Marieke Kok
Onderwijs

Marieke: 'Na mijn stage Digital Marketing wist ik dat ik écht iets kan bijdragen aan het werkveld'

Elçin Çoraklar
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Commerciële Economie-student Marieke Kok volgde de minor Digital Marketing. Na de minor wist ze het zeker: dit is het werkveld waarin ze wil groeien. De bevestiging kreeg ze ook na het succesvol afronden van haar stage bij Fervent Digital. “In de praktijk is het altijd goed om jezelf af te vragen of het daadwerkelijk voor je is weggelegd.”

Hoi Marieke, welke studie volg je? 

“Ik studeer Commerciële Economie. In het tweede jaar heb ik mij gespecialiseerd in Concept Marketing. Daarna heb ik de minor Digital Marketing gevolgd. In het laatste jaar heb ik stage gelopen bij Fervent Digital en momenteel ben ik bezig met het afstuderen.” 

Kan je meer vertellen over je specialisatie? Wat houdt die precies in? 

“Concept Marketing is het creatieve gedeelte van marketing. Je houdt je bezig met het ontwerpen van concepten en de creatieve uitwerkingen zoals grafische ontwerpen. Je kan dan denken aan social media posts en flyers.” 

Hoe vind je je studie? 

“Je krijgt veel ruimte in de opleiding om te ontdekken wat je zelf interessant vindt. De specialisaties zorgen er ook voor dat je je meer kan verdiepen. Zo kan je kiezen tussen Sales- en Accountmanagement, Marketing Management en Digital Marketing.” 

Ik ben ook benieuwd naar de minor Digital Marketing. Kan je daar wat meer over vertellen? 

“We hebben in groepsverband gewerkt aan een bedrijf en bedachten een concept voor een specifieke doelgroep. Vanuit daar hebben we een website en webshop van A tot Z opgezet. Hier kwam ook een stukje social media-advertising en SEO-teksten aan bod. Het was een hele leerzame minor. Het is wel heel intensief qua werkdruk waardoor je flink moet doorzetten. Maar uiteindelijk is het wel een waardevolle investering van je tijd als je er 100% voor gaat. Ik kan de minor aanraden aan iedereen die geïnteresseerd is in digital marketing.” 

Hoe ben je bij je stage terecht gekomen? 

“Ik woon zelf ook in Lichtenvoorde en daarom was ik al bekend met Fervent Digital. Toen ik ging kijken voor een stage, kwam ik er al best snel achter dat ik het heel leuk zou vinden om bij een bedrijf te zitten dat verschillende soorten bedrijven als klant heeft. Op die manier heb je meer afwisseling en werk je niet specifiek voor één branche. Nadat ik die keuze had gemaakt, heb ik me georiënteerd op bedrijven en gekeken naar vacatures.” 

“De minor Digital Marketing was heel leuk en gaf me ook het gevoel dat ik verder zou willen groeien in die richting. In de praktijk is het altijd goed om jezelf af te vragen of het daadwerkelijk voor je is weggelegd.”

Marieke Kok
Marieke Kok over haar minor en stage

Wat was de doorslaggevende reden om daar stage te lopen? 

“De sfeer die hier hangt is heel prettig. Binnen Fervent Digital zijn er ongeveer twintig medewerkers, maar toch voelt het heel persoonlijk aan. Met z’n allen werk je aan campagnes en projecten. Ook doet het bedrijf veel aan teambuilding. Daarbij vond ik het ook leuk dat ik hier voor verschillende klanten aan het werk mocht. Ik mocht werken aan meerdere onderdelen van online marketing en heb daardoor van alles wat meegekregen.” 

Wat waren jouw werkzaamheden als stagiaire? 

“Tijdens mijn stage had ik eigen klanten voor wie we maandelijks taken verrichtten. Dat varieerde van SEO, SEA tot aan campagnes voor bijvoorbeeld het werven van personeel. Er zij veel verschillende klanten waardoor de werkzaamheden ook variëren.” 

Online marketing is natuurlijk heel breed. Heb jij binnen online marketing iets wat je het allerleukste vindt? 

“We hebben een designafdeling en die doet al het grafische werk en de uitwerkingen ervan. Ik vind het interessant om een ontwerp te bedenken aan de hand van een doel.” 

Had je van tevoren ook persoonlijke doelen opgesteld? 

“Het belangrijkste was om er achter te komen of ik online marketing daadwerkelijk in de praktijk ook leuk zou vinden als tijdens de minor. De minor Digital Marketing was heel leuk en gaf me ook het gevoel dat ik verder zou willen groeien in die richting. In de praktijk is het altijd goed om jezelf even af te vragen of het daadwerkelijk voor je is weggelegd.” 

Dat is volgens mij wel het geval! 

“Ja helemaal! Tijdens de studie kregen we ook vraagstukken uit de praktijk. Maar dat is toch even net wat anders, want je hebt niet een band met het bedrijf en kent de klanten niet. Tijdens mijn stage kwam ik erachter dat ik het ook in de praktijk leuk vind. Uiteindelijk ben ik zelfverzekerder geworden en weet ik dat ik iets kan bijdragen in het werkveld.”   

En nu ben je bezig met je afstudeerstage binnen hetzelfde bedrijf! 

“Ja! Ik heb een vraagstuk dat is gebaseerd op het bouwen van webshops. De markt groeit heel hard en de vraag is hoe wij ons kunnen positioneren om meer groei te realiseren. Ik bestudeer de algemene trends en ontwikkelingen en daarbij kijk ik ook specifiek naar de wensen en behoeften van onze eigen klanten om daar meer op in te spelen.” 

Heb je nog tips voor studenten die ook een stage moeten vinden? 

“Het is belangrijk om op tijd te beginnen met zoeken. Op die manier gun je jezelf ook de tijd om je echt te oriënteren op wat je leuk vindt en om te kijken naar soorten bedrijven en branches. Zoek niet altijd op basis van vacatures, maar benader ook bedrijven die je interessant vindt, ook al staat er geen vacature online. Als je contact opneemt, zijn er altijd wel mogelijkheden!” 

Elçin Çoraklar

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Laura.jpeg Onderwijs

Laura gaat na haar meewerkstage ook afstuderen bij Traffic Today: ‘Ik voel me hier thuis’

30 november 2022
MichielFloris.jpg Onderwijs

Broers Michiel en Floris solliciteerden zonder dat ze het van elkaar wisten bij Moekotte Media

02 november 2022
Eline Onderwijs

Hoe Eline marketing met diabetesinnovatie combineerde: ‘Ik wil mensen helpen naar een gezonder leven’