Anne ter Heegde en Cindy Scholthof
Onderwijs

Anne en Cindy coördineren het buddy-team bij de Special Olympics in Twente: ‘Dit gevoel is zó goed!’

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Van 10 tot 12 juni komen 3000 deelnemers en coaches vanuit heel Europa naar Twente voor de Special Olympics, voor sporters met een verstandelijke beperking. Cindy Scholthof en Anne ter Heegde, tweedejaars Social Work-studenten bij Saxion, coördineren het team met buddies dat de sporters gaat begeleiden. Sport is een prachtig middel om een brug te slaan, vinden Cindy en Anne.

Hoi Cindy en Anne, wat houden de Special Olympics precies in?

“Het is een sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking, dat dit jaar in Twente plaatsvindt. Op de campus van de Universiteit Twente arriveren op vrijdag 10 juni 3000 sporters en hun coaches of begeleiders. Dit zijn zowel individuele sporters als teams. Deelnemers komen uit Nederland, maar voor het internationale hockey-toernooi hebben we teams uit bijvoorbeeld Duitsland, België en Spanje. Het Olympisch Dorp is in Enschede, maar het toernooi vindt in of bij allerlei sportaccommodaties in heel Twente plaats.”

Hoe zijn jullie vanuit Social Work bij dit evenement betrokken geraakt?

“We hebben allebei, los van elkaar, gereageerd op een oproep voor studenten die wilden ondersteunen. Omdat we allebei ontzettend van sport houden, waren we direct geïnteresseerd. Cindy voetbalt, maar fluit ook wedstrijden en is als vrijwilliger actief bij haar club betrokken. Anne deed aan turnen en hockey en is nu vaak in de sportschool te vinden. Allebei vonden we de combinatie van sport en de bijzondere doelgroep interessant. Zeker ook vanuit onze studie en ons toekomstig beroep als social worker.”

Wat gaan jullie precies doen?

“Dit project is voor ons een korte stage, die begin april is begonnen. De stage loopt tot half juni, tot en met de Special Olympics. Voor onze opdracht zitten we in het projectteam voor de buddies die actief zijn tijdens de Special Olympics. Alle teams en individuele deelnemers hebben een buddy nodig. Die zorgt ervoor dat deelnemers het programma goed doorlopen. Dat ze op tijd aan het ontbijt zitten, de juiste bus naar de wedstrijdlocatie vinden, maar ook dat ze ter plekke op het terrein of in de accommodatie weten waar ze aan de start moeten verschijnen. Je kent het zelf wel, als je op een nieuwe plek bent, moet je je altijd even oriënteren. Voor deze doelgroep is dat een grotere uitdaging. Daar helpen de buddies dus bij.”

Hoe pak je zo’n opdracht aan?

"We geven binnen Saxion presentaties om buddies te werven. Bijvoorbeeld bij de eerstejaar Social Work-studenten, maar ook bij de opleidingen Fysiotherapie en Verpleegkunde. Zo kunnen onze eerstejaars Social Work-studenten ook stage-uren maken rond het evenement. Bij de opleidingen Sport & Bewegen van de ROC’s in Almelo en Hengelo worden trouwens ook buddies geworven. Uiteindelijk hebben we 150 buddies nodig om het schema voor het hele weekend rond te krijgen. Er hebben zich al aardig wat mensen aangemeld, maar we kunnen er zeker nog een aantal gebruiken. We denken dat het een onvergetelijke ervaring zal worden voor de studenten die komen helpen.”

Wat is jullie rol? Zijn jullie zelf ook buddy?

“Nee, wij hebben echt een coördinerende taak. We inventariseren op welke dagdelen welke buddies beschikbaar zijn. Je hoeft namelijk niet standaard het hele weekend te komen helpen, al kan dat wel. Ook hebben sommige buddies een voorkeur, om bijvoorbeeld te ondersteunen bij voetbal, of bij hockey. Die beschikbaarheid en voorkeuren matchen we met de organisatie van de games. Wanneer moeten mensen de bus in, waar en wanneer beginnen de wedstrijden? Wij zijn centraal aanspreekpunt als buddies vragen hebben, of als ze bijvoorbeeld hun sporter kwijt zijn.”

Het moet er voor zorgen dat sporters met een verstandelijke beperking ook na de Special Olympics beter de aansluiting vinden bij een club in stad of dorp. Dat ze eens uitgenodigd worden om mee te doen aan een training of een toernooi.

