Orange The World
Corporate

Saxion ondersteunt Orange The World met themadag rond geweld tegen vrouwen

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Op de vijfde Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen bekent Saxion ook dit jaar op 25 november kleur. Dat gebeurt letterlijk door het oranje licht op en in de Saxion-gebouwen te laten schijnen, als teken van hoop. Maar ook door in actie te komen. Met een themadag en een oproep aan studenten en medewerkers om zich te melden, als zij steun nodig hebben bij ongewenst gedrag of (seksueel) geweld.

Dit jaar is Nienke Riezebos, als docent/onderzoeker verbonden aan de Academie Pedagogiek en Onderwijs (APO) voor het eerst betrokken bij Orange The World, zoals de campagne internationaal aangeduid wordt, vertelt ze: “Zelf ben ik sinds een jaar betrokken bij Soroptimist International, een wereldwijde organisatie van vrouwen die zich inzet voor de verbetering van de levens en positie van vrouwen en meisjes. Samen met Zonta Nederland, een soortgelijke organisatie, ondersteunen we deze campagne vanuit UN Women van harte.”

Toename geweld in coronatijd

De wereldwijde inzet voor vrouwenrechten blijkt geen overbodige luxe, vertelt Nienke. In de afgelopen coronatijd nam het aantal meldingen van huiselijk geweld tegen vrouwen toe. Ook in Nederland. “Het is geen ver van ons bed-probleem. Juist in de eigen huiselijke kring, maar ook daarbuiten is geweld tegen vrouwen een breed maatschappelijk verschijnsel. Het is geen probleem dat vrouwen zelf op moeten lossen, maar iets waarvoor we als totale maatschappij verantwoordelijk zijn. Het nemen van die verantwoordelijkheid begint ook in het klein. In je eigen stad, of op de plek waar je studeert of werkt. Iedereen kan helpen om geweld te voorkomen.”

Oranje is de kleur van de dageraad. Die staat voor een nieuw begin, voor hoop. Ook voor vrouwen die door geweld afschuwelijke dingen meemaken, breekt weer een nieuwe dag aan.

Nienke Riezebos
Saxion-docent Nienke Riezebos over Orange The World

Medestander Pledge

Zo voelt Saxion zich ook sterk verbonden met het thema. Traditioneel kleurt het Epy Drost-gebouw in Enschede van 25 november tot en met 10 december in de avonduren oranje. Net zoals de gemeente Deventer de Wilhelminabrug op 25 november in het oranje licht zet. “Maar dit jaar kleuren ook in de centrale Saxion-hal in Deventer de lampen in die periode oranje,” vertelt Nienke. “Oranje is de kleur van de dageraad. Die staat voor een nieuw begin, voor hoop. Ook voor vrouwen die door geweld afschuwelijke dingen meemaken, breekt weer een nieuwe dag aan.” Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om zelf Medestander te worden, legt ze uit. Dat kan door het ondertekenen van de Medestander Pledge, waarvoor bovendien de QR-code deze week via posters in en om de Saxion-gebouwen te scannen is. Ook zijn er vanuit Orange The World zestien actiedagen, waarop verschillende activiteiten plaatsvinden.

Saxion heeft inhoudelijk programma

Behalve het ondertekenen van de SDG’s, waarin gendergelijkheid een plek heeft, geeft Saxion zelf ook inhoudelijke invulling aan Orange The World. Op donderdag 25 november zijn er verschillende activiteiten, zoals de filmvertoning van Buiten is het Feest, via een onbeperkt beschikbare livestream-verbinding. In Enschede verzorgt Saxion-medewerker Birol Akkus de workshop ‘Goedaardig’ seksisme en Victim blaming. Ook kunnen studenten, medewerkers en andere belangstellenden in Enschede terecht bij een vrije inloopsessie van het Centrum Seksueel Geweld Twente-Achterhoek (zie voor details het groene kader).

Ik hoop dat er door deze campagne, die zich dit jaar expliciet richt op preventie, meer openheid ontstaat. Dat meisjes en vrouwen die geweld meemaken eerder durven te praten over wat hen overkomt. Dat er een manier is om hun situatie te beëindigen. Daarvoor kunnen ze hulp zoeken. Die hulp is ook beschikbaar binnen Saxion.

