Yves
Ondernemerschap

Van student tot ondernemer: Yves tekent met Nest-Fly Technolgies samenwerking met Saxion

In 2019 zette hij nog zijn krabbel onder zijn diploma Ondernemerschap en Retail Management en nu, twee jaar later, zet Yves Lentfert opnieuw zijn handtekening bij Saxion. Met zijn bedrijf Nest-Fly Technologies verkrijgt hij namelijk het intellectuele eigendom van een innovatief dockingsysteem voor drones én ontvangt hij een lening vanuit het Saxion Start!up Fonds om dit systeem door te ontwikkelen. “Het is toch geweldig dat je van ondernemende student uitgroeit tot iemand met een eigen onderneming die vanuit Saxion ontstaan is?”

Het idee voor een drone docking system ontstaat al in 2017 bij het lectoraat Mechatronica van Dirk Bekke. De brandweer is namelijk op zoek naar een systeem dat ervoor kan zorgen dat een drone direct naar een incident kan, bijvoorbeeld om te bepalen hoe groot een brand is en hoe snel er opgeschaald moet worden. Uit marktonderzoek blijkt dat er verschillende systemen bestaan, maar dat deze allemaal voor specifieke drones bedoeld zijn. En dus begint het lectoraat aan het ontwikkelen van een eigen systeem.

Kopje koffie

Op dat moment is Yves Lentfert nog bezig aan zijn opleiding Ondernemerschap en Retail Management. Ook volgt hij tegelijkertijd het Honours Programma Innovation and Business Creation. “Het ondernemen zat er toen dus al wel goed in”, lacht Yves. Als hij na zijn afstuderen een sterke drang voelt om een onderneming te starten, raakt hij in contact met lector Dirk Bekke, die met zijn lectoraat, onder aanvoering van Abeje Mersha (zie kader), inmiddels een eigen dockingsysteem heeft ontwikkeld. “Uit dat contact kwam naar voren dat ík graag wilde ondernemen en dat zíj interessante technieken in huis hadden die ze naar de markt wilden brengen. Toen dachten we: laten we eens een kop koffie gaan drinken. De conclusie was dat het wel heel gaaf zou zijn om een start up te beginnen, een spin-off van Saxion.”

‘Trots is een understatement’

Lector Abeje Mersha van het lectoraat Mechatronica is vanzelfsprekend blij met de ontwikkeling.

“We hebben uiteindelijk meerdere versies ontwikkeld en aangescherpt”, vertelt Abeje, “en nu was het systeem goed genoeg om een spin-off te worden. We zijn ontzettend trots. Autonomie is een belangrijk aspect als het gaat over drones. Ze zijn snel en flexibel en kunnen op onbereikbare plekken komen, maar een grote beperking blijft toch de vliegtijd. Dat was eerst 12 minuten en inmiddels al drie kwartier, maar toch moest altijd iemand de batterijen nog wisselen. Uiteindelijk wil je de drone 24 uur per dag en 7 dagen per week kunnen gebruiken, zonder interventie van de mens.”

Dat het gelukt is om een drone docking system te ontwikkelen die dat mogelijk maakt, maakt Abeje trots. “En dat is een understatement. We zijn ontzettend blij. Wat wij namelijk willen is toepassingsgerichte impact maken op de maatschappij. En dat kan aan de ene kant door een bestaand bedrijf het proces te laten optimaliseren of een spin-off op te richten en andere kant door onderwijsvernieuwing en te investeren in de toekomstige generatie. Ik werk vanuit mijn passie en als ik dan resultaat zie, in welke vorm dan ook, maakt mij dat trots.”

Veilig nest

En dus begint Yves zijn bedrijf Nest-Fly Technologies, waarin hij verder gaat bouwen aan het dockingsysteem. “Het is echt een thuisbasis, of zoals wij het zeggen, een veilig nest voor de drone om zichzelf op te laden voor de volgende missie. Het doel is dat élke drone uiteindelijk kan landen op het systeem, maar er zijn legio toepassingen te bedenken waarvoor drones worden ingezet, zoals rampen en incidenten, het inspecteren van landbouwgewassen of het onderhoud van windmolens, en dat maakt het tegelijkertijd ook heel ingewikkeld. Want daardoor heb je grote drones, kleine drones, drones die horizontaal opstijgen, drones die verticaal opstijgen en ook nog eens verschillende batterijsoorten. Er zitten dus nogal wat haken en ogen aan.”

