BL1.jpg
Corporate

Saxion sluit bizar studiejaar op symbolische wijze

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Het was een bizar jaar, daar was iedereen het donderdagmiddag tijdens de Afsluiting Hogeschooljaar wel over eens. In een leeg Wilminktheater, maar in aanwezigheid van ruim duizend thuiskijkers, nam dagvoorzitter Erik Dijkstra op een middag vol symboliek met verschillende gasten het afgelopen studiejaar door. “Ondanks de coronacrisis staan we misschien wel meer in contact met elkaar dan ooit”

Foto: Toma Tudor

Het is een wat onwennig beeld, donderdagmiddag in het Wilminktheater. Waar normaal gesproken het hogeschooljaar wordt afgesloten samen met honderden studenten, medewerkers en genodigden, kijken dagvoorzitter Erik Dijkstra en zijn gasten ruim een uur lang tegen een lege zaal aan. De 1001 lege stoelen lijken symbool te staan voor de klaslokalen en kantoren van de drie Saxion-vestigingen, die bijna drie maanden lang onbemand bleven. Erik vat tijdens de generale repetitie de situatie in de zaal al eens op melancholische wijze samen: “Normaal is dit het moment dat ik vraag om applaus.”

Online onderwijs

Maar waar de zaal stil blijft, komt de interactie op gang in de chat van de YouTube-livestream. Hier kijken op het hoogtepunt meer dan duizend mensen vanuit huis mee. Uit de reacties blijkt het verhaal van docent Fransje Immink herkenbaar voor velen. Zij is openhartig over de "takkezware’" periode die ze doormaakt en het feit dat ze haar studenten zo mist. “Ik mis de energie, het persoonlijke. Ik kijk tijdens mijn colleges alleen maar tegen een paar witte bolletjes aan.” Veel docenten voelen haar leed en leven met haar mee. Ook spoken word artist Brahma Ramsodit weet, begeleid door Maarten de Groot vanachter de piano, de vinger op de gevoelige plek te leggen met zijn rake teksten tussen de gesprekken door.

Iedereen is moe, dus laten we die weken echt even pakken. En hou vol! Waarschijnlijk zitten we hier nog wel even in vast, maar laten we met elkaar zorgen dat het een mooie mix wordt van fysiek onderwijs en onderwijs op afstand.

Minister van Engelshoven brengt bezoek aan Saxion
Minister Van Engelshoven roept docenten en studenten op goed hun rust te pakken de komende tijd

Toch is er ook een kritische noot op het online onderwijs. Martijn Loderus, student en voorzitter van de Centrale Medezeggenschapsraad, ziet dat veel docenten hun uiterste best doen. “Maar de een lukt het beter dan de ander. De kwaliteit van de lessen is niet hetzelfde.” Hij spreekt met veel studenten over waar zij in deze bijzondere periode tegenaan lopen. “Het meest missen ze het sociale contact, het praatje met de medestudent. Ik denk dat het, zeker voor studenten die speciaal voor de studie hiernaartoe zijn verhuisd, heel zwaar is om die contacten te verliezen.” Bovendien kampen veel studenten met motivatieproblemen, ziet ook studentendecaan Lotte Beernink. “De structuur van onderwijs zorgt voor structuur in het privéleven. En dat valt weg. En dan is het voor studenten heel lastig om die motivatie te behouden.”

Buddygroepen voor eerstejaars

Ook Steven Dorrestijn, lector Ethiek & Technologie, en bestuursleden Ineke van Oldeniel en Timo Kos kijken in het Wilminktheater terug op het studiejaar. Waar Ineke aankondigt het budget dat Saxion overhoudt aan de niet gemaakte reiskosten te besteden aan werkmateriaal voor personeel (“We willen iedere werknemer zo goed mogelijk faciliteren”), vertelt Timo over de buddygroepen die opgezet worden voor eerstejaars. “Zo kunnen ze in kleine groepjes en onder leiding van oudejaars studenten kennis maken met elkaar. Als het kan fysiek en in ieder geval online. We weten dat dit heel belangrijk is voor hen om succesvol te kunnen starten aan hun studie.”

“Hou vol!”

Nadat ze eerder op de middag al sprak met enkele docenten, onderzoekers en studenten van Saxion, neemt ook Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, plaats op de bank naast Dijkstra. Zij spreekt vol lof over het hoger onderwijs. “Ik heb grootse bewondering voor het feit dat op donderdag de scholen dicht moesten en op vrijdag al online college werd gegeven. Dat was wel echt een klein wereldwonder.” De minister roept docenten en studenten dan ook op vooral rust te nemen de komende weken. “Iedereen is moe, laten we die weken echt even pakken. En hou vol! Waarschijnlijk zitten we hier nog wel even in vast, maar laten we met elkaar zorgen dat het een mooie mix wordt van fysiek onderwijs en onderwijs op afstand.”

Gun jezelf dat iets niet goed loopt. En gun elkaar ook dat het misgaat. We moeten met elkaar werken op basis van vertrouwen en dan weet ik zeker dat dit goed blijft gaan.

Anka Mulder
Bestuursvoorzitter Anke Mulder over het aanbieden van onderwijs in coronatijd

Werken op basis van vertrouwen

Anka Mulder, voorzitter van het College van Bestuur, laat weten trots te zijn op alle Saxion-studenten en -medewerkers. “Iedereen is hard aan de slag gegaan en heeft geprobeerd creatief te blijven, zo goed en zo kwaad als het ging. Daar krijg ik echt het Saxion-familiegevoel van. Je ziet dat veel mensen elkaar helpen en ik heb ook veel privéboodschappen gekregen van mensen die hun zorgen wilden uiten. Ondanks de coronacrisis staan we misschien wel meer in contact met elkaar dan ooit.”

En natuurlijk gaat het niet altijd goed. "Perfectie is de vijand van het goede", zei Anka eerder al eens in een videospeech. “Je moet opeens die switch maken en natuurlijk gaat er dan van alles fout,” licht ze haar boodschap donderdag nog eens toe. “Mensen gaan zichzelf dan iets verwijten, maar gun jezelf dat iets niet goed loopt. En gun elkaar ook dat het misgaat. We moeten met elkaar werken op basis van vertrouwen en dan weet ik zeker dat dit goed blijft gaan.”

Let it be

Loslaten. Dat is ook de boodschap die Marion James, secretaris en adviseur van de Centrale Medezeggenschapsraad, aan het eind van de middag op prachtige wijze overbrengt met haar cover Let It Be. Haar optreden wordt gevolgd door vele lofuitingen in de YouTube-chat én ovationeel applaus van de aanwezige gasten en organisatie. Applaus waar de dagvoorzitter niet om hoefde te vragen. En bovenal, applaus van opluchting en hoop.

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Jade Tuitert (fotografie: Thomas Busschers) Onderwijs

Niet-aangeboren hersenletsel: het 'afstudeerboek' van Jade is een gat in de markt

11 maart 2024
HRM-praktijklab sociaal ondernemen (fotografie: Thomas Busschers) Onderwijs

HRM-praktijklabs brengen theorie en praktijk succesvol samen: 'Studenten leren te denken vanuit de arbeidsmarkt’

11 maart 2024
Danielle Selak van WOMEN INC (eigen foto) Corporate

Danielle vertelt waarom International Women's Day ook in 2024 nog keihard nodig is