Onderwijs

Berber ging via het mbo en hbo naar de universiteit: ‘Je moet je kwaliteiten op de juiste manier inzetten’

Berber Dijkhuis begon op het mbo, studeert momenteel Creative Business bij Saxion en wil hierna nog een universitaire master doen. Dat was in eerste instantie nooit haar doel, maar Berber is nieuwsgierig en leergierig en telkens op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ze is net begonnen aan haar pre-master omdat ze deze volgt als minor tijdens haar hbo-opleiding. “Ik wil zelf leren hoe ik antwoorden op vraagstukken kan vinden, in plaats van volledig afhankelijk te zijn van wat er al bestaat.”

Berber is vierdejaars student Creative Business, maar het was voor haar niet vanzelfsprekend om naar het hbo te gaan. “Na de basisschool ben ik naar het vmbo gegaan. Daarna belandde ik op het Cibap in Zwolle, waar ik de opleiding internationaal Creative Business Developer heb gevolgd. Bij Cibap volg je normaal eerst een breed jaar, maar tijdens de introductiegesprekken was al snel duidelijk dat ik heel goed wist wat ik wilde. Het brede introductiejaar mocht ik overslaan. Meteen ging ik aan de slag met vormgeven en marketing.” 

Groeiende interesse 

Na haar mbo-opleiding werd de Creative Business-studente alleen maar nieuwsgieriger naar het marketingvakgebied. “Tijdens mijn studie bij Cibap kwam ik erachter dat ik het 'waarom' steeds interessanter begon te vinden. Waarom moeten we een social media-post maken? Is die post wel effectief? Wat werkt beter? Dat vond ik veel interessanter dan alleen grafisch ontwerpen.” Om die reden besloot Berber verder te studeren aan de opleiding Creative Business. 

Naar het hbo 

“Tijdens mijn stages zag ik dat je voor de functies die ik leuk vond een marketingopleiding nodig had. Ik ging op zoek naar zo'n opleiding en vond al heel snel Creative Business van Saxion. Het is ook de enige open dag die ik heb bezocht, en ik wist gelijk: dit is wat ik wil.” Doorstuderen was voor Berber een grote stap, omdat ze voorafgaand aan haar mbo-opleiding eigenlijk dacht dat ze zo snel mogelijk wilde werken. Toch besloot ze haar aangewakkerde nieuwsgierigheid naar het marketingvakgebied verder te onderzoeken. “Mijn huidige opleiding is voor mij de perfecte combinatie tussen praktisch onderwijs en theorie.” 

Ik ging op zoek naar zo'n opleiding en vond al heel snel Creative Business van Saxion. Het is ook de enige open dag die ik heb bezocht, en ik wist gelijk: dit is wat ik wil.

Berber Dijkhuis over haar stap van het mbo naar Saxion

Minor bij de universiteit 

Van het mbo naar het hbo is al een flinke stap, maar Berber heeft de smaak goed te pakken en besluit haar minor bij de universiteit te volgen. “Op dit moment volg ik als minor de pre-master Communication Science aan de University of Twente. Ik had nooit gedacht dat ik van het vmbo naar de universiteit zou gaan.” Het plan om naar de universiteit te gaan, vloeide voort uit Berbers natuurlijke interesse. “Tijdens mijn vorige opleiding werd ik nieuwsgierig naar de waarom-vragen. Ik wilde deze kennis zelf opdoen in plaats van dingen van anderen aan te nemen. Uit die nieuwsgierigheid besloot ik telkens verder te studeren.” 

Motivatie Creative Business-docenten 

De steun om toch eens bij de open dag van de universiteit te kijken, kwam van niemand minder dan de docenten van de opleiding Creative Business. Zij zien Berbers kwaliteiten en geven haar het vertrouwen om de uitdaging aan te gaan. “Ik dacht: ik kom van het mbo, ik kan geen universiteit. Mijn docenten spoorden mij aan om toch te gaan kijken. Nu ben ik begonnen en tot nu toe gaat het goed. Mocht het uiteindelijk echt niet lukken, dan weet ik dat ook. Beter zo, dan had ik het niet geprobeerd.” 

Als mbo'er is het belangrijk dat je dat talent niet verliest, maar onthoudt wat jouw sterke punten zijn.

Berber Dijkhuis over haar stap van het mbo naar Saxion

Hard werken en slim leren 

Hoe gedreven Berber ook is, de stap van het mbo naar het hbo kostte haar de nodige moeite. “Toen ik van het mbo naar het hbo ging, kreeg ik best een klap. Ik moest opnieuw leren leren voor een toets. In het eerste semester haalde ik allemaal onvoldoendes. Iedereen leert anders, en ik ben erg auditief ingesteld. Zo kwam het idee om opnames te maken van alle begrippen die ik moest kennen. Elk moment van de dag, bij wijze van spreken, als ik de vaatwasser uitpak, luister ik naar die begrippen. Dat is echt mijn ding.” In het begin was het hbo dus al best aanpoten, en toch besloot Berber er tijdens haar minor nog een stapje bovenop te doen. “Het motiveert mij om te doen wat ik leuk vind. Om vol te houden wat ik nu doe, werk ik hard. Sinds de eerste week van de pre-master ben ik per week wel zo'n 40 uur bezig met school, naast mijn baan van 16 uur. Het helpt dat ik strakke schema's heb.” 

Kwaliteit in praktijk 

Eerst zag Berber haar praktische karakter als een reden om niet verder te studeren. Tijdens haar studieloopbaan ontdekte ze juist dat ze dit heel goed kan inzetten. “Dat ik praktisch ben opgeleid, was voor mij een groot voordeel toen ik begon op het hbo. Als mbo'er is het belangrijk dat je dat talent niet verliest, maar onthoudt wat jouw sterke punten zijn. Zoek een bijbaan binnen je vakgebied zodat je theorie kunt testen in de praktijk. Als je van de havo komt, kun je misschien in het algemeen beter leren, maar als je van het mbo komt heb je weer meer praktijkervaring. Het een is niet beter dan het ander, maar je moet je eigen kwaliteiten op de juiste manier inzetten. Laat je vooral niet tegenhouden door te denken: dat is theorie, dat kan ik niet. Theorie kun je zelf praktisch maken.” 

Kiki Hannink.jpeg

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden. 

Gerelateerde artikelen

Maaike de Haas 2.jpg Onderwijs

Maaike de Haas maakte een educatieve les voor nieuwkomers in Nederland en won de Media & Onderwijs prijs

13 november 2023
Pascal Smit Studentenleven

Portret van mediastudent Pascal: vormgever op kantoor én in het veld

16 december 2019
Özcan Akyol eerste gast studententalkshow: ‘Het was goed voorbereid’ Onderwijs

Özcan Akyol eerste gast studententalkshow: ‘Het was goed voorbereid’