Internationale Vrouwendag: deze zes Saxion-vrouwen bouwen aan de toekomst
Vandaag, 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Thema dit jaar is ‘Vrouwen van de Toekomst’, waarbij wereldwijd wordt stilgestaan bij de impact die vrouwen vandaag hebben op de wereld van morgen: een wereld die inclusief is en waarin iedereen gelijke kansen krijgt. Ook vanuit Saxion bouwen we aan een inclusieve wereld, waarin vrouwen een gelijkwaardige rol kunnen spelen. Dichtbij huis of juist wereldwijd, op het gebied van onderwijs, onderzoek en ondernemerschap. Vandaag zetten we zes ‘Saxion-vrouwen’ centraal: lees de inspirerende verhalen van Gerry Stegeman, Rahaf Mousa (foto), Noa Rijnenberg, Cecille Plomp, Inge Jansen en Bastiënne Bernasco.

Gerry Stegeman wil vanuit Saxion zoveel mogelijk impact op de wereld maken
Life changing – zo noemt Gerry Stegeman de reis naar Pakistan, in haar studententijd. Die reis maakte zoveel indruk dat ze zich nog steeds bezighoudt met internationalisering. Ook in haar huidige werk bij Saxion. Gerry: “Ik wil studenten de kans geven hun blik te verbreden, hen laten ervaren hoeveel energie het geeft om internationaal samen te werken.”
Lees haar verhaal

Inge Jansen studeerde Social Work en nam haar kennis over huiselijk geweld mee naar Zweden
Na haar studie Social Work wilde Inge Jansen gaan wonen en werken in Zweden. Dus zette ze stappen. Daarbij nam ze haar vakkennis op het gebied van huiselijk geweld mee. Naar het hoge noorden, waar die kennis zeer welkom bleek. “In veel opzichten loopt Zweden voor op Nederland, maar op dit gebied is er nog vijftien jaar te overbruggen,” aldus Inge.
Lees haar verhaal

Rahaf Mousa onderzocht het dateren van vingerafdrukken en won de Smart Solutions Award
Rahaf Mousa, vierdejaars Saxion-student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, blikt terug op de bijzondere prestatie die ze het afgelopen half jaar met haar projectteam leverde: een onderzoek naar het dateren van vingerafdrukken, met behulp van carbon nanodots. Het leverde haar team de Smart Solutions Award 2024-2025 op. Rahaf: “Ik heb geleerd hoe belangrijk samenwerking is, als je complexe vraagstukken moet oplossen.” Ook vertelt Rahaf dat ze door het volgen van haar studie in de toekomst graag wil bijdragen aan het diagnosticeren van ziektes als kanker.
Lees haar verhaal

Noa Rijnenberg vaart als ondernemer sterk op haar gevoel
“Ik werk op gevoel en wil gepassioneerd ondernemen,” vertelt Noa Rijnenberg, student Commerciële Economie. “Bij het maken van keuzes vaar ik dus ook sterk op mijn gevoel. Daarmee maak ik niet per se de keuze waarmee ik de meeste omzet behaal. Ik wil gelukkig zijn en blijven in mijn onderneming. Als je je gevoel volgt en hard werkt, dan volgt die omzet vanzelf wel. Zo sta ik erin.” Noa volgde de Minor Startup Ondernemer en zette in korte tijd haar eigen onderneming op.
Lees haar verhaal

Cecille Plomp vertelt wat Paarse Vrijdag voor haar betekent
Cecille Plomp is media-adviseur bij de Saxion Video Unit en aspirant Geestelijk Verzorger binnen onze hogeschool. Onlangs vertelde ze wat Paarse Vrijdag voor haar betekent: “In mijn agenda zag ik staan dat deze dag ook wel ‘Spirit Day’ wordt genoemd. Erg mooi, vind ik, omdat ik me nu voor Saxion mag inzetten voor de spirit, de geestelijke zorg van studenten. Geestelijke zorg Saxion zet zich in voor studenten die worstelen met vragen als: mag ik er zijn, waar doe ik het voor? En vooral die eerste vraag, of je er mag zijn, is er eentje die velen van ons bewust of onbewust hebben.”
Lees haar verhaal

Voor Bastiënne Bernasco is duurzaamheid geen discussiepunt meer
Vijf jaar geleden besloot Bastienne Bernasco dat ze haar leven in dienst wilde stellen van duurzaamheid. Een bewust besluit dat volgde op een steeds sterker gevoel dat zich de afgelopen jaren manifesteerde. Ook tijdens haar werk als docent en bij het ontwerpen van onderwijs voor de HBS. Ze vond bij Saxion een baan waarmee ze iets kon én kan betekenen voor de wereld.
Lees haar verhaal en beluister ook de podcast waarin Bastiënne vertelt over haar drijfveren
Ontwerpen: de vrouw als norm
Ook bij de eerstvolgende bijeenkomst van het Science Café in Enschede staat de vrouw centraal. Want bijna alles wat we in het dagelijks leven gebruiken, wordt de gemiddelde man namelijk als norm gebruikt. Niet alleen lengte- en gewichtsnormen (denk aan de poppen bij het testen van auto-ongelukken), maar ook hoe iemand zich in een ruimte beweegt en zich comfortabel voelt. Hoe zou de wereld eruitzien als we 'de vrouw' als norm gebruiken, en wie is 'de vrouw' eigenlijk?
Danique Hofstee (UT/Saxion) heeft onderzoek gedaan naar hoe vrouwen visueel hun lichaam weergeven om zo het beeld van de vrouw beter te laten aansluiten bij wat vrouwen zelf ervaren. We vroegen haar waarom het zo interessant is om juist naar deze bijeenkomst van het Science Café te komen.
Danique: “Als docent en onderzoeker op het snijvlak van (zorg)technologie, feminisme en data vind ik het belangrijk om kritisch te kijken naar wie we betrekken in ons ontwerpproces en wie onbedoeld wordt buitengesloten. Te vaak is de man nog de onzichtbare norm in producten en systemen, terwijl er zoveel potentieel is om dit anders te doen. Hier gaan we over spreken in deze editie van het Science Cafe."
Carmen Heuvelmans (UT) onderzoekt onder andere welke invloed het interieur van ziekenhuizen heeft op vrouwelijke patiënten. In samenwerking met Student Union.
Linda Hiemstra (Saxion) is moderator.
Datum: Donderdag 20 maart 2025 20:00 - 22:00
Zaal: Concordia, Oude Markt 15 – Enschede
Kaarten: gratis op te halen bij de kassa van Concordia.
Kijk voor meer informatie op de site.