Özcan Akyol eerste gast studententalkshow: ‘Het was goed voorbereid’
Onderwijs

Özcan Akyol eerste gast studententalkshow: ‘Het was goed voorbereid’

Afgelopen maandag bracht schrijver, columnist en programmamaker Özcan Akyol een bezoek aan Saxion. Hij was te gast bij de eerste editie van een zelfgeproduceerde talkshow van tweedejaars Creative Business-studenten.

De talkshow wordt volledig geproduceerd, geregisseerd en gepresenteerd door studenten die de specialisatie Journalistiek en de specialisatie Media, Formats en Regie volgen. Elke show nodigen zij een gast uit uit de mediawereld, die live geïnterviewd wordt door twee talkshowpresentatoren en -presentatrices in spé. Het publiek wordt gevuld door overige studenten van de opleiding Creative Business, voorheen Media, Informatie en Communicatie.

Eus in Medialand

Özcan Akyol had maandag de eer om als eerste gast van de talkshow te fungeren. Akyol is bekend van zijn debuutroman Eus, zijn columns in het Algemeen Dagblad, zijn optredens als tafelgast in De Wereld Draait Door en zijn nieuwe internetserie Eus in Medialand. In deze serie verlaat hij de Hilversumse bubbel om te onderzoeken waarom zoveel mensen, van complotdenkers tot mensen in de provincie, zichzelf nauwelijks terugzien in de mainstream media. Over deze serie, maar ook aan de hand van andere televisiefragmenten waarin hij te zien is, werd hij tijdens de talkshow bij vlagen kritisch aan de tand gevoeld.

Ik vind het altijd leuk om met zulke mensen van gedachte te wisselen. Ik hoop, in alle bescheidenheid, dat ik een steentje kan bijdragen in hun ontwikkeling.

Özcan Akyol, schrijver, columnist en programmamaker

Zenuwachtig

Na afloop was Akyol te spreken over de studenten. “Ik had natuurlijk vooral te maken met de twee interviewers. Ik zag dat ze zenuwachtig waren, maar het was heel grondig voorbereid. Het was doordacht en er zat een plan achter, dus dat was prima.” Hij helpt graag jonge mensen met ambities in de mediawereld. “Ik vind het altijd leuk om met zulke mensen van gedachte te wisselen. Ik hoop, in alle bescheidenheid, dat ik een steentje kan bijdragen in hun ontwikkeling.”

Streetwise

Tijdens de show gaf hij de aanwezige studenten al het advies om authentiek en dus dicht bij jezelf te blijven, maar voor de studenten die er niet bij waren, schudt hij nog een tip uit zijn mouw. “Het is misschien cliché, maar het klopt wel: blijf altijd hard werken. Kansen komen en kansen gaan, maar vaak kun je heel veel dingen afdwingen en dat kan door op de juiste manier en intuïtief rond te kijken naar wat er gebeurt. Je moet op de juiste momenten op de juiste plekken zijn.” Ook moet je volgens Akyol een beetje streetwisezijn in de mediawereld. “Sommigen zullen dat van huis al hebben meegekregen, anderen moeten dat misschien nog ontwikkelen.”

Kansen komen en kansen gaan, maar vaak kun je heel veel dingen afdwingen en dat kan door op de juiste manier en intuïtief rond te kijken naar wat er gebeurt.

Özcan Akyol, schrijver, columnist en programmamaker

Cadeau

Aan het einde van de show kreeg Akyol nog een cadeau aangeboden door de studenten, ter ere van zijn verjaardag een dag eerder. Als echte Deventenaar was hij blij met het boek over zijn stad, ware het niet dat hij het al in zijn boekenkast had staan. “Het was een mooi cadeau. Leuk en lief van ze,” lacht Akyol. “Maar ik begrijp dat er nog een ander gaat komen.”

Tom Wassink

Tom Wassink

Met zowel een journalistieke als een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. Dit doet hij ook als freelancer én bij zijn voetbalvereniging Oranje Nassau. Verder sport hij graag en wordt hij blij van kinderen die nog lekker op straat voetballen.

Gerelateerde artikelen

Pascal Smit Studentenleven

Portret van mediastudent Pascal: vormgever op kantoor én in het veld

16 december 2019
Stage Daphne Dorgelo Gazet van Antwerpen.jpeg Studentenleven

Afstuderen in Antwerpen: ‘België en Nederland zijn heel verschillend’

21 juni 2018
app smit Onderwijs

Matthijs, Dustin en Noah bouwden een app die softwareontwikkelaars niet aandurfden