Naomi
Onderwijs

Studentondernemer Naomi is een echte allrounder: 'Dat is de kracht van mijn bedrijf'

Naomi Goosen heeft een grote passie voor, nou ja… alles met betrekking tot creativiteit en media. Grafisch vormgeven, foto’s en video’s maken, het ontwerpen van logo’s: voor alle uitingen rondom je bedrijf kun je terecht bij Naomi. “Mijn échte grote droom is om later fulltime met mijn eigen bedrijf hele toffe tv-programma’s of documentaires te maken.”

Hoi Naomi, wat bied je aan met je bedrijf?

“Tijdens mijn studie Creative Business heb ik de specialisatie audiovisueel gedaan. Ik wilde iets doen met video, dat wist ik zeker. Daarnaast vond ik fotografie en grafisch ontwerp ook heel leuk. Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt om deze drie takken samen te voegen tot één bedrijf. Op deze manier kan ik klanten helpen met verschillende diensten. Toen is 22 Creations ontstaan.”

Je bent dus niet gespecialiseerd in één gebied?

“Nee. Sommige mensen vinden dat je jezelf in deze markt juist moet specialiseren, maar zelf vind ik het zijn van een allrounder juist heel sterk. We leven in een markt waarin alles met elkaar is verbonden. Een bedrijf heeft niet enkel één dienst nodig. Het gaat om het totaalplaatje van een bedrijf: een logo, een visitekaartje, een video of juist een toffe fotoreportage. Op deze manier kan een klant bij één persoon alle media-uitingen regelen en hoeft een bedrijf niet bij allemaal aparte ontwerpers, fotografen of video-makers aan te kloppen.”

Hoe ben je begonnen met je onderneming?

“Ik had altijd al wel de drang om een bedrijf te beginnen. Maar het moment dat ik de knoop heb doorgehakt kwam toen ik stageliep bij Talpa, bij het televisieprogramma Koffietijd. Daar waren medewerkers die drie dagen bij Koffietijd werkten en twee dagen voor zichzelf aan de slag gingen. In die twee dagen runden ze hun eigen bedrijf en daar vertelden ze heel veel over. Dat vond ik heel interessant om te horen. Naast het hebben van een eerste klant, hebben ook zij mij uiteindelijk geïnspireerd en gemotiveerd om mij in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Ik mag ze nog steeds altijd benaderen als ik hulp nodig heb.”

Dus dankzij je stage heb je de knoop doorgehakt en je eigen onderneming begonnen?

“Ja! Dankzij mijn stage heb ik ook ontdekt wat ik echt leuk vind en wat niet. Uiteindelijk heb ik daardoor de knoop doorgehakt en ben ik overtuigd geraakt dat ik het ondernemen in deze branche ook leuk vind.”

Doe iets wat dicht bij jezelf ligt. Zolang je dingen doet die bij je passen en waar je zelf enthousiast van wordt, ga je geheid ver komen.

Begrijpelijk dat je geïnspireerd wordt, want je bent omringd met mensen die ook parttime ondernemen!

“Ja, precies! Vaak denken mensen dat je 40 uur bij een werkgever moet werken of je voor jezelf moet werken. Maar ik dacht: ik kan beide combineren en dat is ook wat ik uiteindelijk wil na mijn studie. Mijn echte grote droom is om later fulltime met mijn eigen bedrijf aan de slag te gaan en wie weet wel hele toffe tv-programma’s of documentaires te maken. Een eigen bedrijf is een investering in jezelf.”

Heel veel studentondernemers vinden het lastig om klanten te vinden. Hoe ging dat bij jou?

“Mijn eerste klant was onderdeel van de aanleiding dat ik mij ging inschrijven bij de KvK. Ik werk in een kledingwinkel en daar maakte ik ook altijd korte video’s voor het bedrijf. Tijdens de pandemie maakte ik altijd video’s van outfits, bijvoorbeeld. Toen werd ik via mijn vriend benaderd door een bedrijf dat ook kledingstukken verkoopt. Ze kwamen met de vraag of ik ook voor hun video’s kon maken en op die manier heb ik mij moeten inschrijven als ondernemer. Want dat wilde ik zeker doen!”

Hoe kom je aan nieuwe klanten?

“Meestal kom ik via andere klanten weer aan nieuwe klanten. Daarnaast ga ik zelf ook op zoek naar potentiele klanten. Ik benader bijvoorbeeld bedrijven of evenementen met de vraag of zij iemand nodig hebben om foto’s te maken van die dag. En mochten ze toevallig al een fotograaf hebben, kun je voorstellen om een aftermovie te maken. Soms zijn bedrijven er namelijk helemaal niet mee bezig en kun je ze op ideeën brengen en uiteindelijk je diensten verkopen.”

Heb je tips voor studenten die ook een onderneming willen beginnen?

“Sowieso doen! Als je een idee hebt: inschrijven en ervoor gaan. Vertel iedereen wat je aanbiedt met je bedrijf, ga op zoek naar connecties en doe de dingen die je zelf ook leuk vindt. En het allerbelangrijkste: doe iets wat dicht bij jezelf ligt. Zolang je dingen doet die bij je passen en waar je zelf enthousiast van wordt, ga je geheid ver komen.”

Deel je verhaal!

Elke eerste woensdag van de maand spreken we een student met een eigen onderneming. Ben of ken jij ook zo'n student? Mail naar nieuws@saxion.nl en wie weet kom jij aan het woord in onze ondernemersrubriek!

Elçin Coraklar

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Jorien.jpeg Ondernemerschap

Jorien inspireert en stimuleert mensen naar een duurzaam leven

13 oktober 2021
Lynn Letteboer Onderwijs

Lynn pleit voor openheid over seksualiteit: 'Het moet normaal en leuk zijn om erover te praten'

17 juli 2024
Lois Senger Onderwijs

Lois maakte een podcast over moeilijke gesprekken: 'Ik wist vaak zelf niet wat ik moest zeggen'