Artikel OGZ Welke type studies zijn er.jpeg
Open dag

Wat is het verschil tussen een open dag en een open avond?

Elise Ernst
Elise Ernst Leestijd Minuten

Je ziet het geregeld voorbij komen op onze kanalen: open dagen en open avonden van Saxion. Maar wat kun je daar doen? Voor wie zijn deze momenten bedoeld? En wat is eigenlijk het verschil? Lees het hier!

Bij Saxion organiseren we gedurende het hele studiejaar open dagen en open avonden. Het is misschien een inkoppertje, maar dit zijn momenten waarop studiekiezers bij onze locaties kunnen langskomen voor meer informatie over de opleidingen. De focus ligt hierbij op de vierjarige hbo-opleidingen (bachelors) en de tweejarige Associate degrees (Ad’s).

Welk onderwijsaanbod heeft Saxion?

Waarschijnlijk is dit geen nieuwtje, maar als hogeschool hebben we een breed aanbod van onderwijs. We bieden hbo-opleidingen aan op bachelor- en Associate degree niveau, maar ook Master-opleidingen, cursorisch onderwijs, Professional Doctorates (PD’s) en meer. Wil je meer weten over ons volledige onderwijsaanbod? Bekijk het hier.

Onderwijsvormen deeltijd

Wat is een Open Dag?

Dan beginnen we met de open dagen: voor wie zijn ze bedoeld en wat kun je verwachten? Open dagen focussen zich op de voltijdopleidingen van Saxion. Dat zijn dus de hbo-bachelorstudies en Ad’s waarbij je fulltime studeert. We openen die dagen onze deuren voor bijvoorbeeld geïnteresseerde middelbare scholieren uit 4/5 havo of 5/6 vwo, mbo-4 studenten en hun ouders/verzorgers.

Wat kun je doen tijdens een open dag?

  • Voorlichtingen volgen bij studies je leuk lijken
  • Jouw vragen stellen aan studenten en docenten van de opleiding
  • In gesprek gaan met een studentendecaan over je studiekeuze
  • Saxion en de gebouwen verkennen
  • Kennismaken met de studieverenigingen
  • De studentensteden beter leren kennen

Wat is een Open Avond?

En de open avonden dan? Zelfde deal, maar dan in het donker? Niet helemaal! Open avonden richten zich namelijk specifiek op de deeltijdopleidingen van Saxion. Dat zijn dus de hbo-bacheloropleidingen en Ad’s waarbij je parttime studeert naast je baan. De doelgroep is uiteenlopend, denk bijvoorbeeld aan werkende mbo4- studenten die willen doorstuderen, hbo-geschoolden die zich willen doorontwikkelen in hun vakgebied, of werkenden die op zoek zijn naar een carrièreswitch.

Wat kun je doen tijdens een open avond?

  • Voorlichtingen volgen van onze deeltijdopleidingen
  • Vragen stellen aan deeltijdstudenten en docenten
  • Sessies volgen over studeren in deeltijd
  • Saxion en de gebouwen verkennen
     

Kan ik beter naar een open dag of een open avond?

Dat ligt uiteraard aan je persoonlijke situatie. De hamvraag is: wil je fulltime of juist parttime studeren? Dit bepaalt of je naar een open dag of een open avond gaat. Daarnaast zien we vaak wel dat deeltijdstudenten (iets) ouder zijn dan voltijdstudenten. Over het algemeen kun je stellen dat de open dagen bedoeld zijn voor studiekiezers van de middelbare school en het mbo-4. Het deeltijdonderwijs is echt bedoeld voor werkenden die de studie ernaast willen volgen. We zien meestal dat deze leeftijd begint vanaf een jaar of 21.

Meer informatie

Hopelijk heb je wat meer informatie gekregen over het verschil tussen open dagen en open avonden. Twijfel je nou nog steeds wat het beste bij je past? Lees hier meer over het verschil tussen voltijd- en deeltijdstuderen. Of neem contact op met het Saxion Informatie Centrum om verder geholpen te worden.

Aanmelden

Ben je  nou razend enthousiast geworden en wil je binnenkort langskomen bij een open dag of avond? Bekijk de beschikbare data hier en meld je aan!

Elise Ernst

Elise Ernst

Elise is contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie van Saxion. Ze houdt van schrijven en maakt graag een origineel en leesbaar verhaal van complexe onderwerpen. Ook is ze dol op woordgrappen, internethumor en Triviant-feitjes. Als ze niet aan het werk is, wordt ze blij van hiphop uit de jaren ’90, uitgebreid koken, lezen en yoga.

Gerelateerde artikelen

Zo zorg je voor een succesvolle stageperiode Onderwijs

Van de middelbare school naar het hbo: dit is mijn ervaring

22 maart 2023
Deeltijd studente met kop koffie op een bank Onderwijs

Welke deeltijd hbo-opleidingen zijn er?

18 april 2024
Open avond

Hoe kun je het beste oriënteren op een deeltijdstudie?