Feestelijke opening TPAC lab Enschede
Onderzoek

Feestelijke opening TPAC lab Enschede

Leestijd Minuten

‘’Hierbij verklaar ik het lab officieel voor geopend.’’ Met deze woorden opende collegevoorzitter Anka Mulder het nieuwe laboratorium van het Thermoplastic Composites Application Centre (TPAC). De opening is een feestelijk onderdeel van het 5-jarig bestaan van het Saxion-lectoraat Lichtgewicht Construeren. Hetzelfde geldt voor de installatie van Ferrie van Hattum als lector Lichtgewicht Construeren. Deze vrijdag houdt hij zijn rede.

‘Composites for the people’, dat is de titel van de lectorale rede die Van Hattum vanmiddag voor een zaal vol belangstellenden uitspreekt. Ten overstaan van een gemêleerd publiek bestaande uit onder meer professionals uit het werkveld, docenten, onderzoekers en collega lectoren, gaat hij in op de mogelijkheden die composieten, in het bijzonder thermoplastische composieten, in het dagelijkse leven van iedereen bieden. 

‘’Ik hou niet er niet van om vanuit materialen te ontwerpen’’, zegt Van Hattum. ‘’Het gaat met name om het product. Deze moet aan bepaalde eisen voldoen, de klant moet het willen hebben en het moet betaalbaar zijn. Dat proberen wij ook mee te geven in het onderwijs - het product is het belangrijkste.’’

Na de rede van Van Hattum is het tijd voor de officiële opening van het lab, dat onderdeel uitmaakt van het TPAC. In dit applicatiecentrum doet men onderzoek naar het verwerken en toepassen van lichtgewicht materialen. Het is gehuisvest in het Alphons Ariëns-gebouw, het vroegere ziekenhuis aan het Ariënsplein. Onder het genot van een hapje en een drankje verzamelt de hele delegatie zich in de nieuwe ruimte. De afgelopen periode heeft het lab veel nieuwe machines gekregen die tal van nieuwe mogelijkheden met zich meebrengt. Een mooi voorbeeld van smart industry. 

 ‘’Het zijn behoorlijk hete en gevaarlijke machines die hier staan’’, laat Van Hattum weten. ‘’Normaal zijn alle deuren ook op slot, mensen mogen niet zomaar naar binnen.’’

Na een druk op de knop en een korte demonstratie van een van de machines, zit het officiële programma erop. Met de woorden: ‘’Pak voor uw kopje koffie ’s avonds nog even een gezellige TPAC-mok mee, zodat u tijdens het terugkijken van Zomergasten nog eens aan ons denkt’’, eindigt Van Hattum de feestelijke middag. 

Gerelateerde artikelen

Saxion-student Ilse ontwerpt veiligheidsschoen van gerecycled materiaal Onderzoek

Ilse vertelt over haar innovatieve veiligheidsschoen bij BNR nieuwsradio

05 december 2018
Corporate

Green Ambassador Marlies Pepers: stap voor stap groener

21 maart 2024
Onderzoek

Duurzaam ondernemerschap voor studenten én docenten