Keuzepaden

Tips voor ouders en verzorgers

We horen vaak dat ouders en verzorgers zich zorgen maken over de studiekeuze van hun kind. Scholieren vinden het lastig om te kiezen of lijken geen interesse te tonen in een vervolgstudie.

Wanneer de deadline van 1 mei in zicht komt, beginnen ouders/verzorgers zich zorgen te maken en vragen ze ons "wat kunnen we doen?!".

Allereerst: geen paniek!

Uit onderzoek blijkt namelijk dat 70% van de jongeren hun keuze uitstelt. Vanuit Saxion zorgen we er natuurlijk voor dat jouw kind zo goed mogelijk wordt begeleid in zijn of haar studiekeuze, waarbij wij altijd ons best doen om de juiste student op de juiste plek te krijgen.

Wat kun je zelf doen?

Als ouder/verzorger speel jij een belangrijke rol bij het maken van de studiekeuze van je zoon of dochter. Tijdens een open dag stel je vaak andere vragen, onthoud je andere informatie en let je nét even op andere details. Jullie kunnen dus een goed team zijn samen! Hoe? Wij geven je 3 tips!

Zo'n open dag vliegt vaak voorbij! Probeer daarom samen van te voren al uit te vinden waar de interesses van je zoon/dochter liggen en wat zijn of haar sterktes en zwaktes zijn. Maak op basis daarvan samen een plan: zet alle vragen die je hebt op een rij en bedenk welke voorlichtingen jullie willen bezoeken. 

Inspiratie nodig? Wij hebben de veelgestelde vragen alvast voor je op een rijtje gezet!

Om echt te ervaren hoe het is om bij Saxion te studeren, is het goed om deelname aan een meeloopdag of proeflessendag te stimuleren. Hier neemt je zoon of dochter zonder ouders/verzorgers aan deel. Natuurlijk kun je wel helpen door na afloop over de ervaringen te praten en samen de volgende stap te bepalen.

Twijfelt je zoon of dochter ondanks zijn/haar goede voorbereiding? Juist als ouder/verzorger kun je dan erg goed helpen. Het is dan altijd goed om terug te gaan naar de jonge jaren van jouw kind. Wat vond hij of zij toen leuk om te doen? Biedt dat nog aanknopingspunten voor de toekomst? Tijdens de open dag is het daarnaast mogelijk om een kort adviesgesprek te voeren met een studiekeuzecoach. Kom daarvoor naar de stand van het StudieSuccesCentrum.

70 procent van de scholieren stelt hun studiekeuze zo lang mogelijk uit

Hulp bij studiekeuze

En wat kun je beter niet doen?

Bij hogeschool Saxion hebben we tientallen jaren ervaring met studiekiezers: we zien dat het keuzegedrag van scholieren verandert en daar spelen we op in met onze hulp. Waar ouders een aantal jaren geleden een kleinere invloed hadden op de keuze van hun kinderen, zien we nu juist dat de invloed van ouders heel bepalend is voor een kind. Om ervoor te zorgen dat je kind de juiste keuze maakt, zijn er een paar dingen die we je afraden te doen. 

  • Bepaal de studiekeuze niet voor je kind
    Als ouder/verzorger wil je het beste voor je kind. Meer geld dan dat jij vroeger hebt gehad, meer werkplezier dan jij hebt, noem het maar op. Maar om ervoor te zorgen dat je kind het meeste haalt uit zijn of haar studietijd én toekomst, is het belangrijk dat zij hun eigen pad bepalen. Natuurlijk kun je ze wel helpen om bepaalde consequenties in te laten zien.
  • Bezoek niet alleen onze open dag
    Dat klinkt misschien een beetje raar om te zeggen, maar wij vinden het belangrijk dat jouw kind zich op zijn/haar plek voelt bij ons. Natuurlijk doen wij ons best om te zorgen dat jouw kind Saxion helemaal het einde vindt, maar als jouw kind een beter gevoel heeft bij een andere hogeschool is dat ontzettend belangrijk voor zijn of haar studie succes.
  • Doe niet alles alleen
    Kom je er niet uit? Erken dan dat je hulp nodig hebt en neem contact op met het StudieSuccesCentrum van Saxion. Er zijn allerlei mogelijkheden voor jouw zoon/dochter om beter kennis te maken met Saxion, maar ook om uit te zoeken welke richting écht bij hem/haar past. Dat doen we vaak samen met onze zittende studenten, zodat ze praktijkverhalen te horen krijgen. 

Waarom Saxion?

Er zijn veel hogescholen en nog veel meer studies. Wat Saxion anders maakt dan reguliere hogescholen is onze focus op een 'slimme wereld'. Jouw kind bepaalt welke beroepen er in de toekomst zijn en wij helpen hem/haar deze toekomst vorm te geven. Dat doen we door ervoor te zorgen dat jouw kind klaar is voor een wereld die steeds slimmer wordt en kijken daarbij naar de invloed van technologie binnen ieder vakgebied.

Lees meer over Saxion