Nienke Riezebos
Saxion-docent Nienke Riezebos over Orange The World

Bemoediging en bewustwording

“Het is goed dat Saxion op allerlei manieren wil bijdragen aan bewustwording rond geweld tegen vrouwen,” aldus Nienke. “Ik hoop dat er door deze campagne, die zich dit jaar expliciet richt op preventie, meer openheid ontstaat. Dat meisjes en vrouwen die geweld meemaken eerder durven te praten over wat hen overkomt. Dat er een manier is om hun situatie te beëindigen. Daarvoor kunnen ze hulp zoeken. Die hulp is ook beschikbaar binnen Saxion. Voor studenten en medewerkers, via de vertrouwenspersonen. Geweld is niet normaal. Wat op straat begint met naroepen of -sissen, kan een glijdende schaal worden en uitmonden in fysiek geweld. Ieder mens heeft het recht op een veilig leven. Dat is de basis, van waaruit je kunt groeien en je je kunt ontplooien.”

Saxion kleurt oranje om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen

Saxion-activiteiten op 25 november: ‘Sta op tegen geweld tegen vrouwen’

Bij hogeschool Saxion willen we dat iedereen zich veilig en thuis voelt en zichzelf kan zijn. Daarom werken we aan kennis en bewustwording over wat een rol speelt bij geweld tegen vrouwen, met als doel het stoppen daarvan. Doe mee aan de workshop, kijk online film of kom langs bij het inloopcentrum!

Film: Buiten is het feest
Een indringend drama, geïnspireerd op de gelijknamige roman van Arthur Japin, die zich baseerde op het leven van Karin Bloemen. Met hoofdrollen voor Eelco Smits, Abbey Hoes en Georgina Verbaan.

Locatie: te volgen via de livestream
Tijd: vanaf 25 november (16.00 uur) onbeperkt beschikbaar

Workshop: ‘Goedaardig’ seksisme en Victim blaming (door: Birol Akkus)
Eén op de drie vrouwen wereldwijd wordt slachtoffer van huiselijk en/of seksueel geweld. Vaak wordt dit nog verergerd doordat slachtoffers daar zélf ook verantwoordelijk voor worden gehouden. In deze ‘talk’ bespreken we welke mechanismen hieraan ten grondslag liggen en wat we eraan kunnen doen.

Locatie: Saxion Enschede, hoofdgebouw Ko Wierenga S.047
Tijd: van 10.15 uur tot 11.15 uur. Aanmelden is niet nodig.

Inloopcentrum Seksueel Geweld
In gesprek met Monique de Graas, Coördinator Centrum Seksueel Geweld Twente-Achterhoek (CSG). Ook nieuwsgierig wat Centrum Seksueel Geweld (CSG) voor jou als student kan betekenen? Wie zijn we en wat doen we? Wanneer bel je met ons en wat kun je vervolgens verwachten? Wat kunnen we voor elkaar en daarmee voor slachtoffers betekenen? Ook neemt CSG jullie mee in gesprek met hun partners: hoe werkt een zedenonderzoek? Wat doet de forensische opsporing? Wanneer wordt een forensisch arts betrokken? En wanneer vindt een doorverwijzing voor traumabehandeling plaats?

Locatie: Saxion Enschede, Ko Wierenga, in de wachtruimte van StudieSuccesCentrum. Deze bevindt zich voor de kantoren S1.25 - S1.42, vleugel Schierbeek.
Tijd: vrije inloop tussen 10.15 uur-14.00 uur

Nienke Riezebos.JPG Orange The World logo.jpg
Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Madelief Muntenaar (foto: Anne Hurenkamp) Studentenleven

Madelief over Pride Month bij Saxion: ‘Als onze vereniging niet had bestaan, was mijn eigen leven ook anders gelopen’

11 juni 2024
Werkbezoek Ministerie VWS: Saxion verbindt zich als eerste zorgopleider aan duurzame Green Deal Corporate

Saxion verbindt zich als eerste zorgopleider aan duurzame Green Deal

14 mei 2024
Dag van de Aarde 2024 Corporate

Dag van de Aarde 2024