spacer
Onderwijs

Studenten bouwen vakantiehuisje van gebruikte materialen in Diepenheim

Een tiny lodge bouwen van gebruikte materialen. Zeven Saxion-studenten hebben zich de afgelopen periode tijdens het Smart Solutions Semester met die opdracht beziggehouden. Met succes. Op een klein recreatieterrein bij Diepenheim is het huisje verrezen. Met de bedoeling dat er straks echt mensen in gaan verblijven.

“Kijk, dit is ‘em. Welkom bij de Saxion Lodge”, zegt student Werktuigbouwkunde Joppe Tetteroo. In het groen, tussen bomen en struiken staat het tiny lodge. Joppe is de laatste weken vrijwel dagelijks met medestudenten Bart Kuiphuis (Bouwkunde) en Jort Baremans (Hotelmanagement) op de bouw te vinden. Het Smart Solutions-project zit er inmiddels op, maar de studenten zijn door opdrachtgever Arnold Mensinga gevraagd om nog iets langer te blijven. In de laatste week voor de zomervakantie werken zij voor het laatst aan ‘hun’ huisje. “Dan moet de lodge wind- en waterdicht zijn. De binnenafwerking wordt door de opdrachtgever zelf gedaan.”

De lodge ziet er fraai uit. Door de vele houten elementen past het perfect in de natuurlijke omgeving van het in aanbouw zijnde kleinschalige Buitenplaats Vinckeboom. Naast het door de studenten gebouwde tiny lodge staan een aantal andere lodges. Ze zijn luxer en groter, maar qua uitstraling past de Saxion-lodge er perfect tussen. “Dat was een eis van de opdrachtgever”, zegt Bart. “We hebben een ‘mood book’ gekregen, zodat de uitstraling van ons huisje ongeveer hetzelfde zou zijn als die van de andere lodges. Op basis van dat mood book hebben we ontwerpen gemaakt. Iedereen in onze groep heeft iets bedacht. Vervolgens hebben we, samen met de opdrachtgever, een ontwerpdag gehouden. Hij had zelf ook een ontwerp gemaakt. Al die ideeën hebben we in de blender gedaan, daar is, met de hulp van Coen Huijbers van het lectoraat Sustainable Building Technology, Bram Entrop van het lectoraat Sustainable Areas and Soil Transitions (SAST) en de tutor Jan Pieter van Haaps, uiteindelijk het ontwerp voor dit huisje uitgekomen.”

Circulair bouwen

De studenten zijn van nul af aan begonnen. Toen ze in februari aan het Smart Solutions Semester begonnen lag er alleen de opdracht om een circulair tiny lodge vakantieverblijf te bouwen. Met andere woorden: een huisje gebouwd van gebruikte materialen. Een uitdaging waar ook veel bedrijven in de bouwsector de komende jaren mee te maken krijgen, weet Associate Lector Bram Entrop van het lectoraat SAST. “De overheid wil dat de economie in Nederland in 2030 voor vijftig procent circulair is. In 2050 moet dat zelfs honderd procent zijn. De bouwsector is een van de meest vervuilende industrieën die we hebben. Als er in die sector een slag gemaakt kan worden door materiaal opnieuw te gebruiken en de vraag naar nieuwe materialen terug te dringen, dan kunnen we echt stappen maken. Dit project sluit daar uitstekend bij aan.”

En dus gingen de studenten aan de slag. Het huis werd ontworpen en ze verdiepten zich in circulair bouwen. Bart: “Bij circulair bouwen denk je al snel aan bio based-materialen. Maar dat hoeft niet perse.” “Voor de isolatie van dit huisje hebben we bijvoorbeeld steenwol gebruikt”, legt Jort uit. “De productie daarvan is vrij milieuvervuilend. Door het opnieuw te gebruiken hoeft er geen nieuw materiaal gemaakt te worden. Dus heb je niet nog een keer die milieu-impact. Als een gebouw gesloopt wordt, kan je dergelijk materiaal weggooien, maar waarom zou je dat doen als het product nog goed is? Hier krijgt het een tweede kans.”

