Saxion Deventer
Corporate

Saxion opent Saxion Green Office in Deventer: ‘We willen mensen triggeren’

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Precies vijf jaar geleden stelden de Verenigde Naties de zeventien Sustainable Development Goals vast. Ook Saxion onderschrijft het belang van deze doelen en daarom ging in de Week van de Duurzaamheid het Saxion Green Office van start in Deventer. “We willen zoveel mogelijk mooie initiatieven ondersteunen die de wereld een beetje mooier maken.”

In maart 2018 ondertekende bestuursvoorzitter Anka Mulder al het zogeheten SDG-charter. Daarmee committeerde Saxion zich aan de zeventien duurzaamheidsdoelen die een eind moeten maken aan de wereldwijde armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. “En we vonden dat we daar dan ook echt iets mee moesten doen”, legt projectleider Ingrid Bles uit. “Er gebeurt al heel veel bij Saxion op het gebied van duurzaamheid – daar sta je van versteld – maar het wordt tijd om dat een keer te ordenen en een podium te geven. Dat heeft een aanloop gehad van 2,5 jaar, maar nu kunnen we er ook echt mee aan de slag.” 

Driestappenplan 

Met het Saxion Green Office wil Saxion studenten en medewerkers de ruimte geven acties op te zetten en hen waar nodig ondersteunen. “En aan de andere kant willen we alle initiatieven die spelen binnen ons onderzoek, ons onderwijs en onze organisatie in beeld brengen. Om ook aan anderen te laten zien: dit gebeurt er al, waar ben jij met je initiatief? We willen mensen triggeren.” Ingrid noemt het het driestappenplan. “Visualiseren, enthousiasmeren en activeren. We willen gewoon zoveel mogelijk mooie initiatieven ondersteunen die de wereld een beetje mooier maken en ervoor zorgen dat iedere medewerker en student in aanraking komt met deze initiatieven. We hopen dat ze hierdoor kennis opdoen over de zeventien SDG’s en ze geïnspireerd raken om daar ook een bijdrage aan te leveren in de tijd dat ze bij Saxion zitten.” 

We krijgen de afgelopen 2,5 jaar allerlei vragen van mensen die iets willen opzetten en iemand zoeken die daar ervaring mee heeft. Die verbinding kunnen wij dan leggen en dat vind ik mooi. Er gebeurt al heel veel en een ander hoeft niet per se het wiel opnieuw uit te vinden.

Ingrid Bles, projectleider van de Green Office

Verbinding leggen 

Studenten kunnen met allerlei ideeën terecht bij het Saxion Green Office, dat nauw samenwerkt met de Facilitaire Service Organisatie. “Hoe we de bekertjes kunnen vervangen, hoe we studenten aan kunnen zetten om afval te scheiden of hoe we bloemenvelden kunnen aanleggen om meer insecten in de omgeving te krijgen. Het kan van alles zijn en dat laten we aan de studenten over. Die zitten vaak vol met allerlei goede ideeën. Wij gaan dan kijken hoe we ze kunnen ondersteunen of het weg kunnen zetten binnen onze organisatie. We krijgen de afgelopen 2,5 jaar ook allerlei vragen van mensen die iets willen opzetten en iemand zoeken die daar ervaring mee heeft. Die verbinding kunnen wij dan leggen en dat vind ik mooi. Er gebeurt al heel veel en een ander hoeft niet per se het wiel opnieuw uit te vinden.” 

Heb jij goede ideeën?

Het Saxion Green Office bevindt zich in de centrale hal in Deventer, in ruimte B1.33. 

Met de lancering komen ook vier vacatures vrij voor studentassistenten, die één dag in de week helpen initiatieven op te halen, deze verder te helpen en evenementen te organiseren. Wil jij studentassistent worden of heb je goede ideeën? Mail dan naar greenoffice@saxion.nl, gebruik #saxionsustainable op Instagram of kom gewoon even langs in het Saxion Green Office!  

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke en een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Mieke van der Gulik en Anka Mulder (fotografie Thomas Busschers) Corporate

Op je speed pedelec naar het werk? Saxion stimuleert duurzamere vervoerskeuzes medewerkers

28 september 2022
Duurzame Energievoorziening Onderzoek

Lector Duurzame Energievoorziening Richard van Leeuwen houdt lectorale rede: ‘Zoeken naar nieuw evenwicht’

27 september 2022
Studenten bouwen zelf een circulaire Tiny Lodge in Diepenheim als onderdeel van Saxion Smart Solutions Semester Onderwijs

Studenten bouwen vakantiehuisje van gebruikte materialen in Diepenheim