Meisje staat in een bus met boek in haar hand en lacht naar de camera

Wat is een bachelor (opleiding)?

Een bachelor is een internationaal erkend diploma dat je krijgt als je een bacheloropleiding hebt afgerond. Ze noemen dit ook wel een bachelor 'graad' of 'titel'.

Een bachelor behaal je binnen het hoger onderwijs: op het hbo of op de universiteit. Een hbo-opleiding bij Saxion is dus een studie die je volgt op bachelorniveau. Op het hbo doe je hier vier jaar over.

Bekijk hier alle bachelors bij Saxion
pexels-andrea-piacquadio-3799306.jpg

Wat is het verschil tussen een bachelor in deeltijd en in voltijd?

Een bacheloropleiding kun je zowel volgen in voltijd als in deeltijd. Voltijd studeren betekent dat je fulltime studeert en (meestal) vijf dagen per week les hebt. De meeste studenten doen dit als vervolgopleiding na de middelbare school.

Deeltijd studeren betekent dat je parttime studeert, vaak is dat naast je werk. Je hebt dan meestal één lange collegedag en les in de avonduren. Dit is bijvoorbeeld interessant als je je wilt ontwikkelingen in je werkveld, of na het mbo, óf als je helemaal wilt switchen van carriëre.

Lees hier meer over bachelors in deeltijd
pexels-andrea-piacquadio-3769021.jpg

Wat is het verschil tussen een bachelor op het hbo en de universiteit?

Hoewel een bachelor van het hbo of de universiteit je hetzelfde diploma oplevert, zijn er toch nog twee grote verschillen. Bij een bachelor op het hbo doe je er namelijk vier jaar over en op de universiteit is dit drie jaar. Daarnaast is het hbo praktisch ingesteld: je leert vaardigheden die passen bij een specifiek beroep of beroepsveld. Hier stel je vaak de vraag 'Hoe werkt iets?' Op de universiteit ligt de focus op de theorie en wetenschappelijk onderzoek. De vraag is dan meer 'Waarom werkt het zo?'.

Dit is natuurlijk wat kort door de bocht, want ook binnen verschillende opleidingen is de lesstof anders. Verdiep je dus vooral in de specifieke opleiding die jij op het oog hebt.

pexels-anastasiya-gepp-1462633.jpg

Meer weten over bachelors?

Genoeg gelezen en wil je kennis maken met jouw favoriete bacheloropleiding? Bezoek dan onze (online) open dagen of avonden! Hier maak je kennis met de docenten en huidige studenten van de studie die jij op het oog hebt. Dit is hét moment om al jouw vragen te stellen en erachter te komen hoe een opleiding nou écht is.

Nieuws over het studentenleven