De juiste richting kiezen

Tips voor ouders en verzorgers

We horen vaak dat ouders en verzorgers zich zorgen maken over de studiekeuze van hun kind. Scholieren vinden het lastig om te kiezen of lijken soms geen duidelijke interesse te tonen in een vervolgstudie. Als ouders wil je niks liever dan ze goed op weg helpen. Hoe pak je dit aan? Wij geven je de beste do's en don'ts!

3 tips om te helpen bij hun studiekeuze

Tijdens de open dagen kun je in gesprek met docenten en studenten van de verschillende opleidingen. Maak daarom op basis van de interesses van jouw kind samen een plan: zet alle vragen die hij/zij/die heeft op een rij en bedenk welke studie(s) je wilt bekijken. 

Inspiratie nodig? Wij hebben de veelgestelde vragen alvast voor je op een rijtje gezet!

Tips voor ouders.jpg

Om echt te ervaren hoe het is om bij Saxion te studeren, is het goed om proefstuderen te stimuleren. Een aanrader, al zeggen we het zelf. Scholieren kunnen dan meelopen met een zittende student bij een opleiding naar keuze. Of ze volgen proeflessen samen met andere studiekiezers. Dit doen ze zonder ouders. Natuurlijk kun je wel helpen door na afloop over de ervaringen te praten en samen de volgende stap te bepalen.

Ga hierboven naar de proefstudeerpagina in de link om beschikbare data per studie te bekijken.

Saxion-9288-LR.jpg

Nog twijfels ondanks een goede voorbereiding? Juist als ouder/verzorger kun je helpen of ondersteunen. Soms geeft het inzichten om terug te denken aan hun jonge jaren. Wat vonden ze toen leuk om te doen? Biedt dat nog aanknopingspunten voor de toekomst?

Tijdens de open dag is het ook mogelijk om een kort adviesgesprek te voeren met een studiekeuzecoach. Neem hiervoor contact op met het StudieSuccesCentrum.

tips voor ouders geschiedenis.jpg

Uit onderzoek blijkt dat 70% van de jongeren hun studiekeuze uitstelt. Jouw kind is dus zeker geen uitzondering wanneer hij of zij geen zin heeft om na te denken over een vervolgstudie.

Wat kun je beter niet doen?

Bij Saxion hebben we ruim 25 jaar ervaring met studiekiezers: we zien dat het keuzegedrag van scholieren verandert en daar spelen we op in met onze hulp. Waar ouders een aantal jaren geleden een kleinere invloed hadden op de keuze van hun kinderen, zien we nu juist dat de invloed van ouders heel bepalend is. Om ervoor te zorgen dat ze de juiste keuzes maken, zijn er een paar dingen die we je afraden te doen. 

3 dingen die je beter niet kunt doen als bezorgde ouder

Als ouder wil je het beste voor je kind. Een toekomst met een goed salaris, werkplezier en doorgroeimogelijkheden. Maar om ervoor te zorgen dat ze het meeste halen uit hun studietijd én toekomst, is het belangrijk dat ze hun eigen pad bepalen. Natuurlijk kun je ze wel helpen om bepaalde consequenties in te laten zien. Maar de definitieve keuze ligt uiteindelijk idealiter écht bij het kind zelf.

tips_ouders_studiekeuze.jpg

Dat klinkt misschien een beetje raar om te zeggen, maar wij vinden het belangrijk dat studenten zich thuis voelen bij ons. Natuurlijk doen wij ons best om te zorgen dat ze Saxion helemaal super vinden, maar als ze een beter gevoel hebben bij een andere hogeschool is dat ontzettend belangrijk voor hun studiesucces. Ga dus zeker ook bij andere hogescholen sfeerproeven om te kijken wat het beste past.

tips voor ouders bezoek andere opendagen.jpg

Vind je kind het moeilijk om een keuze te maken? Maak gebruik van de (gratis) hulp die wordt geboden. Er zijn allerlei mogelijkheden om beter kennis te maken met Saxion en uit te zoeken welke richting écht bij hen past. Dat doen we vaak samen met onze zittende studenten, zodat ze praktijkverhalen te horen krijgen. Zo kunnen ze een dag komen proefstuderen, praten met een studiekeuzecoach of deelnemen aan een van onze andere activiteiten! 

Meer studiekeuze activiteiten
tips voor ouders doe niet alles alleen.jpg

Lees hier meer over de open dagen!

Open dagen
Toegepaste psychologie voltijd

Help, mijn kind gaat studeren!

De juiste studiekeuze maken blijft spannend. En laten we eerlijk zijn: er komt best wat bij kijken. Wij helpen scholieren en hun ouders graag om het overzicht te houden. Lees hier hoe het studiekeuzetraject van kop tot staart werkt bij Saxion.
Naar het artikel