De juiste richting kiezen

We horen vaak dat ouders zich zorgen maken over de studiekeuze van hun kind. Scholieren vinden het lastig om te kiezen of lijken geen interesse te tonen in een vervolgstudie. Als ouders wil je niks liever dan ze goed op weg helpen. Hoe pak je dit aan? Wij geven je de beste do's en don'ts!

3 tips om te helpen bij hun studiekeuze

Tijdens de online open dagen zijn er livestreams van de opleidingen waarin je vragen kunt stellen. Maak op basis van de interesses van jouw kind samen een plan: zet alle vragen die hij/zij heeft op een rij en bedenk welke livestreams jouw kind wilt bezoeken. 

Inspiratie nodig? Wij hebben de veelgestelde vragen alvast voor je op een rijtje gezet!

Tips voor ouders.jpg

Om echt te ervaren hoe het is om bij Saxion te studeren, is het goed om proefstuderen te stimuleren. Ze komen dan online een dagje meedraaien bij een opleiding naar keuze. Dit doen ze zonder ouders. Natuurlijk kun je wel helpen door na afloop over de ervaringen te praten en samen de volgende stap te bepalen.

Saxion-9288-LR.jpg

Nog twijfels ondanks een goede voorbereiding? Juist als ouder kun je dan erg goed helpen. Het is soms goed om terug te gaan naar hun jonge jaren. Wat vonden ze toen leuk om te doen? Biedt dat nog aanknopingspunten voor de toekomst?

Tijdens de open dag is het daarnaast mogelijk om een kort adviesgesprek te voeren met een studiekeuzecoach. Neem hiervoor contact op met het StudieSuccesCentrum.

tips voor ouders geschiedenis.jpg

Uit onderzoek blijkt dat 70% van de jongeren hun studiekeuze uitstelt. Jouw kind is dus zeker geen uitzondering wanneer hij of zij geen zin heeft om na te denken over een vervolgstudie.

Wat kun je beter niet doen?

Bij Saxion hebben we tientallen jaren ervaring met studiekiezers: we zien dat het keuzegedrag van scholieren verandert en daar spelen we op in met onze hulp. Waar ouders een aantal jaren geleden een kleinere invloed hadden op de keuze van hun kinderen, zien we nu juist dat de invloed van ouders heel bepalend is. Om ervoor te zorgen dat ze de juiste keuzes maken, zijn er een paar dingen die we je afraden te doen. 

3 dingen die je beter niet kunt doen als bezorgde ouder

Als ouder wil je het beste voor je kind. Een toekomst met een goed salaris, werkplezier en doorgroei mogelijkheden. Maar om ervoor te zorgen dat ze het meeste halen uit hun studietijd én toekomst, is het belangrijk dat ze hun eigen pad bepalen. Natuurlijk kun je ze wel helpen om bepaalde consequenties in te laten zien.

tips_ouders_studiekeuze.jpg

Dat klinkt misschien een beetje raar om te zeggen, maar wij vinden het belangrijk dat studenten zich thuisvoelen bij ons. Natuurlijk doen wij ons best om te zorgen dat ze Saxion helemaal het einde vinden, maar als ze een beter gevoel hebben bij een andere hogeschool, is dat ontzettend belangrijk voor hun studiesucces. Ga dus zeker ook bij andere hogescholen sfeer proeven om te kijken waar ze zich het meest thuisvoelen. 

tips voor ouders bezoek andere opendagen.jpg

Vind je kind het moeilijk om een keuze te maken? Er zijn allerlei mogelijkheden om beter kennis te maken met Saxion en uit te zoeken welke richting écht bij hen past. Dat doen we vaak samen met onze zittende studenten, zodat ze praktijkverhalen te horen krijgen. Zo kunnen ze een dag komen proefstuderen, praten met een studiekeuzecoach of deelnemen aan een van onze andere activiteiten! 

Meer studiekeuze activiteiten
tips voor ouders doe niet alles alleen.jpg

Lees hier meer over de online open dagen!

Online open dagen
Saxion gebouw Deventer

Help, mijn kind gaat studeren!

De juiste studiekeuze maken blijft spannend. En laten we eerlijk zijn: er komt best wat bij kijken. Wij helpen scholieren en hun ouders graag om het overzicht te houden. Lees hier hoe het studiekeuzetraject van kop tot staart werkt bij Saxion.
Naar het artikel