De steenwol is afkomstig van Omgekeerd Bouwen. Zoals de studenten wel vaker bij het bedrijf uit Tubbergen aanklopten. “Zij zijn voor ons een goede partner geweest”, zegt Joppe. “Ze dachten mee, kwamen met oplossingen. Maar we zijn via hen ook aan veel materiaal gekomen. Bijna al het hout dat in de lodge verwerkt is en de kozijnen komen bij hen vandaan.”

De Saxion-studenten probeerden ook leerlingen van ROC van Twente bij het project te betrekken om het project nog meer een interdisciplinair karakter te geven. Vanwege de korte aanlooptijd paste het echter niet in het curriculum van de opleidingsinstelling. Wel leverde het de Saxion-studenten waardevolle contacten op met ROC-docent Clemens Heuker of Hoek. “We hebben onder meer gebruik gemaakt van zijn privéwerkplaats”, zegt Joppe. “Bijvoorbeeld om het hout dat aan de buitenkant van de lodge zit te schaven. Dat was wit geverfd, maar met een machine in zijn werkplaats hebben we het weer blank gekregen.”

 

Toekomstbestendig

Slechts enkele onderdelen in de lodge zijn uiteindelijk niet eerder gebruikt. Het gaat om de dakbekleding en folies die in de wanden zijn verwerkt, zodat het huisje volledig waterdicht is. Verder is alles tweedehands. Daarnaast hebben de studenten er veel aan gedaan om het tiny lodge toekomstbestendig te maken. Het huisje is uit drie delen opgebouwd en is zo ingedeeld dat het eventueel verder uitgebouwd kan worden. Bovendien hebben de studenten er bij de inrichting rekening mee gehouden dat de lodge zelfvoorzienend kan zijn. “Op het dak kunnen bijvoorbeeld zonnepanelen worden gelegd”, zegt Bart. “Ook is er in de meterkast ruimte voor een omvormer voor zonnepanelen en eventueel een accu. Verder moeten de verwarming en koeling straks elektronisch werken.”

Maar dat is toekomstmuziek. Eerst moet de lodge verder afgewerkt worden, waarna op 28 augustus de opening van Buitenplaats Vinckeboom op het programma staat en de lodge daadwerkelijk in gebruik wordt genomen. “Heel vaak blijven we bij dit soort projecten hangen in de ontwerpfase”, zegt Associate Lector Bram Entrop. “In dit geval hebben studenten ook invulling gegeven aan de uitvoering, zijn ze tot een prototype gekomen dat ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden. Dat is een behoorlijke zeldzaamheid.”

De studenten zelf zijn in elk geval trots op het werk dat ze hebben geleverd. “Vooraf had ik er een hard hoofd in”, zegt Bart. “In de groep zaten slechts twee bouwkundigen, met daarnaast studenten Toerisme, International Business en Hotelmanagement. Dat was een uitdaging.” Jort: “Ik had niet verwacht dat we zover zouden komen, maar het is toch gelukt. Het is gaaf dat we dit zelf hebben kunnen bouwen en dat er hier straks mensen komen om in onze lodge te overnachten.”

Magazine

Behalve de huisje hebben de studenten ook een magazine ontworpen waarin het verhaal van het tiny lodge wordt beschreven. In het magazine wordt informatie gegeven over Buitenplaats Vinckeboom, maar ook hoe de lodge tot stand is gekomen en waar de gebruikte materialen vandaan komen. Naast Joppe Tetteroo, Bart Kuiphuis en Jort Baremans werkten ook Samantha Tognon, Silke Jansen, Steven Schuurmans en Sylvia Bouwmeester mee aan het project.

Willem Korenromp

Willem Korenromp

Willem is freelance journalist en tekstschrijver. Regelmatig maakt hij mooie interviews en achtergrondverhalen voor Saxion. Daarbij heeft hij een voorliefde voor sport. Niet alleen om over te schrijven, maar ook om zelf te beoefenen.

Gerelateerde artikelen

Serendipity2.png Onderwijs

Slimme voedselketen en innovatief waterzuiveringssysteem winnen Serendipity Award: ‘We zijn trots op het resultaat’

01 februari 2023
Jan Jukema (foto Thomas Busschers) Onderzoek

‘We hebben dit alleen kunnen bereiken door als hbo-instellingen écht samen te werken’

31 januari 2023
PIHC Innovatievouchers voor onderzoeksteams van Saxion Onderzoek

PIHC Innovatiefonds vouchers voor Saxion-onderzoek