FabianVelders (1).jpg
Onderwijs

Fabian vond zijn stage en baan tegelijk: ‘Ik vind het leuk om mensen te coachen en ze te helpen bij hun ontwikkeling’

Elcin Coraklar.jpg
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Fabian Velders is een bevlogen student HBO-ICT. Dankzij zijn brede interesse in de branche heeft hij zijn plekje gevonden bij Rensa Family Company. Hier is hij bezig met het afstuderen en mag hij na het afstuderen een traineeship doen. “Op die manier hoop ik waarde toe te voegen aan het bedrijf én mezelf verder te ontwikkelen.”

Hoi Fabian, kan je jezelf voorstellen?

“Ik ben 21 jaar en ik studeer HBO-ICT in Deventer. Dit is mijn vijfde studiejaar. Momenteel ben ik bezig met het afstuderen.”

Heeft jouw studie ook een specialisatie?

“De eerste twee jaar volg je de basisopleiding, waarin je vakken en projecten krijgt. In het derde jaar ga je een half jaar stagelopen en een half jaar een minor volgen. En daarna ga je naar het vierde jaar, waar je eerst een specialisatie hebt. Binnen de opleiding heb je drie richtingen: business, software development en IT service management. Voor de business-richting heb je nog twee specialisaties, namelijk IT governance – dus hoe beheer je IT op organisatorische ontwikkelingen – en de specialisatie data, die gericht is op het maken van dashboards en data-analyses.”

Welke specialisatie doe jij?

“Ik doe de specialisatie IT governance. Het is een heel brede opleiding, maar dat maakt de opleiding weer heel fijn. Als je niet zo goed weet wat je wil doen, kan je in het eerste half jaar kijken welke vakken je interessant vindt en vanuit daar één van de drie richtingen kiezen.”

En hoe ben je bij je afstudeerstage terecht gekomen?

“Ik volgde Smarthub al, want via mijn stage heb ik meegedaan aan een smart talent program, waarbij je in 20 weken tijd allerlei activiteiten deed. Toen kwam bij Smarthub voorbij dat je talent mailing kon doen: je cv mailen en over jezelf vertellen. Op basis daarvan kon iedereen die bij Smarthub is aangesloten reageren. Toen reageerde Rensa dat ze interesse hadden. Ik ben een gesprek gaan voeren en het klikte directe. Sindsdien ben ik binnen bij Rensa Family.”

Wat doet Rensa Family?

“Rensa Family is een verzameling groothandelsbedrijven in installatietechniek. Het bestaat uit dertien bedrijven en elk bedrijf heeft hier zijn eigen specialisme. Ieder bedrijf heeft zijn eigen onderdeel en iets waar het goed in is. Rensa Family heeft als filosofie dat ieder bedrijf zijn eigen kracht heeft en die krachten gebundeld worden. Slimme synergie, noemen we dat.”

Wat doe je binnen je afstudeerstage?

“Mijn onderzoekonderzoek gaat over development & operations en projectmanagement. Bij projectmanagement kan je denken aan langdurige projectimplementaties van systemen. Development & operations, ook wel DevOps, is de nieuwe manier van werken binnen de IT. Binnen Rensa Family Company zijn ze bezig om het traditionele beheer te ontwikkelen naar de DevOps-manier van werken.” 

Ik merk door mijn rol als teamleider bij Albert Heijn, dat ik het leuk vind om mensen te coachen en ze te helpen bij hun ontwikkeling. Ik ben daarom aan het nadenken over een managementfunctie.

Wat is jouw onderzoeksvraag?

“Mijn onderzoeksvraag is hoe ik DevOps en projectmanagement dichter bij elkaar kan brengen. Deze twee staat wel in verband met elkaar, want tijdens projectmanagement heb je resources nodig van DevOps-teams.”

Waarom willen ze overgaan naar deze nieuwe manier van werken? Wat maakt het anders dan de traditionele manier?

“Vroeger had je een ontwikkel-, beheer- en supportkant. En met DevOps krijg je in één team verschillende disciplines. Het project wordt meer productgeoriënteerd dan werkgeoriënteerd.”

Was dit iets wat je zelf wilde onderzoeken of kwam het bedrijf met dit idee?

“Het bedrijf kwam met het idee, maar het sloot goed aan bij waar ik mee bezig wilde.”

Had je ook bepaalde leerdoelen voordat je begon met je afstudeerstage?

“Binnen HBO-ICT hebben wij een HBO-I-model. Binnen dat model heb je verschillende activiteiten, die je kan uitvoeren tijdens een stage. Je moet drie activiteiten uitkiezen en aantonen dat je ze hebt behaald. Ik heb gekozen voor ontwerpen, adviseren en analyseren. Dat past ook binnen mijn onderzoeksvraag.”

Het lijkt me wel lastig om een teamgevoel te creëren, vooral omdat je nu een nieuwe manier van werken aan het implementeren bent. Hoe behoud je dat teamgevoel?

“Je hebt DevOps-teams en dat zijn maximaal tien mensen. Binnen die teams heb je wel een sterk teamgevoel. Je hebt een scrum master die daar ook verantwoordelijk voor is. Rensa Family is een familiebedrijf en daar zie je een bepaalde manier van werken: ze zijn heel open en staan altijd voor je klaar. Als je vragen of problemen hebt, staan ze daar altijd voor open. Met de directie heb ik bijvoorbeeld meerdere gesprekken gevoerd voor mijn onderzoek.”

Waar zie je jezelf werken na je studie?

“Ik merk door mijn rol als teamleider bij Albert Heijn, dat ik het leuk vind om mensen te coachen en ze te helpen bij hun ontwikkeling. Ik ben daarom aan het nadenken over een managementfunctie. Ik heb ook al een baan bij Rensa.”

Gefeliciteerd, wat gaaf! Wat ga je doen?

“Ik ga vanaf februari als managementtrainee werken. Dan ga ik in twee jaar tijd elk half jaar een afdeling langs en ga ik binnen die afdeling projecten doen en de afdelingen leren kennen. Op die manier hoop ik waarde toe te voegen aan het bedrijf en mezelf verder te ontwikkelen. Ik begin hier bij de afdeling personeelszaken, iets totaal anders dan dat ik nu heb gedaan.”

Heb je tips voor studenten die ook een mooie afstudeerstage willen vinden?

“LinkedIn is altijd een heel goed medium, merk ik. Maar kijk ook op Smarthub. Dat is een instantie die heel veel te bieden heeft op één platform. Binnen de Achterhoek is daar veel te vinden. Het is een samenwerking tussen meer dan 170 bedrijven en je kan er allerlei vacatures en stages vinden. Er zijn ook heel veel contactpersonen die je eventueel kunnen helpen. Daarnaast heb je ook de Innovatiehub. Daar is Rens Family ook bij aangesloten. Daar zit een hubmanager die jou helpt met je stageverslag en het plannen. Zij zitten meer aan de functionele kant en kunnen je helpen bij het hele proces.”

Ook HBO-ICT studeren bij Saxion?

Lees hier alles over de opleiding!
Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

HBO ICT - ITS in the game.jpeg Organisatie

Game on! Eerstejaars studenten HBO-ICT ontwikkelen eigen game

10 april 2024
Bart Lukkassen Onderwijs

Het stageavontuur van Bart in Barcelona: ‘Ik gebruik mijn creativiteit om gasten blij te maken’

20 maart 2024
Foto nieuwsbericht HBO-ICT.jpeg Organisatie

Met medestudenten je programmeerskills inzetten om hacker uit te schakelen