Studie-inhoud

Je begint breed en specialiseert je tijdens de opleiding Bouwkunde. Op die manier maak je kennis met alle onderdelen van het vak. Ga op ontdekking welke richting van Bouwkunde het beste bij jou past!

De studie Bouwkunde bestaat uit vijf bouwstenen

Techniek

De Technieklijn is het technisch fundament voor een ingenieur van de opleiding Bouwkunde (met studieroute Bouwtechnische Bedrijfskunde) en Civiele Techniek. Deze modules worden waar mogelijk gezamenlijk aangeboden. Leer hoe constructies in elkaar steken en hoe je deze berekent, maar ook skills om abstract en analytisch te denken. Maak kennis met bedrijfskunde in de bouw en duurzaam ondernemen.

Vakspecifiek

In de vakspecifieke lijn leer je alles over het technisch fundament voor bouwtechnisch bedrijfskundigen. Je doet kennis, inzicht en vaardigheden op over de bouw van nu, het verleden en de toekomst. Leer technisch te tekenen en smart gebouwen te ontwerpen – van nieuwbouw en verbouw tot herbestemming en transformatie. Daarnaast zoomen we in op (vastgoed)management, projectontwikkeling en bedrijfskunde in de bouw.

Projecten

Alle opgedane kennis pas je toe in praktijkprojecten, waarbij je alles leert over bouweisen en het bouwproces van een project. Je gaat in groepen aan de slag met energietransitie, klimaatadaptie, circulair bouwen en de bouwopgave. Leer van elkaar en bouw aan morgen door te onderzoeken en te ontwerpen!

Keuze- en specialisatie

Je stelt jouw eigen persoonlijke leerroute samen, die het beste bij jouw voorkeuren en talenten aansluit. Maak na kwartiel 1 in jaar 1 de keuze tussen Bouwkunde of Civiele Techniek. En ga je voor de studieroute Bouwtechnische Bedrijfskunde? Dan geef je jouw opleiding een persoonlijk accent door de modules te kiezen die bij deze route horen. Kies een passende stage en minor en rond je studie af met het afstuderen.

Studiecoaching

Ontdek de opleiding en wordt begeleid door jouw studiecoach. We coachen jou tijdens de gehele studie en het groeien naar een bouwprofessional. Jouw persoonlijke ontwikkeling staat voorop!

Het eerste jaar Kennis maken met de verschillende ontwerpfasen

Het fundament om ingenieur te worden, met een mix van theorie en praktijk met opdrachten uit bedrijfsleven. Krijg inzicht in alle ontwerpfasen van het bouwproces.Ontwerp een woongebouw in 3D en leer hoe je deze technisch uitwerkt. Kwartiel 1 is een kennismaking van Bouwkunde en Civiele Techniek. Dit geeft jou de mogelijkheid om na kwartiel 1 nog te switchen van opleiding.

Gezamenlijk 1e semester met Bouwtechnische Bedrijfskunde en Civiele Techniek

Het studieprogramma van het eerste semester volg je samen met studenten die kiezen voor de studieroute Bouwtechnische Bedrijfskunde en de opleiding Civiele Techniek. Zo kom je meer te weten over de managementkant van de bouw en Civiele Techniek. Mocht je tijdens dit semester willen switchen naar Bouwtechnische Bedrijfskunde of Civiele Techniek? Dat is geen enkel probleem!

 

Studiebelasting

  • 40% Theorie
  • 45% Praktijk- en groepsopdrachten
  • 15% Studieloopbaanbegeleiding

Bouwsteen techniek

  • Krachten in constructies
  • Evenwicht in constructies
  • Ontwerp van constructies
  • Materialen in constructies

Bouwsteen vakspecifiek

  • Woning en leefomgeving
  • Bouwhistorie
  • Bouwtechniek
  • Bouwinnovatie

Bouwsteen project

  • Project Kennismaking bouwsector
  • Project Bouwen aan morgen
  • Project Ontwerp nieuwbouw
  • Project Verduurzaming bestaande bouw

Bouwsteen Studiecoaching

  • Studiecoaching

Meer over de studieopbouw?

Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.

Open de Studiegids

Het tweede jaarPersoonlijke verdieping en internationaal aan de slag

In het tweede jaar van je hbo-opleiding Bouwkunde werk je in groepen een utiliteitsgebouw technisch tot in de puntjes uit. Denk hierbij aan een multifunctioneel gebouw, winkel, sportgebouw of ziekenhuis. Ga naar het buitenland om samen met andere studenten te werken aan internationale renovatie- en transformatieprojecten. Geef jouw eigen accent aan de opleiding door keuze- en specialisatiemodules. Na dit studiejaar bezit je de basiskennis die een bouwkundig ingenieur nodig heeft.

Bouwsteen Persoonlijke verdieping

  • Kies 2 keuzemodules uit: Installatietechniek, AI & Digital Twin, Coastal Engineering, Ketensamenwerking en Verandermanagement
  • Kies 1 specialisatiesemester: Construeren, Modelleren of Managen & Organiseren

Bouwsteen Vakspecifiek

  • Bouwvoorbereiding
  • Herbestemming & Transformatie
  • Gezond Bouwen
  • Energiebewust Ontwerpen

Bouwsteen Project

  • Praktijkproject Onderzoek
  • Praktijkproject Internationaal
  • Praktijkproject Ontwerp

Bouwsteen Studiecoaching

  • Studiecoaching

Het derde jaarStage en minor: kies bewust

Het derde jaar van de opleiding Bouwkunde is opgedeeld in twee semesters van elk een half jaar: stage en minor. Je mag zelf beslissen in welke volgorde je deze twee semesters indeelt.

Stage
Een half jaar loop je stage bij een bouwkundig bedrijf en pas je de opgedane kennis en ervaring van de afgelopen twee jaren toe in de praktijk. Bepaal zelf waar je stage gaat lopen. Je kunt er zelfs voor kiezen om dit in het buitenland te doen!

Minor
Met de minor kun jij je specialiseren of verbreden. Populaire Bouwkunde minoren zijn BIM Engineering, Gebouwgebonden Installatietechniek, Industrial Sustainablity Building en Asset Management in de gebouwde omgeving. Ook kun je kiezen voor een buitenlandse minor of een doorstroomminor naar de universiteit.

Het vierde jaarInterdisciplinair project en afstuderen

Een half jaar lang werk je met studenten interdisciplinair aan vraagstukken uit het werkveld. Tegelijkertijd bereid je je voor op het afstuderen. Alle opgedane kennis komt tot uiting bij de afstudeeropdracht: complex gebouw uitwerken van voorlopig ontwerp (VO) tot en met technisch ontwerp (TO).

Diploma: Bachelor of Science (BSc)

Met je Bouwkunde-diploma op zak kun je in de bouwbranche aan de slag. Het vinden van een baan voor studenten van de opleiding Bouwkunde is op dit moment heel positief. Je mag naast de titel Bachelor of Science de ing-titel voeren.

Construct.jpg

Studievereniging Construct

Kennis delen en gezelligheid komen hier samen! Een actieve en enthousiaste studievereniging, die bijdragen aan tal van leuke, gezellige en leerzame activiteiten als gastcolleges, excursies, introductie en feesten. Samen met de opleiding zorgen zij voor een warm welkom en dragen bij aan het ‘thuisgevoel’ op de opleiding.
Studievereniging Construct

👩‍🎓 Zo ziet jouw onderwijs eruit!