Bouwkunde deeltijd Koen Terink
Onderwijs

‘Aan het einde van de rit kun je trots zijn op wat je allemaal voor elkaar hebt gekregen’

Malou Saxion.jpeg
Malou Willemsen - Warmerdam Leestijd Minuten

Leren én werken tegelijk is de ultieme combinatie voor Koen Terink. Na de havo startte hij op het mbo, omdat een voltijdstudie niet bij hem paste. Daaropvolgend deed hij een traineeship bij Dura Vermeer, volgde een associate degree Bouwkunde én stroomde daarna door naar de deeltijd bachelor Bouwkunde. Lees hier zijn inspirerende verhaal!

Hi Koen! Je hebt een behoorlijke leergang achter de rug, kun je daar iets over vertellen?

"Ja, natuurlijk! Na het afronden van mijn havo, heb ik twee keer geprobeerd om een voltijd studie te volgen aan het Saxion. Dit was eigenlijk iets té veel voor mij, en heb daarom bewust gekozen om een stap terug te doen. Bezig zijn met de bouw, is echt iets wat in de familie zit. Ik heb daarom gekozen om allereerst een mbo-opleiding Bouwkunde in deeltijd te gaan doen. Tijdens deze deeltijdopleiding Bouwkunde heb ik veel praktijkervaring op kunnen doen als timmerman bij Dura Vermeer Bouw in Hengelo. Door tekeningen, details en materialen zelf in de hand te hebben, heb je zelf een goed gevoel hoe iets daadwerkelijk gemaakt moet worden."

Wat heb je gedaan na je mbo-opleiding?

"Na deze opleiding kreeg ik vanuit Dura Vermeer een uitvoeringsgericht traineeship aangeboden. Deze kans heb ik natuurlijk met twee handen aangegrepen om mijn inzicht in de bouw én het bedrijf te verbreden. Dit traineeship was ingedeeld in periodes van zes maanden, verspreid over twee jaar. In deze tijd heb ik meerdere werkzaamheden kunnen verrichten zoals werkvoorbereiding, uitvoerder in de utiliteitsbouw en uitwerken van bouwplaatsinrichtingen, ABK’s op het bedrijfsbureau, maken van prefab onderdelen en het uitvoeren van beheer en onderhoud aan woningen. En sinds kort ben ik werkzaam als uitvoerder, om acht woningen te bouwen in Hengelo!"

De combinatie van praktijk en theorie vind ik een hele prettige manier van leren én werken. Op deze manier zie je veel en kan je keuzes beter onderbouwen.”

Dat klinkt goed, een hoop praktijkervaring! Waarom heb je besloten om uiteindelijk nog een deeltijdstudie te gaan doen?

"Ik had het gevoel dat ik nog meer in mijn mars had. De combinatie van praktijk en theorie vind ik een hele prettige manier van leren én werken. Op deze manier zie je veel en kan je keuzes beter onderbouwen. Dat maakte in deeltijd studeren voor mij een logische keuze! En daarbij: als bouwkundige leer je veel van je collega’s op de werkvloer. Ook kun je concrete vragen stellen, en zien hoe dit in de praktijk opgelost wordt.

Aan welke deeltijdstudie ben je begonnen bij Saxion, en hoe ervaar je dat?

"Ik ben in 2020 begonnen aan de associate degree Bouwkunde en volg nu de deeltijdopleiding Bouwkunde (bachelor). Het leukste vind ik de bouwkundige/logistieke vakken. Als uitvoerder zijn het vooral de praktische vakken die mij helpen om een betere bouwer te worden. Ook het maken van bepaalde keuzes tijdens de bouw en het onderbouwen daarvan is letterlijk mijn werk. Dat maakt het verbreden van de opgedane kennis extra leuk!"

Op welke manier pas je de opgedane kennis toe in de praktijk?

"Eigenlijk pas je elke dag de opgedane kennis toe in de praktijk. Wat ik wel eens doe is oude verslagen en/of portfolio’s bekijken die je hebt gemaakt, om uit te zoeken hoe het ook alweer in elkaar zat. Een concreet voorbeeld: het gebruiken van de theorie voor het maken van milieubewuste keuzes. Dit is een zeer actueel onderwerp bij opdrachtgevers, denk bijvoorbeeld aan stikstof, Co2-uitstoot en circulair bouwen."

Het combineren van leren, werken en je privéleven is voor deeltijdstudenten een grote uitdaging. Hoe los jij dat op?

"Dat klopt. Het is vooral lastig met het maken van de opdrachten. Soms loop je met een vak twee weken voor omdat je die week veel werkzaamheden hebt gedaan die goed te combineren waren met een bepaalde module. Dan krijgt logischerwijs een andere module minder aandacht, waardoor je weer wat achterloopt. Ik los dit op door een schatting en planning te maken hoelang ik denk ermee bezig te zijn. En probeer een koppeling te maken tussen mijn werk en de studie!"

Wat is voor jou de grootste uitdaging in je studie?

"Het meest lastige van de studie is het uitwerken en bedenken van processen die te verbeteren zijn binnen het bedrijf. Binnen Dura Vermeer Bouw Hengelo zijn al veel processen geoptimaliseerd. Je moet hierin kritisch blijven kijken naar de processen. Het bedenken, maar ook uitzoeken van verbetering op huidige processen vind ik tot nu toe het meest lastig."

Als je gemotiveerd bent en je kennis en ervaring wilt verreiken op bouwkundig vlak, is de deeltijd Bouwkunde-opleiding een ideale oplossing. Je werkervaring kunnen koppelen aan de theorie zorgt ervoor dat je het ontbrekende puzzelstukje eerder op de plek kunt leggen!

Heb je nog een tip voor aankomende deeltijdstudenten?

"Jazeker! Als je gemotiveerd bent en je kennis en ervaring wilt verreiken op bouwkundig vlak, is de deeltijd Bouwkunde-opleiding een ideale oplossing. Je werkervaring kunnen koppelen aan de theorie zorgt ervoor dat je het ontbrekende puzzelstukje eerder op de plek kunt leggen! Motivatie en inzicht in je doelen zijn ontzettend belangrijk. Wanneer je niet gemotiveerd bent of geen doelen hebt, dan is het lastig om elke week gestructureerd aan het werk en je studie te gaan. En hou in je achterhoofd: aan het einde van de rit kun je trots zijn op wat je allemaal voor elkaar hebt gekregen!"

En als laatste: wat zijn je ambities? Wat gaan we nog van je zien?

"Ik vind het lastig om in te schatten hoe het verloop van mijn carrière zal zijn. Natuurlijk heb ik bepaalde ambities, en hoop die bij mijn huidige werkgever waar te kunnen maken. Voorzichtig durf ik wel te zeggen dat ik later een functie wil waar de combinatie tussen timmeren en de rol van uitvoerder écht tot zijn recht komt."

We wensen je veel succes, Koen!

Malou Saxion.jpeg

Malou Willemsen - Warmerdam

Malou is Contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie bij Saxion. Haar hobby is haar werk: het vertellen van leuke, boeiende en inspirerende verhalen in verschillende vormen. Verder is ze fan van hardlopen en koken. Haar mantra: less bitter, more glitter. 

Gerelateerde artikelen

Deeltijd studente met kop koffie op een bank Onderwijs

Welke deeltijd hbo-opleidingen zijn er?

18 april 2024
Open avond

Hoe kun je het beste oriënteren op een deeltijdstudie?

18 april 2024
Onderwijs

Ervaringsdeskundige oncologie Liesbeth van Balen: ‘lotgenoot en gids’