Solar Team Titatenstrijd.JPG
Studentenleven

Solar Team Twente voert titanenstrijd met Leuven op voorlaatste racedag

Leestijd Minuten

Solar Team Twente en het studententeam uit Leuven zijn in Australië op de voorlaatste racedag van de Bridgestone World Solar Challenge in een heuse titanenstrijd verwikkeld. Met een onderlinge afstand van slechts 25 minuten loopt de top twee ver voor op de rest van de concurrentie.

Het studententeam bewees vandaag ook als hecht team samen te werken. De studenten vormden een menselijke muur om hun auto te beschermen tegen de harde windstoten. Het team bracht de nacht door op zo’n 65 kilometer voor Coober Pedy. Hier waaide het gisteravond al stevig. Bij het wegrijden vanochtend bleek de frontale wind alleen maar sterker geworden. Ondanks dat deed Solar Team Twente vandaag weer meerdere pogingen om dichter bij de Belgen te komen. De Tukkers liepen namelijk gisteren fors in op de Belgen. 

Spannend schaakspel

Een eerste poging van het Twentse team kwam vlak na de eerste stop. Solar Team Twente voerde het tempo met 15km/u behoorlijk op, maar de Belgen reageerden direct en deden hetzelfde. Hierdoor werd de eerste Twentse aanval van de dag afgeslagen. “Het kopiëren van de snelheid heet spiegelen en maakt het lastig om in te lopen op de concurrentie. Het is een schaakspel, waarbij beide partijen wachten tot de ander een fout maakt," aldus strateeg Mark Boulogne. 

Powered by Human Energy

Dat het studententeam voor samenwerken staat werd hier nog eens extra bewezen. De studenten deden hun slogan - Powered by Human Energy - eer aan. Om de auto tijdens het laden met open paneel te beschermen tegen de harde wind, vormde het team een menselijke muur. En met succes, in een half uur laadde hun auto flink bij, dankzij het heldere ochtendlicht van de Zuid-Australische zon.

Geduld

Onduidelijk is hoeveel energie er precies in de accu van de Belgen zit. De Tukkers moeten daarom - met nog ruim 600 kilometer te gaan - geduld bewaren. “Zolang wij de druk erop houden, kan het muntje twee kanten opvallen: óf de Belgen rijden hun accu te vroeg leeg óf ze blijven ons voor tot aan de finish. De laatste 24 uur doen we er alles aan om het laatste te voorkomen. Op het laatste stuk is alles nog mogelijk. Er komen nog heuvels aan en je komt weer in stedelijk gebied, wat betekent dat het drukker wordt. De strijd is nog niet gestreden,” vertelde raceleider Kirsten Bouwman tijdens voorlaatste controlstop Glendambo.

Laatste nacht in de Outback

De studenten van de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion zijn na de vierde racedag inmiddels aangekomen bij hun laatste nachtstop in de Australische Outback. Ze zijn nu nog ongeveer 247 kilometer van Adelaide verwijderd, wat betekent dat het team morgen de finish zal bereiken. Met 35 kilometer tot de Belgen hoopt het team morgenochtend op de valreep aan het langste eind te trekken en wereldkampioen te worden.

Gerelateerde artikelen

Solar Team Twente (foto: Lars Boertjes) Studentenleven

Solar Team Twente met efficiëntere auto én geheim wapen naar Australië

04 juli 2023
Solar Team Twente onthult nieuwe zonneauto RED Horizon - foto: Jerome Wassenaar Studentenleven

Solar Team Twente onthult nieuwe zonneauto RED Horizon

19 juli 2021
Solar Team Twente_Foto Martina Ketelaar Studentenleven

Geen wereldkampioenschap voor zonneauto's, maar Solar Team Twente zit niet bij pakken neer