Classified documents
Onderzoek

Saxion-onderzoekers: 'Taalgebruik Enschedese maatwerkplannen kan inclusiever'

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Onderzoekers van Saxion hebben enkele rapporten van Enschedese zorgprofessionals onder de loep genomen. Ze keken hierbij specifiek naar de taal die wijkcoaches gebruiken om de bestaande situatie van een gezin te beschrijven. Conclusie? In het streven naar een inclusieve samenleving verdient taalgebruik blijvende aandacht.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Nicole Ketelaar (onderzoeker/hoofddocent Master Healthcare & Social Work), Christine Ribbert (onderzoeker/docent bachelor Social Work) en Ellen Oosterkamp (associate lector Social Work). Zij analyseerden de geschreven taal van 24 maatwerkplannen, die in de periode juni tot augustus 2017 geschreven werden door Enschedese wijkcoaches. Het doel van deze plannen was om te zoeken naar alternatieve oplossingen en het beschikbare budget flexibel in te zetten. 

Normatief en generaliserend taalgebruik

De onderzoekers kwamen tijdens het onderzoek veel normatief en generaliserend taalgebruik tegen. Voorbeelden hiervan beschrijven ze in het artikel Jouw taalgebruik is van invloed op de eigen regie van je cliënt voor het magazine Zorg+Welzijn.  Deze voorbeelden koppelden ze tevens terug aan het wijkteam, dat erkende dat deze vormen van taalgebruik ongewenst zijn, maar voorkomen. De wijkcoaches schrokken bovendien van de spiegel die hen werd voorgehouden.

Open dialoog

Keiharde conclusies worden er niet getrokken in het onderzoek. "We willen de dialoog over taalgebruik graag open voeren, en daarom stellen we vooral vragen, in de hoop daardoor meer reflectie en bewustzijn te creëren," aldus de onderzoekers.

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

BeidenVerschil.jpg Onderwijs

Wat is het verschil tussen Social Work en Toegepaste Psychologie? Studenten Irem en Nina praten je bij!

28 maart 2024
Danielle Selak van WOMEN INC (eigen foto) Corporate

Danielle vertelt waarom International Women's Day ook in 2024 nog keihard nodig is

04 maart 2024
SaxionTV

Get Space, Make Room: slotexpositie artist in residence Tessa Wiegerinck