Themamiddag Research Support
Onderzoek

Saxion Research Services biedt een kijkje in de keuken bij onderzoeksondersteuning

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

‘Wat hier vanmiddag gebeurt is belangrijk. We trekken als hogescholen samen op bij het vormgeven van onderzoeksondersteuning en we laten jullie graag zien hoe we dat zelf bij Saxion tot nu toe organiseren,’ zo opende Frans Pol, directeur van de Saxion Research & Graduate School (SRGS) de Themamiddag Research Support die op 24 januari in Deventer plaatsvond.

Vanwege een toenemend aantal landelijke verzoeken om werkbezoeken, besloot Saxion Research Services alle Nederlandse hbo-instellingen en verwante partijen zoals SURF uit te nodigen voor een kijkje in de keuken bij Saxion. Doel was om uit te leggen hoe we als hogeschool vormgeven aan onderzoeksondersteuning en te zorgen voor landelijke kennisuitwisseling. Met 130 deelnemers was de opkomst voor een dergelijke specialistische middag fors.

Willem Verstegen, aanwezig als coördinator Open Science en Research Support bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN): ‘We zijn bij de HAN erg gecharmeerd van het Saxion-model voor onderzoeksondersteuning en trekken daarin graag samen op.’

We zijn bij de HAN erg gecharmeerd van het Saxion-model voor onderzoeksondersteuning en trekken daarin graag samen op.

Willem Verstegen, Coördinator Open Science en Research Support bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN)

Tijdens de plenaire sessies gaven medewerkers van Saxion Research Services uitleg over hoe Saxion als hogeschool de ondersteuning van haar onderzoekers de afgelopen jaren steeds verder vorm heeft gegeven. Vanuit Saxion Bibliotheek, Subsidiemanagement, Bureau Kwaliteitszorg, Juridische Zaken, International Office en de SRGS creëerden specialisten daarvoor samen één loket voor de Saxion-onderzoeker. Die krijgt ondersteuning bij het samenwerken rond onderzoeksdata in de Saxion Research Cloud Drive, het uiteindelijk archiveren van die data in de Repository, maar bijvoorbeeld ook advies over het aanvragen van een subsidie of een training Academic English Writing. De kracht van het interne specialistennetwerk binnen Saxion wordt daarbij volop benut.

‘Vanaf het moment waarop de Saxion-onderzoeker zijn onderzoek aanmeldt bij Saxion Research Services, opent hij daarmee de deur naar ondersteuning,’ aldus Frans Pol. Over die research support, die in alle fases van een onderzoekstraject van toepassing is, deelden de SRS-medewerkers tijdens de themamiddag hun ervaringen. Zowel in plenaire sessies als bij thematafels, waar zij in gesprek gingen met hun vakgenoten uit het land.

Een vraag die met name speelt is de manier waarop hogescholen hun Research Data Management voor hun onderzoekers moeten organiseren en inrichten. Renate Mattiszik levert daar als data librarian vanuit Saxion Bibliotheek dagelijks haar bijdrage aan: ‘We zien dat onderzoekers ons binnen Saxion steeds beter weten te vinden. De belangstelling voor deze middag vanuit het hbo en organisaties als SURF is geweldig. We hopen onze kennis rond Research Data Management volop te kunnen blijven delen met andere hogescholen en ook weer van hen te leren hoe zij te werk gaan.’

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Onderzoek

Marjolein den Ouden en Marloes Postel over technologie in de zorg

15 april 2024
Onderzoek

Lector Theo de Bruijn maakt de balans op: ‘Het is nog steeds pionieren’

04 april 2024
Smart glasses in de zorg Promovendus Niek Zuidhof zegt ja 1.jpg Onderzoek

Smart glasses in de zorg? Promovendus Niek Zuidhof zegt ja