Duurzame samenwerking

Momenteel bevindt het product zich in de ontwikkelfase, maar het tweede prototype van het systeem is inmiddels verkocht aan de eerste klant. En dus is het voor Yves nu zaak om de volgende stappen te zetten. Afgelopen week tekenden Nest-Fly en Saxion een overeenkomst waarin staat dat het intellectuele eigendom overgedragen wordt aan Nest-Fly én ontving de onderneming een lening vanuit het Start!up Fonds van Saxion. Yves is blij met die ontwikkeling. “Samen staan we namelijk sterker en we willen er echt voor zorgen dat er een duurzame samenwerking ontstaat, zodat we het product kunnen blijven doorontwikkelen. Het blijft toch een zeer nieuwe techniek en we willen blijven innoveren met elkaar, zodat deze techniek van grote waarde wordt, zowel voor ons als voor Saxion.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Warm hart

Ook vindt hij het bijzonder om met Saxion samen te werken. “Ik heb de hogeschool altijd een warm hart toegedragen en daar ook veel gedaan buiten mijn opleiding om, zoals het honours programma en de academieraad. Het is toch geweldig dat je van ondernemende student uitgroeit tot iemand met een eigen onderneming die vanuit Saxion ontstaan is?”

Centrum van Ondernemerschap

Rob Reuvekamp, en even later ook directeur André Roos, was namens het Saxion Centrum van Ondernemerschap (SCvO) ook betrokken bij de deal.

“Wat je op dit moment veel ziet is dat onderzoek van Saxion resultaten oplevert die interessant zijn om te verkennen of er een bedrijf uit te halen valt. Zo kun je bijvoorbeeld bij het Regieorgaan SIA een take-off hbo-subsidie aanvragen om zo’n haalbaarheidsonderzoek te doen en normaal gesproken kunnen wij daarbij helpen, maar in dit geval heeft het lectoraat dat zelf gedaan. En uit dat onderzoek bleek dat het bedrijf potentie had.”

Het SCvO zorgde uiteindelijk voor een goede overdracht van de kennis die het lectoraat Mechatronica heeft ontwikkeld richting Nest-Fly Technologies. “Dat kan op verschillende manieren, want je kunt de ondernemer ook rechten geven om de kennis te gebruiken, maar in dit geval is ervoor gekozen om de kennis daadwerkelijk over te dragen. Daarvoor moet je ook kijken wat er in de toekomst gaat gebeuren, want kennis gaat evolueren en de onderneming en het lectoraat hebben elkaar nodig.”

Het is een van de eerste keren dat op deze manier kennis wordt overgedragen van een lectoraat naar een onderneming. “En dat maakt dit verhaal zo interessant. Het is een waardevol stukje kennis dat naar een ondernemer gaat en dat maakt het wel mooi. Ik heb goede hoop dat dit een succesvol bedrijf gaat worden, omdat er echt iemand zit die er hart voor heeft om een mooi product te ontwikkelen uit die kennis, waar de maatschappij ook daadwerkelijk iets aan heeft. Dat maakt het bijzonder en dat geeft ons als onafhankelijke partij ook voldoening.”

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke en een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Caitlin won de Dragons Den: ‘Ik wil het grootste unisex kledingmerk van Nederland worden’ Studentenleven

Caitlin won de Dragons Den: ‘Ik wil het grootste unisex kledingmerk van Nederland worden’

19 juli 2022
Eli.jpg Ondernemerschap

Eli maakt het leven makkelijker voor ouders: slaaptrainers voor een betere nachtrust

06 juli 2022
Robothond Organisatie

Mechatronica met Robot LUCI en Firebot aanwezig op ERF 2022 Rotterdam