Studentenleven

Bart bouwde aan een zonnewagen en racete ermee door Australië: ‘Echt een once in a lifetime ervaring’

Max Nab Leestijd Minuten

Solar Team Twente leverde onlangs een prestatie van formaat door na een zenuwslopende race over 3000 kilometer als tweede te eindigen bij de World Solar Challenge 2023. Saxion-studenten Danique Kottier (Werktuigbouwkunde), Hjalmar Lemmers (Technische Bedrijfskunde), Bart Mol (Technische Natuurkunde) en Sven Termaat (Werktuigbouwkunde) waren onderdeel van het team dat Twente dit jaar vertegenwoordigde op het wereldkampioenschap zonneracen in Australië. Vandaag in het zonnetje: Bart Mol.

Hoi Bart, gefeliciteerd met het behalen van de tweede plek bij de World Solar Challenge onlangs. Vertel eens: waar ben je op het moment van schrijven, en wat brengt jou daar?

Ik ben momenteel in Sydney, Australië. Ik ben hier voor een korte citytrip. Hierna ga ik naar Nieuw-Zeeland, waar ik nog vier weken ga rondreizen. 

Vanuit hier hebben we het Solar Team Twente-avontuur op de voet gevolgd. De sportvraag der sportvragen: wat ging er door je heen toen de Red X als tweede de finish bereikte?

Een dubbel gevoel. Aan de ene kant was ik teleurgesteld. We zijn naar Australië gekomen om eerste te worden. En dat is niet gelukt, ondanks dat we heel dichtbij waren. Aan de andere kant was ik supertrots en blij dat het gelukt is om als beste Nederlandse team de 3000 kilometer af te leggen in onze eigen zonneauto. 

Hoe kijk je nu, een paar dagen later, naar de prestatie van jullie team? 

Met heel veel trots. We hebben als team echt een topprestatie neergezet: tweede van de wereld en het beste Nederlandse team! Echt een once in a lifetime ervaring.

In het begin is dat een beetje aftasten; hoe gaan ze om met bepaalde problemen? Achteraf heb ik veel geleerd van de samenwerking met deze verschillende teams. Erg handig als ik straks het bedrijfsleven inga. Daar heeft ook niet iedereen een technische achtergrond.

Technische Natuurkunde-student Bart Mol over de multidisciplinaire samenwerking binnen het team

Wil je ons mee terug nemen naar waar het voor jou allemaal begon: waarom besloot je te solliciteren bij Solar Team Twente?

Tegen het einde van het Smart Solutions Semester twijfelde ik over wat ik daarna wilde doen. Ik vond het lastig om een leuke stageplek te vinden. Toen ben ik ook naar andere opties gaan kijken. Ik herinnerde me dat mijn nicht in 2017 onderdeel was van Solar Team Twente. Nadat ik even met haar gepraat, heb ik direct gesolliciteerd.

Wat is het belangrijkste dat je geleerd hebt tijdens jouw Solar Team Twente-avontuur?

Skills om goed samen te werken in een team. In het team ben je superafhankelijk van elkaar, omdat een ‘subteam’ slechts uit 1 of 2 andere collega’s bestaat. Je moet dus écht je werk doen. Verder hebben we ook veel ‘interfaces’; onderdelen aan de auto waar verschillende subgroepen aan werken. Bijvoorbeeld bij het zonnepaneel. Hier werkt de Electrical Engineer aan, maar ook de Aerodynamics Engineer, de Structural Engineer en de Mechanical Engineer. 

Het team bestaat uit 21 studenten van meer dan vijf verschillende opleidingsrichtingen. Hoe heb je die multidisciplinaire samenwerkingen ervaren?

De samenwerking binnen het technische team, dat uit 9 studenten bestaat, ging eigenlijk best goed. Iedereen in dit team had een technische studie, dus dan heb je wel een beetje dezelfde werkwijze. In het Management Team en het Marketing & Communications Team zaten studenten met een minder technische studie. In het begin is dat een beetje aftasten; hoe gaan ze om met bepaalde problemen? Achteraf heb ik veel geleerd van de samenwerking met deze verschillende teams. Erg handig als ik straks het bedrijfsleven inga. Daar heeft ook niet iedereen een technische achtergrond.