Anne ter Heegde en Cindy Scholthof
Social Work-studenten Anne ter Heegde en Cindy Scholthof over hun motivatie om te coördineren bij de Special Olympics in Twente

En hoe weten de buddies wat er van hen verwacht wordt?

"Dat coördineren wij ook. Op vrijdag praten we iedereen in, op het campusterrein. We geven een rondleiding zodat iedereen weet waar de sporters verblijven, wat de loop- en vertrekroutes zijn. Ook geven we inhoudelijk voorlichting, over de begeleiding van de sporters. Zij kunnen zich niet altijd goed verbaal uiten. Waar let je dus op, als je in de gaten houdt of het goed met iemand gaat, of iemand misschien een vraag heeft. Hoe let je op non-verbaal gedrag? Wat doe je als je denkt dat iemand hulp nodig heeft? Zo komt het vaak voor dat sporters met een verstandelijke beperking op te klein schoeisel lopen en daar pijn door hebben, terwijl ze dat niet goed kunnen uiten.”

Hoe kom je daar bijvoorbeeld dan goed achter?

“Er is altijd hulp. Het is een groot evenement en er lopen ook veel begeleiders en coaches rond. Ook is er een Motor Training Activity Program, waar sporters aan deelnemen. In dit programma controleren artsen de ogen, oren en voeten van de sporters. We stimuleren dat zoveel mogelijk sporters daar naartoe gaan en dat de buddy daarbij aansluit. Zo krijg je goed inzicht in de lichamelijke gesteldheid van de sporter die je begeleidt. Je hoort en ziet dingen waar je tijdens het weekend alert op kunt blijven.”

Special Olympics 2.jpg

Waarom vinden jullie dit zo’n belangrijk event om je steentje aan bij te dragen?

“De Special Olympics worden bewust zo decentraal mogelijk georganiseerd. Daardoor maakt de hele regio Twente kennis met het evenement en de doelgroep. Dat is een bewuste keuze, want het moet er voor zorgen dat sporters met een verstandelijke beperking ook na de Special Olympics beter de aansluiting vinden bij een club in stad of dorp. Dat ze eens uitgenodigd worden om mee te doen aan een training of een toernooi. Wij vinden het belangrijk dat deze mensen ook toegang krijgen tot het sporten buiten hun eigen doelgroep. Ze willen er ook bij horen en hebben recht op een volwaardige deelname aan onze maatschappij. Sport is een prachtig middel om die brug te slaan. De Special Olympics zorgen voor zichtbaarheid in de hele regio, op al die sportterreinen en accommodaties.”

Er zit bij jullie dus een grote persoonlijke drijfveer…

“Ja, wij maken het voor een deel mogelijk dat deze doelgroep zo’n fantastisch weekend kan beleven. Die motivatie komt bij ons ook echt voort uit de studie die we hebben gekozen. En we leren hierbij ook nog eens hoe we zo’n buddy-project binnen een groot event moeten aanpakken. Het mooiste moment vonden we ons contact met één van de toekomstige deelnemers. Ze was zo enthousiast en we moesten haar beloven dat we bij haar wedstrijd komen kijken. Dan voel je direct voor wie je het doet. En dat gevoel is zó goed. Ik ben echt blij dat we deze bijzondere stage mogen lopen. We gaan voor een fantastisch weekend!”

Special Olympics.jpg

Special Olympics

Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in meer dan 190 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen.

De Special Olympics Nationale Spelen 2022 in Twente is het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. Met maar liefst 25 sporttoernooien in veertien Twentse gemeenten gaan meer dan 3000 atleten en begeleiders afreizen naar Twente. In elk van de veertien Twentse gemeenten vindt straks minimaal één sportevenement plaats.

Aanmelden als buddy

Wil je je nog aanmelden als buddy, mail dan snel naar Anne ter Heegde (501121@student.saxion.nl) of Cindy Scholthof (497840@student.saxion.nl).

De foto's zijn afkomstig uit de Special Olympics-video.

Wil jij ook dat iedereen op zijn manier echt betrokken kan zijn bij onze samenleving?

Meld je aan voor Social Work
Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Safoura Ghaeminia - fotografie Thomas Busschers Onderzoek

Wat hebben jonge alleenstaande asielzoekers nodig in Nederland? Safoura Ghaeminia onderzocht het

28 juni 2022
Profielfoto Margriet Braun, in schoolaula Organisatie

Margriet Braun nieuwe lector Social Work

29 juni 2022
Angie Edwards en Lisa Hazelaar-min.jpg Onderwijs

Bij Social Rebel kwam alles aan bod: drugs, loverboys, maar ook gelijke kansen en gender, vertellen Angie en Lisa