Minorstudenten winnen awards met advies aan bedrijven: ‘Geeft ons goed inzicht in wat er nodig is’
“Het was alsof ze al jaren bij ons werkten”, het zijn mooie woorden van Eva Jongejan van Coulisse BV voor vier studenten van de minor Circulaire Economie, die een half jaar lang een opdracht uitvoerden voor de raamdecoratiespecialist. Donderdag ontvingen zij, samen met het winnende groepje van een andere minor, de Excellence Awards voor de panklare adviezen die ze hun opdrachtgever gaven.
Afgelopen week was het de landelijke Week van de Circulaire Economie en in het kader daarvan organiseerde de Academie Financiën, Economie en Management donderdag het online seminar Circulaire & Digitale Innovaties. Zo’n vijftig studentengroepen van de minoren Digital Business Models & Blockchain en Circulaire Economie zijn bovendien het afgelopen half jaar voor verschillende opdrachtgevers bezig geweest met onder meer de thema’s duurzaamheid en blockchain. De twee winnende adviezen ontvingen tijdens het seminar de zogeheten Excellence Awards.
Draagbare school
Zo gingen studenten Celine, Justin en Maxim vanuit de minor Digital Business Models & Blockchain aan de slag voor de bedrijven Serey en Wallet79. Zij zagen dat wetenschappelijke artikelen online slecht vindbaar zijn en dat de auteurs van deze artikelen bovendien niet de rechtmatige beloning krijgen. “En dus hebben wij onderzoek gedaan naar een draagbare school”, vertelt Celine, die samen met haar groepsgenoten de opdrachtgever inzicht gaf in de mogelijkheden van dit educatieve, op blockchain draaiende platform. “Bij de uitreiking werd ons verteld dat we een heel mooie pitch hebben neergezet en dat ons rapport inhoudelijk erg sterk was. Ze gaan ermee aan de slag en dat is natuurlijk leuk om te zien.”
Steef Peters van Wallet79 was inderdaad tevreden met het onderzoek van de studenten. “Het geeft ons goed inzicht in wat er nodig is voor zo’n platform en hoe dat zou kunnen werken in een blockchain-omgeving, mét een voting-systeem om de kwaliteit te waarborgen. Volgend kwartaal gaan we de inrichting bespreken met Serey en dan hopen we de eerste school aan te kondigen met materiaal van het onderzoek dat ik met anderen op dit moment uitvoer. Doel is om in september echt live te gaan.”
Bij de Excellence Award hoorde als kers op de taart ook nog eens een geldprijs van €250,-. Die kunnen de studenten onderling verdelen. Wat Celine met haar deel van het geld gaat doen? Geheel in lijn met de minor die ze volgde: “Investeren. Ik ga er cryptocurrency voor kopen!”
(tekst gaat verder onder de video)
Raamdecoratie recyclen
Tijdens de minor Circulaire Economie bedachten Antonie, Niels, Nadine en Linde een take back- en een leaseprogramma voor Coulisse BV. Op deze manier kan de raamdecoratiespecialist de decoratie die bij hun klanten hangt na een tijdje weer terughalen en hergebruiken. “Zo hopen we de levensduur van de producten te verlengen, zodat deze zo lang mogelijk meegaan”, vertelt Linde. “We hebben heel veel opties onderzocht en het doel was om alles wat we tijdens de minor hebben geleerd, toe te passen voor dit bedrijf. Uiteindelijk zorgt het ervoor dat veel klanten van Coulisse geen afval meer hebben en daar waren die klanten ook erg blij mee.”
Niet alleen de klanten van de opdrachtgever waren blij met het concept, ook Eva Jongejan, textile engineer van Coulisse, was blij met de adviezen die haar bedrijf kreeg. “Wat ik vooral mooi vond is dat het leek alsof ze al jaren bij ons werkten. Ze hebben een heel goede analyse gemaakt van de knelpunten die ervoor zorgen dat we nog niet duurzaam ondernemen en vervolgens meerdere opties voor ons uitgewerkt, waar we op zeer korte termijn mee verder kunnen. We kunnen nu alle kanten op: als we advies A niet helemaal vinden passen, gaan we gewoon naar advies B of C.”
Eva, die zelf enkele jaren terug de toenmalige Saxion-opleiding Commerciële Technische Textielkunde afrondde, werkt graag met studenten. “Ze hebben altijd nieuwe ideeën en werpen vaak een verfrissende blik op de problemen waarmee we worstelen. In het bedrijfsleven neem je nooit echt de tijd om daar eens goed voor te zitten en studenten kunnen zich juist een half jaar lang volledig committeren aan zo’n opdracht. Dat is zó waardevol.”
Linde en haar groepsgenoten zijn blij met de lovende woorden en de winst van de Excellence Award. “Het is een heel mooi compliment. En het feit dat het bedrijf er ook echt iets mee kan, dat vinden we uiteindelijk het allerbelangrijkste.”