Noa Lohuis en Babet Jansen
Ondernemerschap

Hoe Noa en Babet hun passie voor hospitality bundelden: ‘We dachten: dit kunnen wij ook!’

Noa Lohuis en Babet Jansen (24) zitten beiden in het laatste jaar van hun studies Creative Business en Bouwtechnische Bedrijfskunde. Noa heeft een onderneming in de fotografie, terwijl Babet haar passie voor ondernemerschap altijd al voelde kriebelen. Begin 2023 bundelden ze hun krachten en richtten ze NOBA Hospitality op. Het idee voor een onderneming ontstond tijdens een gesprek op het terras, vertellen ze.

Wat dreef jullie om een eigen bedrijf te starten? 

Babet: "Ik heb altijd al de drang gehad om iets voor mezelf te beginnen, maar wist niet wat ik dan wilde opzetten. Het starten van een bedrijf vereist namelijk veel investeringen. Bij NOBA Hospitality hadden we niet zo'n grote investering nodig. We konden het meeste zelf financieren. Ik ben altijd al gefascineerd geweest door het proces van het opzetten van een bedrijf. Ik heb er veel van geleerd, zelfs over administratieve taken waar ik eerder geen ervaring mee had." 

Noa: "Ik was al een tijdje bezig met mijn eigen onderneming in fotografie. Het idee om samen een bedrijf te starten, ontstond tijdens een gesprek met vrienden, op het terras. Toen we het hadden over mijn werkervaring bij een hospitality bedrijf en Babets ervaring in de horeca, dachten we: waarom zouden we zoiets niet zelf kunnen doen?" 

Wat biedt NOBA Hospitality precies aan? 

Babet: "Ons bedrijf is opgedeeld in drie takken. We leveren gastvrouwen, horecamedewerkers en promotiepersoneel voor evenementen, feesten en bedrijfsbijeenkomsten. Onze gastvrouwen verwelkomen gasten, beheren de gastenlijst en zorgen voor de garderobe, terwijl onze horecamedewerkers zich bezighouden met het serveren van drankjes en het bijhouden van de bar. Daarnaast bieden we promotiewerk aan, zoals het uitdelen van flyers. Onze focus ligt voornamelijk op de horecasector."  

Noa: "Wat ons onderscheidt, is onze flexibiliteit en ons aanpassingsvermogen. We streven ernaar om ons aan te passen aan de behoeften van elk evenement, bijvoorbeeld door ons te kleden volgens een specifiek thema of door onze branding aan te passen op het bedrijf.” 

We vullen elkaar heel goed aan! Babet neemt de zakelijke aspecten voor haar rekening, terwijl ik mijn creativiteit inbreng in ons bedrijf.

Noa Lohuis

Waarom dachten jullie dat jullie geschikt waren voor deze onderneming? 

Babet: "We vullen elkaar goed aan. Ik neem vaak de zakelijke kant voor mijn rekening, zoals administratief werk, terwijl Noa zich meer richt op creatieve zaken zoals social media en branding, wat ook beter past bij haar opleiding en ervaring in de fotografie." 

Noa: "We hebben allebei onze eigen sterke punten. Maar voor belangrijke beslissingen, zoals de website en branding, werken we nauw samen omdat we allebei onze eigen visie hebben. Babet neemt de zakelijke aspecten voor haar rekening. Ze kan hele goede beslissingen nemen over financiën. Ik heb een wat creatievere rol binnen ons bedrijf." 

Wat waren de uitdagingen bij het opzetten van jullie bedrijf? 

Babet: "Het opbouwen van een netwerk en het binnenhalen van opdrachten waren zeker uitdagingen. We moesten vanaf nul beginnen en dat kostte tijd. Ook het kiezen van een naam en het definiëren van onze branding nam meer tijd in beslag dan verwacht." 

Noa: "We hebben zelfs de naam bedacht tijdens een feestje omdat we op een gegeven moment geen keuze meer konden maken! We schreven allerlei ideeën op en uiteindelijk vonden we de perfecte naam voor ons bedrijf." 

Wat zijn jullie toekomstplannen? 

Babet: "Ons doel is om ons netwerk te vergroten en duurzame samenwerkingen aan te gaan. Tegelijkertijd streven we naar meer stabiliteit in de inkomsten en willen we onze opdrachtenportefeuille blijven uitbreiden. Daarnaast hebben we plannen om ons team verder uit te breiden, omdat we meer opdrachten willen aannemen." 

Hebben jullie tips voor studenten die ook een onderneming willen starten? 

Babet: "Gewoon doen! Veel mensen hebben ideeën maar durven de stap niet te zetten. Als je echt in iets gelooft, ga ervoor. En wees niet bang om fouten te maken, daar leer je het meeste van." 

Noa: "Je hebt niet veel te verliezen. Als je denkt dat je ergens goed in bent, probeer het dan. En zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over alle zakelijke aspecten voordat je begint. Blijf ook flexibel en bereid om je aan te passen aan veranderingen onderweg, want het ondernemerschap zit vol met verrassingen!" 

Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Onderwijs

Studenten op zoek naar verhalen over Duitse verdedigingslinie ‘Frieslandriegel’

03 mei 2024
Ondernemerschap

Magische mijlpaal: 500e Fast Forward trainee aangenomen

26 maart 2024
Tom Salemink Business

Tom breidt de Talententuin Achterhoek uit naar Twente: ‘We verbinden bedrijven met jong talent’