IMG_9766.jpg
Organisatie

Marloes Tenten-Diepenmaat geïnstalleerd als lector Podotherapie

Leestijd Minuten

Samen met verschillende partijen wil Marloes Tenten-Diepenmaat het vakgebied Podotherapie verder ontwikkelen en onderbouwen. ‘’Het is heel belangrijk maar ook leuk om deze uitdaging aan te gaan. Daar zit mijn opdracht als lector.’’ Dr. Marloes Tenten-Diepenmaat werd vrijdag 24 juni 2022 geïnstalleerd als lector Podotherapie van het lectoraat Smart Health van hogeschool Saxion.

De installatie vond plaats tijdens een landelijke congres-dag ‘Podotherapie – Samen de volgende stap’ voor podotherapeuten, georganiseerd door Saxion in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) en Fontys.

‘’Podotherapie is een paramedisch beroep met een sterke eigen identiteit’’, vertelt Marloes Tenten-Diepenmaat. ‘’Maar het is ook een beroep dat erg in ontwikkeling is. Zowel vanuit de hogescholen Saxion en Fontys - waar de twee Nederlandse opleidingen tot podotherapeut gevestigd zijn - als vanuit de beroepsvereniging en het werkveld willen we het vakgebied verder door-ontwikkelen en onderbouwen.’’ In haar lectorale rede sprak Tenten-Diepenmaat over haar visie op podotherapie en ging ze in op de relatie tussen het beroep, onderzoek en onderwijs. Met voorbeelden illustreerde ze hoe die link tussen onderzoek, onderwijs en implementatie in de praktijk al succesvol heeft plaatsgevonden. ‘’Ik nodig mensen uit om daar in de toekomst samen aan verder te werken."

Prachtige kans

Tenten-Diepenmaat is opgeleid als podotherapeut en is zeventien jaar werkzaam geweest in de praktijk, onder andere in haar eigen praktijk. ‘’Ik heb in verschillende settingen gewerkt, binnen de particuliere praktijk, maar ook binnen gezondheidscentra in ziekenhuizen. Daarnaast ben ik opgeleid als onderzoeker, heb een promotietraject doorlopen en ben werkzaam geweest als docent. Al die jaren heb ik me vanuit een ander perspectief beziggehouden met dit mooie vakgebied. Het is een prachtige kans om me nu als lector te mogen inzetten voor de podotherapie. Deze positie komt voort uit een samenwerking tussen de NVvP en hogescholen Saxion en Fontys. Samen staan we voor dezelfde uitdagingen. Het is waardevol dat deze landelijke samenwerking er nu is. Samen kunnen we meer impact maken in de ontwikkeling, onderbouwing en innovatie van podotherapie.’’

Samen de volgende stap door onderzoek

Tenten-Diepenmaat wil als lector Podotherapie bijdragen aan het ontwikkelen van een podotherapeutische kennisbasis en het implementeren van deze kennis in het onderwijs en in het handelen van de podotherapeut in de praktijk. ‘’Dit ga ik doen door praktijkgericht onderzoek op te zetten en samen uit te voeren met studenten, docenten, podotherapeuten, patiënten en onderzoekers, waarbij we van elkaar leren en elkaar inspireren. Hiermee wil ik graag een bijdrage leveren aan de verdere professionalisering van podotherapie en uiteindelijk aan het functioneren en participeren van mensen in de maatschappij. Door middel van praktijkgericht onderzoek kunnen we samen de volgende stap zetten.’’

Lectorale rede van dr. Marloes Tenten-Diepenmaat

Gerelateerde artikelen

Foto nieuwsbericht Smart Health.jpeg Organisatie

HealthTech in Society sluit zich aan bij Alliantie Gezondheidsvaardigheden

09 april 2024
Organisatie

Onderzoek samen met wijkbewoners naar sport en bewegen

01 april 2024
Corporate

Green Ambassador Marlies Pepers: stap voor stap groener