in 2023 vertegenwoordigde op het wereldkampioenschap zonneracen in Australië. Lees ook hoe Danique (Werktuigbouwkunde), Hjalmar (Technische Bedrijfskunde) en Bart (Technische Natuurkunde) terugkijken op hun avontuur.

Max Nab

Als redacteur vertelt Max graag sterke verhalen. Niet door te overdrijven, maar door te schrijven over mensen, gebeurtenissen of ideeën waar een zekere kracht van uitgaat. Vanuit het idee dat sterke verhalen ons compas vormen in een wereld die steeds complexer wordt.

Gerelateerde artikelen

Studentenleven

Danique reed de Red X over de finish in Adelaide: ‘Echt supergaaf!’

01 december 2023
Jan Studentenleven

Van vogelhuisjes naar zonneauto: Jan gaat met Solar Team Twente naar Australië

21 augustus 2019
Solar Team Twente ontwerppresentatie Onderwijs

Solar Team Twente presenteert kleinste zonneauto