Betonkanorace 2015
Studentenleven

BetonKanoRace: blijven de Saxion-studenten drijven?

Leestijd Minuten

Dit weekend vindt de Internationale BetonKanoRace plaats. Een kano van beton en daarmee racen. Hoe dan?! Wij gingen op onderzoek uit bij studievereniging Construct, één van de deelnemers aan deze race. Ze hopen de prijs voor de lichtste kano te winnen, maar dan moeten ze wel eerst de finish halen...

De BetonKanoRace een jaarlijks terugkerend evenement waaraan zowel Nederlandse als buitenlandse studenten meedoen. De teams van circa twintig hogescholen, universiteiten en bedrijven maken eigen kano's van beton. De races  worden ieder jaar door een andere  onderwijsinstelling georganiseerd en dit jaar is het in Eindhoven.

We zijn best bang dat de kano gaat zinken…

Go team!

De Saxion-studenten van studievereniging Construct die dit jaar meedoen aan deze gave race zijn Cas Middelkamp, Aaron Westenberg en bouwers Frans van Drie, Bastiaan van Essen, Joost Hemeltjen, Kevin Holsappel, Lars Mulder, Sanne Ophof en Rik Wolters. In korte tijd hebben ze twee kano’s gebouwd. Vanuit hun studie hebben ze al ervaring hebben met beton, maar deze race dwingt ze om op een creatieve manier na te denken over de mogelijkheden van het werken met beton. 

Merel van SV Construct over de voorbereiding:

“Om mee te kunnen doen aan dit evenement moesten we eerst een goed team samenstellen. Daarna zijn de taken verdeeld: een deel van het team ging sponsoren zoeken en een ander deel ging de kano verder uitwerken. Met behulp van de sponsoren konden wij de juiste middelen bemachtigen. Een van deze middelen was een locatie om de kano te kunnen bouwen en dit is dankzij Trebbe gelukt. Ook kregen we gratis cement van Cugla en korrels van Liaver. Daar zijn we ontzettend blij mee!”

Met behulp van de sponsoren konden wij de juiste middelen bemachtigen. Daar zijn we ontzettend blij mee!

And the winner is…

Het ultieme doel is natuurlijk als winnaar uit de bus komen. En dat kan op meerdere vlakken: je kunt prijzen binnenhalen voor snelste kano op de 100, 200 of  400 meter. Ook wordt er vaak een extra race bij gedaan, de bijzondere race genaamd. De organiserende school beslist wat dit inhoudt. En daarnaast kun je ook prijzen in de wacht slepen voor de lichtste, mooiste en zwaarste kano. En als team kun je de sportiviteitsbeker winnen. Kortom: het regent prijzen!

En… gaat het allemaal een beetje volgens plan?

“Volgend jaar gaan we voor een grotere commissie, aangezien we genoeg mankracht nodig hebben. Ook moeten we voor meer betondekking zorgen, want er zitten nu veel scheuren in. Ook hebben we te weinig vrouwelijke roeiers, maar dat is wel te verklaren: er zijn nou eenmaal minder meiden die een technische studie doen.”

Wordt het een podiumplek?

“We schatten onze kansen niet heel groot in aangezien er veel scheuren in de kano zitten. We zijn best bang dat de kano gaat zinken… Wel hopen we de prijs voor de lichtste kano te winnen, maar dan moeten we wel eerst de finish halen!”

Meer weten over de race?

Check de website van de BetonKanoRace voor meer informatie. 

Gerelateerde artikelen

Bestuursjaar Studentenleven

Daarom doe je een bestuursjaar bij een studievereniging: ‘Ik heb mezelf beter leren kennen, maar ook mijn netwerk uitgebreid’

20 april 2024
Tips meivakantie Saxion Studentenleven

De leukste meivakantie-activiteiten in Enschede, Deventer en Apeldoorn

19 april 2024
Kiki Hannink (fotografie: Thomas Busschers) Onderwijs

Sollicitatietips: zo maak je een goed cv