Blue Monday.jpg
Studentenleven

Blue monday: Relax, nothing is under control!

Leestijd Minuten

Maandag 17 januari is het Blue Monday. Volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall is de derde of laatste maandag van de maand januari voor de meeste mensen de meest treurige dag van het jaar.

De oorzaak hiervan zijn de donkere dagen, mislukte goede voornemens en vakanties die nog ver weg zijn. Dit nieuwe jaar is bovendien van start gegaan met exploderende coronacijfers. Het blijft een lastige tijd waarin corona van grote invloed is op het leven en welzijn van jou als student. Daarom is het tijd voor inspiratie, een mentale boost en een beetje geluk!

Ervaar het leven lichter

Saxion biedt alle studenten op blue Monday een interne beauty behandeling aan: de inspiratiesessie ‘Relax, nothing is under control!’. Mirjam Spitholt gaat jou onderdompelen in de wereld van liefde en geluk. Wie wil dat nu niet in een onzekere en donkere tijd als deze? Mirjam gaat wat geheimen onthullen en inzicht geven in hoe je het leven wat lichter kan ervaren. Zij kijkt er erg naar uit om jou te mogen inspireren en samen met jou naar de plek te gaan waar liefde en geluk wonen! De inspiratiesessie is een initiatief vanuit het Koepel Overleg Studenten Saxion (KOSS)

  • Wie?
    De inspiratiesessie is uitsluitend voor Saxion-studenten.
  • Wanneer?
    De inspiratiesessie is op maandag 17 januari van 19.00-20.30 uur.
  • Waar?
    Je kunt online meedoen door te klikken op onderstaande link, die is opengesteld op maandag 17 januari vanaf 19.00 uur. Van tevoren aanmelden is niet nodig.  

Doe mee met de online inspiratiesessie

Klik hier

Over Mirjam Spitholt

Mirjam is de bedenker van het vak Gelukskunde, dat ze doceert aan hogeschool Saxion in Enschede. Daarnaast is ze een veelgevraagd spreekster in het bedrijfsleven, bij zorginstellingen, gemeenten, op scholen en congressen. Haar manier van presenteren kan het best betiteld worden als infotainment; entertainment met een boodschap. Ze schreef twee boeken: ‘Wil je gelijk of wil je geluk?’ (voor volwassenen) en ‘Vandaag is mijn Lievelingsdag!’ (voor kinderen van 0-100 jaar).

Op Saxion.nl schreven we al vaak over mentale gezondheid en ondanks dat het een ontzettend complex onderwerp is, staan er ongetwijfeld enkele nuttige tips tussen.

Dat eten en drinken belangrijk is voor je fysieke gesteldheid, dat weet iedereen, maar wist je dat de juiste voeding ook een positieve invloed kan hebben op je hersenen en je mentale gezondheid? Eind 2019 gaven we je zeven tips die voor de nodige brainpower (dans maar!) moeten zorgen.

Hoge pieken en diepe dalen, dat is hoe voormalig Saxion-redacteur Fatma Yilmaz haar burn-out omschreef. In de lente van 2019 publiceerde zij haar driedelige column over hoe zij deze burn-out overwon. “Laat één ding duidelijk zijn: zo’n burn-out is géén pretje, maar wel ontzettend leerzaam.”

“It’s as good as it gets". De mate waarin je dat kunt accepteren, draagt ook bij aan je geluk”, vertelde geluksonderzoeker Ad Bergsma van de Academie Gezondheidszorg twee jaar geleden. Volgens hem heeft je omgeving veel minder invloed op je geluk dan je denkt. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar we moeten de onmogelijkheden van het leven accepteren en van daaruit zoeken naar wat wél mogelijk is. Volgens Ad ligt daar de sleutel tot een gelukkig leven.

Tot slot zal deze Blue Monday ongetwijfeld niet de enige dag zijn dat je in een dipje zit. Mediapsychologie-docent Kirsten Hofman vertelde ons daarom twee maanden geleden nog hoe je zo’n ‘dipdag’ overleefd. “Lach! Zoek, digitaal of op afstand, vrienden op. Kijk een leuke film. Zet letterlijk een lachend gezicht op. Op deze manier krijg je van andere mensen positieve reacties en je lichaam voelt zich beter.”

Extra Ondersteuning nodig?

Heb je meer ondersteuning of hulp nodig om jouw mentale welzijn te verbeteren? Saxion is er voor jou! Bekijk het aanbod op MijnSaxion.

MijnSaxion

Gerelateerde artikelen

LGBT projectgroep uitsnede 2.jpg Corporate

Studenten delen onderzoek naar LHBTIQ+ beleid Saxion met College van Bestuur

24 juni 2021
Sjors Horsthuis Onderwijs

'Vanuit ons online contact kunnen we straks weer een mooie doorstart in de klas maken'

22 februari 2021
Anka Mulder, Voorzitter College van Bestuur Corporate

Saxion blij met coronasteun voor onderwijs