Mireille.jpg
Onderwijs

Een passie voor mensen: “Ik wil mensen graag helpen en inzicht geven”

Elçin Çoraklar
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Mireille Offenga is een echte mensenmens. Ze heeft een passie voor gedragsverandering en wil mensen graag helpen bij het ontdekken van waar ze goed in zijn en wat ze kunnen bereiken. Ze studeert Toegepaste Psychologie en loopt momenteel stage bij de Jobhunters, waar ze de wegen vrijmaken voor jongeren die op zoek zijn naar een baan.

Hoi Mireille, welke opleiding volg je precies en wat houdt deze opleiding in?

“Ik volg de opleiding toegepaste psychologie. Binnen de opleiding heb je drie hoofdstromingen: gezondheidspsychologie, arbeids- en organisatiepsychologie en gedrag en technologie. Ik volg de specialisatie gezondheidspsychologie. Dan moet je denken aan stoornissen, beperkingen en de directe zorg, zoals in de GGZ. Ik heb ook een minor over geestelijke gezondheidszorg gedaan. Tijdens deze minor kwam ik erachter dat ik ook een brede interesse voor de arbeids- en organisatiepsychologie heb ontwikkeld.”

Wat houdt arbeids- en organisatiepsychologie in?

“Dat is meer gericht op het bedrijfsleven. Er zit meer coaching in. Er wordt gekeken naar hoe de organisatie in elkaar zit en hoe je de teams op elkaar kan laten inspelen. Je kan dit vergelijken met de HR-opleiding. Je houd je bezig hoe teams zich op elkaar verhouden. Zit iemand in de goede functie of heeft iemand nog andere kwaliteit.”

Je loopt stage bij Jobhunters. Wat houdt Jobhunters in?

“Jobhunters is een onderdeel van Gemeente Utrecht. We begeleiden jongeren tussen de 16 en 27 jaar, met of zonder uitkering, die op zoek zijn naar een baan. We hebben verschillende doelgroepen die we begeleiden. Reguliere jongeren, jongeren die van het praktijkonderwijs of speciaal voortgezet onderwijs komen en de 27-plussers. Ik hou mij bezig met regulier jongeren en de 27-plussers.”

Het is heel mooi om een doel te hebben en dat met gedragsverandering te bereiken. Daar haal ik voldoening uit.

Hoe helpen jullie deze jongeren?

“Jongeren kunnen via heel veel wegen aangemeld worden. Er zijn heel veel jongeren die een uitkering hebben. Deze jongeren moeten aan het werk vanuit de Participatiewet en kunnen in traject komen bij de Jobhunters. Ze worden aangemeld als werkzoekende. Door ons grote netwerk die bijvoorbeeld bestaat uit werkgevers en samenwerkingen ondersteunen we hun bij het vinden van de juiste baan.”

Wat zijn je verantwoordelijkheden?

“Ik ga bijvoorbeeld met jongeren mee naar sollicitatiegesprekken of bel met werkgevers om acquisitie te doen. Ik heb intakegesprekken en ook vervolggesprekken met de jongeren en de werkgevers. Daarbij komt er een hoop administratie bij kijken.”

Wat wilde je graag leren tijdens deze stage?

“In het begin vond ik het heel spannend. Want je gaat met jongeren werken en ik ben zelf ook eenentwintig jaar. Heel veel jongeren die bij mij komen zijn meestal of mijn leeftijd, of zelfs ouder. Dat was wel een leerpunt voor mij: hoe kan je je professioneel omgaan met een leeftijdsgenoot.”

Wat vind je het leukste aan je stage?

“De wisselende dagen. Dat ik niet een vaste werkplek heb van 9 tot 5. Ik plan zelf mijn agenda in en elke dag doe ik wat anders. De ene dag heb ik heel veel gesprekken en de andere dag ben ik bezig met administratie achter mijn laptop.”

Waar zie jij je later werken?

“Ik ben een mensen-mens, daarom zie ik mezelf later ook werken met mensen. Ik vind het heel mooi om gedragsverandering te zien. Ik wil mensen graag helpen en inzicht geven in wat ze kunnen bereiken. Het is heel mooi om een doel te hebben en dat met gedragsverandering te bereiken. Daar haal ik voldoening uit.”

Heb je tips voor studenten die nog een stage moeten vinden?

“Het is belangrijk om zelfinzicht te hebben in waar je goed in bent en de dingen die je graag wilt leren. Zoek iets wat je aandacht trekt en je enthousiasme opwekt, dan ben je al heel ver.”

Elçin Çoraklar

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Dilara.jpg Onderwijs

Dilâra voerde neuropsychologische testen uit: 'Ik leerde niet alleen de patiënten kennen, maar ook mezelf'

05 oktober 2022
TessDefensie.jpg Onderwijs

Toegepaste Psychologie-stagiair Tess geeft mentale begeleiding bij Defensie: 'De cultuur trekt mij aan'

15 juni 2022
Jennifer.jpg Onderwijs

Jennifer deed tijdens haar stage onderzoek naar e-learnings en schreef een artikel over vreemdgaan