Jouw toekomst

Na het afronden van deze opleiding kun je alle kanten op. Zo kun je aan het werk bij bijvoorbeeld ingenieursbureaus, automatiseringsbedrijven en machinefabrieken, of in de halfgeleiderindustrie.

Beroepen voor mechatronische ingenieurs

Als mechatronisch ingenieur ontwerp en verbeter je producten en machines. Jij bent dé persoon die nieuwe producten bedenkt, ontwerpt, bouwt en test.

Je gaat op zoek naar nieuwe technieken en kijkt daarbij hoe goed deze functioneert in jouw product. Je voert testen uit en verbetert bestaande systemen om ze nog beter te maken.

Als mechatronicus heb jij de helicopterview die nodig is om complete machines te ontwikkelen, van het eerste gesprek met de klant tot het opleveren op locatie. Je stuurt het team aan en let erop dat alle acties binnen de planning worden opgepakt. Je bedenkt de functies van de machine, bepaalt hoe deze uitgevoerd kunnen worden en oordeelt welke methode het beste is. Samen met de klant werk je zo naar een machine die kan wat de klant wil.

Ieder systeem of machine bestaat uit verschillende onderdelen. Bij de ontwikkeling van een groot systeem wordt het systeem of de machine vaak opgedeeld in kleine onderdelen. Ieder onderdeel moet dan apart ontworpen worden. Als componentontwerper houd je rekening met het totale product en let je er goed op waar het onderdeel straks allemaal mee moet samenwerken.

Als systeemintegrator zorg jij voor het samenvoegen van verschillende kleinere systemen tot één geheel. Daardoor ontstaat er een grotere en complexere machine. Hierbij is het belangrijk dat je zowel mechanisch, elektrisch als besturingstechnisch de zaken goed op elkaar aansluit.

Alles wat ontworpen en ontwikkeld is, moet ook echt werkend gemaakt worden. Als tester zorg jij ervoor dat systemen in de fabriek, maar ook op locatie, doen wat ze moeten doen. De kerntaken van je beroep zijn het instellen, afstellen en het laten werken van de machine.

Een oud-student aan het woord

Bij welke bedrijven kun je werken?

Je kunt aan de slag in de automobielindustrie en de halfgeleiderindustrie, waar bijvoorbeeld apparaten worden gemaakt die chips en microprocessors nodig hebben. Ook in de zorg ben je waardevol, waarbij je bijvoorbeeld producten of machines ontwerpt voor revalidaties en eenvoudige operaties. Tot slot kun je aan de slag bij diverse mechatronicabedrijven, zoals Demcon, IMS, Norma, Viro Engineering en Thales.

Het Mechatronicalab

Baankans

Mechatronica 96%
​Elektrotechniek 92%
Werktuigbouwkunde 87%

Binnen anderhalf jaar na afstuderen

Na het behalen van je diploma, zijn er verschillende vervolgstudies mogelijk. Zo kun je kiezen voor BK5, een eenjarige opleiding Commercieel-technische Bedrijfskunde die je kunt volgen bij Saxion. Ook kun je een master volgen. Zo biedt Saxion de Master Robotics Systems Engineering aan. Andere masters die goed aansluiten op de opleiding Mechatronica zijn Embedded Systems, Robotics and Mechatronics of Biomedical Engineering.