Saxion, Solis en partners slaan de handen ineen rondom intimiteit in de ouderenzorg
Organisatie

Saxion, Solis en partners slaan de handen ineen rondom intimiteit in de ouderenzorg

Leestijd Minuten

Het RAAK onderzoeksproject ‘Intimiteit en Seksualiteit in de ouderenzorg’ is met ingang van 1 juni gestart. Saxion en haar partners Solis, Vilans, Rutgers, Panton en Dialogue Trainer doen onderzoek naar de wensen en behoeften van zorgprofessionals, ouderen en naasten rondom het bespreekbaar maken van intimiteit en seksualiteit. Ook wordt onderzocht welke ondersteuning daarbij nodig is.

Projectleider en onderzoeker Ingrid Buwalda (Saxion): “Het doel van het onderzoek is om een persoonsgerichte methodiek te ontwikkelen en te implementeren. Daarnaast willen we zorgvragen rondom intimiteit en seksualiteit signaleren en methodisch bespreekbaar maken.” Het onderzoek wordt uitgevoerd binnen het verpleeghuis van Zorggroep Solis en binnen de thuiszorg.

Testen en implementatie

De ontwikkelde methodiek zal worden getest binnen vijf zorgorganisaties: Solis, TriviumMeulenbeltZorg, Livio, Zorgspectrum Het Zand en ZuidOostZorg. Het onderzoek duurt 2 jaar en de ontwikkelde methodiek wordt geïmplementeerd binnen het onderwijs van Saxion en het ROC van Twente. 

Onderzoeksopzet

Deze maand is een begin gemaakt met de dataverzameling, waarbij ook studenten betrokken zijn. Buwalda: “We houden interviews met zorgvragers, naastbetrokkenen en zorgprofessionals. Ook vormen we twee innovatieteams om samen met zorgvragers, naastbetrokkenen en zorgprofessionals om huidige tools te vernieuwen of nieuwe tools te ontwikkelen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ingrid Buwalda, projectleider en onderzoeker, via i.j.buwalda@saxion.nl

Gerelateerde artikelen

Sonja van der Sluis en Jos Thalen (fotografie Thomas Busschers) Onderzoek

Het ongemak voorbij? Saxion ontwikkelt app om in de ouderenzorg te praten over intimiteit en seksualiteit

13 september 2022
Marijke Grönloh Onderzoek

Sociaal Aanraken op Afstand: 'Uitgangspunt is een gevoel van veiligheid en verbondenheid'

25 januari 2022
Headerafbeelding - Blond meisje met zwart VR bril Corporate

Saxion lanceert vernieuwde website voor onderwijs, onderzoek en ondernemerschap