Bart Valstar
Business

Bart begon zijn eigen bedrijf en helpt daarmee e-commerce ondernemers: ‘Het voelt niet als werken’

Kiki Hannink
Kiki Hannink Leestijd Minuten

HBO-ICT-alumnus Bart Valstar was tijdens zijn opleiding al ondernemer. Na zijn studie ging hij voor vijf weken naar Azië om online te werken. Weken werden maanden en onder de Balinese zon werd zijn huidige bedrijf –TrackBee– geboren. “Het mooie aan ICT is dat je de ideeën die je hebt meteen kunt uitwerken.”

Hoi Bart, je hebt HBO-ICT gedaan bij Saxion, waarom heb je daarvoor gekozen? 

“Ik was van jongs af aan al bezig met computers. Toen ik klein was, heb ik een hersenbloeding gehad waardoor ik niet zo goed kon schrijven. Daarom kreeg ik op jonge leeftijd al een laptop. Om te zorgen dat ik niet te veel tijd achter de laptop zat, zette mijn vader beveiliging op de computer die ik er vervolgens vanaf ging hacken. Ik begon op het mbo met de opleiding Applicatieontwikkeling. Daarna zocht ik meer uitdaging en besloot ik HBO-ICT te gaan studeren.” 

Bij ICT zullen sommige mensen denken aan nerds, hoe zie jij dat zelf? 

“Ik snap wel waar het beeld een beetje vandaan komt. Zelf denk ik ook dat je -om goed met computers te kunnen zijn- wel een beetje een nerd moet zijn.  Ik zie mezelf ook als een nerd, ik ben gewoon een hele sociale nerd denk ik.” 

Je bent ondernemer, hoe is dat zo gekomen? 

“Tijdens mijn studie heb ik altijd wel eigen ondernemingen gehad. Dat is het mooie aan ICT. De ideeën die je hebt, kun je meteen uitwerken. In het begin van mijn studie had ik een bedrijf waarmee ik bij andere bedrijven bedrijfsprocessen ging optimaliseren en automatiseren. Ik huurde toen ook al medestudenten in om me daarbij te ondersteunen. Later, tijdens de minor Ondernemerschap, heb ik samen met een van de docenten een detacheringsbedrijf opgezet voor ICT- studenten. Het mooie aan ondernemen vind ik dat je alle vrijheid hebt. Ik werk wel heel veel, maar ben vrij om het zelf in te delen.” 

Wat doe je momenteel voor werk? 

“Ik heb een start-up waar we een online platform maken voor e-commerce ondernemers, om te zorgen dat ze goed inzicht kunnen krijgen in het online klantgedrag en de data die uit advertenties komen. De start-up heet TrackBee en daar werk ik nu aan met een mannetje of tien. Zelf ben ik CEO en dat houdt in dat ik de verbinder ben tussen alle processen. Ik houd me bezig met van alles, het aannemen van nieuw personeel, marketing, de strategie van ons bedrijf en nog veel meer.”  

Wow dat is gaaf, hoe ben je TrackBee gestart? 

“Je ziet veel dat mensen vastlopen bij het bedenken van een bedrijfsnaam of logo. Dan duurt het heel lang voordat ze daadwerkelijk iets gaan doen. Bij ons is het eigenlijk een beetje andersom gegaan. Ik ken heel veel jongens die in de e-commerce zitten. Zij kwamen anderhalf jaar geleden bij mij met een probleem. Ze zagen dat de data die uit advertenties van Tiktok kwam, helemaal niet klopte. Ik heb toen als oplossing een app gemaakt. Door die app ging de data van zestig naar honderd procent accuraat. Die app verkocht best wel goed. Later hebben we hetzelfde probleem ook opgelost voor Pinterest, Facebook en Instagram.” 

Hoe ben je van die app naar een platform gegaan? 

“Mijn partner Sil kwam toen met het plan om niet alleen een app te hebben, maar een heus platform. De app was de eerste stap van ons plan. Op deze manier konden we testen of er vraag was in de markt en tegelijkertijd geld ophalen. Voor die app betaalden klanten eenmalig een bedrag. Daarna konden ze gebruikmaken van de licentie. Toen zijn we de vervolgstap gaan maken naar een platform waarin klanten niet alleen deze datakoppeling konden gebruiken, maar ook inzicht kregen in deze informatie. Toen pas kreeg ons bedrijf ook daadwerkelijk een naam, Trackbee. We zijn eerst begonnen met het maken en testen van ons product en hebben later pas gedacht aan een naam en degelijke.” 

Dat is het mooie aan ICT. De ideeën die je hebt, kun je meteen uitwerken.

Bart Valstar
Bart Valstar studeerde HBO-ICT bij Saxion en is nu ondernemer

Wat vind je het allerleukste aan je werk? 

“Het leukste vind ik dat het niet voelt als werken. Het voelt voor mij als een hobby. Het is een serieus bedrijf, maar het voelt als een groot passieproject. Ik krijg er heel veel energie van en ben met heel veel verschillende mensen in contact. Ik kan met een gerust hart zeggen dat we allemaal hele slimme mensen in dienst hebben en dat we samen een heel mooi bedrijf aan het neerzetten zijn.” 

Je noemde eerder al dat ondernemen vrijheid geeft. Ben jij een echte digital nomad? 

“Vorig jaar ben ik met vrienden, die eigenlijk ook businesspartners zijn, naar Thailand en Bali geweest. Het idee was om daar vijf weken in een villa te werken. Dat liep een beetje uit de hand en uiteindelijk hebben we daar vijf maanden gezeten. Op Bali kwam ik heel veel online ondernemers tegen en zo werd het idee voor TrackBee geboren. Het is heel inspirerend om in een omgeving te zijn met zo veel jonge ondernemers. Het was de perfecte plek om inspiratie op te doen, maar ik vind het nu fijn om een vaste basis te hebben met meer structuur en in de buurt van collega’s. 

Wat is je ultieme tip om een leuke baan te vinden? 

“Ik zou aanraden om tijdens je studie bij verschillende bedrijven stage te lopen of te werken. Door het bedrijfsleven in te gaan, krijg je een beeld van alle mogelijkheden. Veel jonge mensen weten niet wat ze willen doen, maar als je weet wat de mogelijkheden zijn, wordt dat toch een stukje makkelijker. Zoek een bijbaan in een sector die je interessant lijkt. Bedrijven zijn ook geïnteresseerd in studenten. Wij bij TrackBee ook, dus aarzel niet om contact met ons op te nemen!” 

Stoom je met HBO-ICT klaar voor de slimme wereld!

Lees meer
Kiki Hannink

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Student Creator. Ze is verslaafd aan Instagram en chocolade. Een echte controlfreak die het leuk vindt om etentjes voor vriendinnen te organiseren. Ook houdt ze van mooie verhalen en droomt ze vaak weg in haar eigen sprookje.

Gerelateerde artikelen

AlumnusLex.jpg Onderwijs

De kleine momenten die je leven kunnen veranderen: alumnus Lex vertelt hoe hij zijn passie heeft ontdekt

27 oktober 2022
Izzy is designer bij Stiegliz Studentenleven

Izzy is designer bij Stieglitz: 'Ondertussen ben ik nu Head of Design'

17 februari 2022
An Na Business

An Na Chen werd na haar traineeship aangenomen bij Scotch & Soda