Montana Aerts
Onderwijs

Montana Aerts treedt in de voetstappen van haar vader: naast student is ze kickbokser en model

Kiki Hannink.jpeg
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Montana Aerts hoeft zich geen moment te vervelen. Als vierdejaars student Commerciële Economie heeft ze een druk leven. Ze vult haar tijd niet met standaard studentenzaken: "Ik kickboks op professioneel niveau, ben bezig met modellenwerk en ben daarnaast begonnen met vloggen."

Kickboksen

Montana heeft haar kickbokstalent niet van een vreemde. "Mijn vader is wereldwijd een beroemde kickbokser. In Japan is hij echt een legende." Toch heeft Montana eerst veel andere sporten uitgeprobeerd voordat ze bij kickboksen terechtkwam. "Mijn ouders wilden me niet sturen in mijn keuze voor een sport. Ik heb ook tennis en ballet gedaan. Op mijn elfde ben ik uit eigen interesse begonnen met kickboksen en rond mijn veertiende had ik mijn eerste wedstrijd. Ik ben er nooit meer mee gestopt." Montana vecht over de hele wereld, maar vooral in Japan. "De sport leeft daar heel erg en we wonen daar nu ook deels. De cultuur is tof en de mensen zijn heel beleefd." 

Modellenwerk 

Naast de stoere wereld van het kickboksen begeeft Montana zich in de modellenwereld, een totaal andere branche waarin blauwe plekken niet echt handig zijn. "Tijdens de eerste paar jaar van het kickboksen lukte het niet om het te combineren met modellenwerk, maar vanuit Saxion krijg ik veel vrijheid voor mijn studie, dus nu begint het modellenwerk ook meer op gang te komen." Ook het modellenwerk heeft Montana met de paplepel ingegoten gekregen. "Mijn moeder is vroeger model geweest. Dat leek mij ook altijd al leuk. Ik doe fotoshoots voor onze sponsor. Verder heb ik nog niet heel veel opdrachten, maar ik hoop dat zich dat in de toekomst nog verder ontwikkelt." Ook voor de blauwe plekken die ze oploopt tijdens het boksen heeft Montana een oplossing. "Over mijn blauwe benen gebruiken we vaak make-up, dat is tot nu toe altijd goed gegaan." 

Combineren met studeren  

Eigenlijk heeft Montana haar handen vol aan haar professionele kickbokscarrière, maar ze is vastberaden ook haar hbo-opleiding af te ronden. Ze koos voor de opleiding Commerciële Economie omdat ze werken met cijfers erg leuk vindt. “Wat mij aanspreekt bij Commerciële Economie gericht op Sportmarketing, zijn de verschillende vakken die je krijgt. De onderwerpen zijn heel gevarieerd. Een voorbeeld is het vak Sport en Recht, daarin heb ik veel geleerd en voor mezelf als sporter meerdere inzichten gekregen.” Omdat Montana topsporter is, volgt ze een aangepast programma. "Tijdens mijn studie bij Saxion maak ik gebruik van de Talentenregeling voor Topsporters. Op dit moment ben ik bezig met het schrijven van mijn scriptie. Mijn begeleider is heel coulant en denkt echt met me mee. Over drie weken heb ik weer een wedstrijd in Japan. De week van de wedstrijd heb ik dan vrij gepland van school." 

Toekomstbeeld  

Dat Montana studeert is echt haar plan B. "Ik hoop mijn diploma nooit echt nodig te hebben omdat mijn focus echt ligt op het kickboksen, maar er kan altijd iets gebeuren waardoor je verder moet gaan kijken. Haar studiekeuze voor Commerciële Economie was dan ook vooral te danken aan de Topsport Academy. "Ik heb van huis uit meegekregen dat het belangrijk is om een goede basis te hebben, dat is wat mij tijdens mijn studie motiveert. Ik moet wel zeggen dat ik het nu in mijn laatste jaar moeilijker vind. Ik vecht op een steeds hoger niveau wedstrijden en dan is het lastig om ook de focus op school te hebben." 

Montana Aerts

Montana over haar vader Peter Aerts: "Mijn vader is wereldwijd een beroemde kickbokser. In Japan is hij echt een legende."

Day in the life  

Montana traint twee keer per dag voor het kickboksen. "'s Ochtends en 's avonds ga ik trainen, daartussen ben ik bezig met school. Als ik een hele zware training heb, lukt dat soms minder goed. Daarom is het fijn dat school heel meegaand is." Om mensen een beter kijkje in haar leven te geven, vlogt Montana over haar drukke bestaan. "Ik neem kijkers mee in hoe het gaat met afvallen voor een wedstrijd, backstage en tijdens de dingen die ik wekelijks doe." 

Discipline  

Modellenwerk lijkt een totaal andere tak van sport, maar zo ziet Montana dat niet. "Ja, het zijn twee hele andere werelden, maar het is allebei topsport. Je moet bepaalde maten hebben, afspraken nakomen, heel veel discipline en motivatie hebben. Het zijn twee uitersten die eigenlijk heel goed matchen." Haar ouders kunnen Montana voorzien van waardevolle adviezen als ervaringsdeskundigen, maar het zorgt ook voor extra druk. "Bij het modellenwerk ervaar ik dat niet zo, omdat ik natuurlijk gewoon ben wie ik ben. Bij het kickboksen ervaar ik dit wel. Mijn vader is een grootheid in de sport. Als ik win, dan is het logisch want ik ben de dochter van, en als ik verlies is er onbegrip." Toch laat Montana zich hier niet te veel door beïnvloeden. "Ik heb er mee leren omgaan en probeer meningen van anderen los te laten." 

Fotografie: Rise & Roman Odessky

Kiki Hannink.jpeg

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden. 

Gerelateerde artikelen

Ronald Foks Studentenleven

Van depressie naar een positieve mindset: 'Mijn ervaringen wil ik doorgeven aan anderen'

18 maart 2022
Bestuursjaar Studentenleven

Daarom doe je een bestuursjaar bij een studievereniging: ‘Ik heb mezelf beter leren kennen, maar ook mijn netwerk uitgebreid’

20 april 2024
Tips meivakantie Saxion Studentenleven

De leukste meivakantie-activiteiten in Enschede, Deventer en Apeldoorn