Jouw toekomst

​Met je Bouwkunde diploma op zak kun je in de bouwbranche aan de slag. Je hebt keuze uit verschillende beroepen. Na het afronden van je hbo-opleiding Bouwkunde draag je de titel Bachelor of Science.

Beroepen voor bouwkundigen

Met jouw bouwvaardigheden en kennis van nieuwe technologieën ben je in staat om een bouwtechnische functie te vervullen. Je bent de expert op het gebied van ontwikkeling, voorbereiding en de realisatie van een bouwproject. Na je opleiding Bouwkunde kun je aan de slag bij projectontwikkelaars, bouwbedrijven, toeleveranciers, gemeentes, adviesbureaus of woningbouwcorporaties.

Als BIM-engineer ontwerp je bouwkundige 3D-tekeningen voor alle onderdelen van het bouwproject. Zo'n 3D-tekening noem je een Business Informatie Model (BIM). In dit model staan alle gegevens die nodig zijn voor het ontwerpen, bouwen en beheren van een gebouw. Denk daarbij aan berekeningen, bouwtekeningen, verslagen en rapporten. Het is een beroep waar veel vraag naar is.

Als bouwkundig adviseur kijk je in welke staat een gebouw verkeert. Is het bouwkundig nog goed? Zijn de constructies nog veilig genoeg? Dat doe je door inspecties uit te voeren, waarna je aan opdrachtgevers rapporteert en deskundig adviseert. Ook zorg je voor een goede afstemming en planning binnen het project. Je opdrachtgevers zijn onder andere de overheid, bewoners en het bedrijfsleven.

Een bouwkundig tekenaar/ontwerper is vanaf de eerste schets tot en met de oplevering verantwoordelijk voor het tekenwerk. Dit houdt in dat je verantwoordelijk bent voor het opstellen van een programma van eisen. Deze eisen werk je uit tot een bouwplan met bestek, tekeningen en werktekeningen. Met deze tekeningen kan de aannemer dan beginnen met bouwen.

Als constructeur bij een constructiebureau ontwerp je een veilige, betrouwbare en bruikbare draagconstructie voor een gebouw. Zie het als het geraamte van een pand. De constructeur rekent uit of de constructie sterk genoeg is, stabiel blijft en of deze niet te veel doorbuigt.

Voordat met de bouw van een woning, kantoorcomplex of winkelcentrum begonnen kan worden, moet er veel geregeld worden. Als werkvoorbereider zorg jij dat de bouw uitgevoerd kan worden. Jij maakt een planning en zorgt dat de materialen, de vakmensen en het materieel op tijd aanwezig is. En tijdens de bouw zie jij erop toe dat het project geen onnodige vertraging oploopt en dat de kosten binnen budget blijven.

  • Constructief ontwerper
  • Architectonisch vormgever
  • Projectleider
  • Aannemer
  • Uitvoerder
  • Werkvoorbereider
  • Calculator
  • Duurzaamheidsexpert
  • Bouw- en woningtoezichthouder
  • Opzichter
  • Bouwfysisch adviseur

Een oud-student aan het woord

Bij welke bedrijven en organisaties kun je werken?

Na je opleiding kun je aan de slag bij verschillende organisaties, zoals een architectenbureau, adviesbureau, aannemersbedrijf of woningcorporatie. Ook grote bedrijven zoals ziekenhuizen, grote winkelketens en de brandweer vragen om bouwkundig medewerkers. Met je ingenieursdiploma op zak ben je een bouwkundige met oog voor innovatie, duurzaamheid en kwaliteit.

Baankans

Het gaat goed met de bouwwereld en dat is positief nieuws voor jouw toekomst. Sinds 1998 zijn er nog nooit zo veel vacatures in de bouw geweest en veel bedrijven geven aan dat ze zitten te springen om goed opgeleid personeel.

Bouwkunde 78%
Civiele Techniek 87%
Werktuigbouwkunde 88%

Bron: Studie in Cijfers. Deze data is op basis van een landelijke vergelijking en wordt opgebouwd gedurende de jaren dat de opleiding bestaat. Relatief nieuwe studies hebben daardoor minder of onvoldoende data om de baankansen volledig in te kunnen schatten.

🌍 Onze opleidingen dragen bij aan een betere wereld!

Doorstuderen

Doorstuderen na deze opleiding is zeker mogelijk. Denk hierbij aan een master op een universiteit, de Academie voor Bouwkunst in onder meer Arnhem en Amsterdam, of onze eigen post-hbo-opleiding Commercieel Technische Bedrijfskunde (BK5).