Je hebt voor meer dan een jaar intensief samengewerkt met het team. Dan leer je elkaar natuurlijk goed kennen. Stel dat we jouw teamgenoten vragen om jou in één woord te omschrijven; welk woord komt dan het vaakst voorbij, denk je, en waarom?

Sfeermaker. Ik vind het erg leuk om lekker sociaal te zijn, en tijdens de vrijdagmiddagborrels lekker wat te grappen en te ouwehoeren.

Bart Mol over hoe het was om te racen in de Red X, de zonneauto waarmee Solar Team Twente deelnam aan de World Solar Challenge 2023: "Echt een supertoffe ervaring. Voor mij maakt het de cirkel rond: na ontwerp en productie ook nog mogen racen in je eigen auto."

Binnen het team had je meerdere rollen: die van coureur en die van Aerodynamics Engineer. In hoeverre heb je de kennis en vaardigheden uit je opleiding Technische Natuurkunde kunnen toepassen?

Ik heb zeker wel wat gehad aan de basiskennis die ik heb opgedaan op het gebied van aerodynamica, bijvoorbeeld tijdens het vak ‘fluids’, waar het gaat over vloeistofdynamica. Maar de aerodynamica waar ik me mee bezighield voor het Solar Team gaat wel verder dan wat ik heb geleerd. Daarnaast kwamen mijn onderzoeksvaardigheden goed van pas. Hoe start je met iets onderzoeken? Waar kijk je dan naar? En met welke variabelen/invloedenwaar moet je rekening houden?

En hoe was het om te mogen racen in de Red X?

Echt een supertoffe ervaring. Voor mij maakt het de cirkel rond: na ontwerp en productie ook nog mogen racen in je eigen auto. Het is een gevoel dat je niet kan koppelen aan iets bekends. Het is een extreem lichte auto, die ook nog eens heel smal is. Dat rijdt heel bijzonder.

Als je één tip mag geven aan Saxion-studenten die overwegen om in jouw voetsporen te treden en te solliciteren bij Solar Team, welke zou dat dan zijn?

Doen! En geef het je alles. Het avontuur dat je aangaat is echt ontzettend gaaf en waardevol voor de rest van je leven. Je leert ontzettend veel dingen die je niet leert tijdens je studie. Je komt met veel leuke en supergemotiveerde studenten en bedrijven in aanraking.

Het Solar Team Twente-avontuur zit er nu op voor jou. Veel anderen uit het team gaan nog op reis nu ze toch in Australië zijn. Wat zijn je plannen voor de komende weken? 

Vanuit Adelaide, waar we gefinisht zijn, vlieg ik naar Sydney. Hier blijf ik zoals gezegd drie dagen. Vervolgens vlieg ik naar Christchurch in Nieuw-Zeeland om daar met een campertje naar het noorden te trekken, naar Auckland.

Tot slot. Het is 2025, de volgende editie van de World Solar Challenge vindt plaats. Waar zien we jou dan? Met andere woorden: waar verwacht je in 2025 te zijn in je carrière?

In 2025 verwacht ik mijn studie Technische Natuurkunde afgerond te hebben. Ik ben nog van plan om een master te gaan doen. Waar of waarin weet ik nog niet.

Fotografie: Cas van Laar 

Ook in het zonnetje

Ook Saxion-studenten Danique Kottier, Hjalmar Lemmers en Sven Termaat waren onderdeel van het team dat Twente in 2023 vertegenwoordigde op het wereldkampioenschap zonneracen in Australië. Lees ook hoe Danique (Werktuigbouwkunde), Hjalmar (Technische Bedrijfskunde) en Sven (Werktuigbouwkunde) terugkijken op hun avontuur.

Max Nab

Als redacteur vertelt Max graag sterke verhalen. Niet door te overdrijven, maar door te schrijven over mensen, gebeurtenissen of ideeën waar een zekere kracht van uitgaat. Vanuit het idee dat sterke verhalen ons compas vormen in een wereld die steeds complexer wordt.

Gerelateerde artikelen

Video: terugblik op de International Project Week 2024 SaxionTV

Video: terugblik op de International Project Week 2024

13 februari 2024
Solar Team Twente naar meest extreme en uitdagende zonnerace ter wereld Studentenleven

Solar Team Twente naar meest extreme en uitdagende zonnerace ter wereld

31 januari 2024
Studentenleven

Hjalmar was accountmanager bij Solar Team Twente: ‘Ik weet nu dat ik definitief deze richting op wil’