Simon Oude Weernink
Onderwijs

Hoe Simon zijn passie voor psychologie ontdekte: 'Ik ging op zoek naar waar ik energie uithaal'

Elcin Coraklar.jpg
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Toen Simon na de havo niet meer wist wat hij met zijn leven moest, kwam hij in een periode van zelfreflectie terecht. Dat was het moment dat alle puzzelstukjes op hun plek vielen: “Toen ik mijn eigen traject begon, leerde ik om te reflecteren op mijn eigen situatie. Uiteindelijk wist ik het: hier moest ik werk van maken. Dit was mijn manier om mensen te helpen.” En nu onderzoekt Simon hoe hij psychologie in de technologie kan toepassen.

Na drie tussenjaren begon Simon met de studie Toegepaste Psychologie. "Na het afronden van de havo wist ik niet wat ik met mijn leven wilde doen. Ik heb verschillende studies overwogen, maar raakte op een gegeven moment in een dip," vertelt Simon. Toen Simon in aanraking kwam met psychologie, vond hij het proces fascinerend. "Ik ben altijd de vriend geweest naar wie veel mensen toe gaan als ze een probleem hebben. Plotseling vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Ik moest deze studie doen!" 

Vier jaar later 

Simon heeft nog steeds een passie voor psychologie. "Ik ben altijd al iemand geweest die anderen wil helpen," vertelt hij. "Ik had eigenlijk twee manieren in gedachten om dat te doen: via de technologische kant van psychologie die meer toekomstgericht is, of als psycholoog door mensen persoonlijk te begeleiden." 

Toen Simon op zoek ging naar een stage, koos hij voor eerste optie. "Op dat moment voelde ik me nog niet zeker genoeg en had ik nog niet genoeg zelfvertrouwen om in contact te komen met mensen die bijvoorbeeld zwaar depressief waren. Ik twijfelde of ik hen kon helpen of dat ik het niet mee naar huis zou nemen. Daarom koos ik ervoor om de technologische kant van de psychologie te verkennen." 

Stage bij Moovd 

Tijdens zoek zoektocht naar een stage in de gezondheidssector werd Simon door een docent gewezen op Moovd. Dit was de eerste organisatie die hij benaderde. Wat het bedrijf inhoudt? “Moovd is een bedrijf dat zich op de geestelijke gezondheidszorg richt en kijkt naar manieren om deze te verbeteren. Het bedrijf wil therapie effectiever en efficiënter maken zodat mensen sneller geholpen kunnen worden.” 

Simon werkt aan een project waarbij hij helpt bij de ontwikkeling van een zelfhulp-app die stress vermindert en meerdere mentale aandoeningen wil verhelpen. Hij houdt zich ook bezig met psycho-educatie, zelfreflectie-opdrachten en meditaties gebaseerd op verschillende therapievormen. Uiteindelijk zal Simon een onderzoek opzetten om de effectiviteit van de app in kaart te brengen. 

Ik noemde mezelf een keer ‘de kleine stagiaire’ en mijn stagebegeleider zei direct dat ik dat niet moest zeggen. ‘In mijn ogen ben je gewoon een medewerker en net zo waardevol als de ander,’ zei hij. Dat is ook een energie die je binnen het bedrijf voelt

Simon koos voor Moovd vanwege het digitale product dat ze hadden ontwikkeld. "EMDR is een therapievorm voor traumaverwerking. Normaal gesproken wordt dit aangeboden door het volgen van de vinger van de therapeut of door het volgen van een lichtbalk. Terwijl je dit doet, wordt je brein overbelast en wordt het trauma in kleinere stukjes verwerkt," legt Simon uit. 

Het door Moovd ontwikkelde product is een vergelijkbare therapievorm, maar dan digitaal. Simon vertelt er het volgende over: "Bij het digitale EMDR-product volg je met je ogen een bal op je computerscherm. Als de bal verandert in een cilinder, moet je snel klikken, waardoor de bal weer terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm. Hoe sneller je reageert, hoe meer je brein wordt overbelast dan bij de traditionele vorm van EMDR. De door Moovd ontwikkelde therapievorm resulteert in een 50% snellere afname van stress bij trauma.” 

Wat Simon het leukste vindt aan zijn stage? "Brainstormen. In mijn familie is iedereen creatief met hun handen. Ik ben daar minder goed in. Mijn creativiteit speelt zich echt af in mijn hoofd. Als er bijvoorbeeld een probleem is met de app, vind ik het leuk om na te denken over oplossingen. Het is een leuke puzzel." 

De toekomst voor Simon 

Hoewel Simon in eerste instantie twijfelde of hij de connectie met cliënten aandurfde, mist hij die nu wel. Hij wil graag ontdekken hoe het is om iemand persoonlijk te begeleiden. "Dankzij deze stage heb ik mezelf zo goed ontwikkeld, dat ik daar klaar voor ben. Voor mijn afstudeerstage wil ik daarom aan de slag met persoonlijke therapievormen." 

Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

JeroenStage.jpg Onderwijs

Jeroen liep stage als ademcoach: ‘Ik had het niet mooier kunnen dromen’

08 maart 2023
Dilara.jpg Onderwijs

Dilâra voerde neuropsychologische testen uit: 'Ik leerde niet alleen de patiënten kennen, maar ook mezelf'

05 oktober 2022
TessDefensie.jpg Onderwijs

Toegepaste Psychologie-stagiair Tess geeft mentale begeleiding bij Defensie: 'De cultuur trekt mij aan'