Deeltijd studente met kop koffie op een bank
Onderwijs

Welke deeltijd hbo-opleidingen zijn er?

Malou Saxion.jpeg
Malou Willemsen - Warmerdam Leestijd Minuten

Als professional weet jij als geen ander wat het is dat jouw vakgebied en de wereld in beweging zet. Je ziet veranderingen en vernieuwingen die kansen bieden en wilt daar onderdeel van zijn. Dat kan door je te verdiepen, te verbreden of om juist iets heel anders te gaan doen.

De mogelijkheden om in deeltijd te gaan studeren zijn eindeloos. Kies bijvoorbeeld voor modulair onderwijscursussen, post-hbo's of een complete Associate degree, bachelor of een master. In dit artikel zetten we alle opties voor je op een rij! 

1. Bachelor in deeltijd

Een deeltijdopleiding op bachelor niveau duurt 4 jaar. Bij het behalen van alle studiepunten (240 EC) wordt een door de Nederlandse overheid officieel erkend getuigschrift uitgereikt en mag je de titel 'Bachelor' voeren.

Als professional heb je je door de jaren heen waarschijnlijk ontwikkeld in je werk. Niet alleen door de werkervaring die je hebt opgedaan, maar ook door cursussen of een niet afgemaakte hbo-opleiding. Waardevolle kennis of ervaring die je wellicht een voorsprong in jouw (toekomstige) studietraject kan opleveren. Valideren van jouw werk- en leerervaring. Bij ons kan dat op verschillende manieren, waaronder met het valideringstraject dat we hier speciaal voor ontwikkeld hebben.

2. Master

Onze hbo-masters zijn praktijkgericht. Je bent bezig met zowel het uitdenken van nieuwe mogelijkheden, als het toepasbaar maken. Dat is het grote verschil met de puur theoretische, universitaire master. Na het afronden van je professionele master bij Saxion behaal je een (internationaal) erkende graad als MA, MBA of MSc, net als bij een universitaire master.

Wil jij een carrièreswitch maken?

Maak een stap binnen je huidige carrière of verken de mogelijkheden van een totaal ander werkveld. Je kunt kiezen uit verschillende opties. Wij helpen je de juiste keuze maken!

3. Associate degree

Een Associate degree (Ad) is een tweejarige hbo-opleiding waarbij je wat je leert, meteen kunt toepassen in de praktijk. Mocht je na twee jaar studeren de smaak te pakken hebben, dan kun je gemakkelijk doorstromen naar een verwante hbo-bachelor.

4. Post-hbo opleiding

Een post-hbo opleiding is bedoeld voor professionals die zich willen verdiepen of verbreden in hun vakgebied. Heb je geen hbo-bachelorsdiploma maar beschik je over aantoonbaar hbo werk- en denkniveau dan is een post-hbo ook iets voor jou!

5. Modulair onderwijs

Bij Saxion hebben we ook modulair onderwijs. Je kunt kiezen voor één enkele module of voor een volledig hbo-programma.

Wat is een hbo-programma?

Een hbo-programma is een pakket van twee of meer modulen rondom een bepaald thema. De hbo-programma’s van Saxion gaan over uiteenlopende thema’s binnen de sectoren Techniek, Economie en Zorg & Welzijn. Ze zijn afgestemd op vraagstukken of thema’s binnen bedrijven en organisaties. 

Wat is een module?

Een module is een onderdeel van het bacheloronderwijs. In 10 weken rond je een module af, waarna je een hbo-certificaat ter waarde van 5 ETC ontvangt. Een certificaat is inwisselbaar voor studiepunten bij inschrijving voor de bijbehorende deeltijdbachelor of Associate degree bij Saxion Parttime School.

6. Cursus

Een cursus is een vrij te volgen onderdeel binnen Saxion en is in vele soorten beschikbaar. Zo zijn er cursussen van twee dagen, maar ook van meerdere weken. Rond je de cursus met een voldoende af, dan ontvang je bij de meeste cursussen een certificaat. Op de pagina van de cursus van jouw interesse vind je alle informatie omtrent de duur, kosten en certificering.

Hoe maak je de juiste keuze?

In deeltijd studeren brengt allerlei uitdagingen met zich mee, dat snappen we goed! Het is daarom goed om je te verdiepen in de mogelijkheden. Op deze pagina lees je alles over in deeltijd studeren bij Saxion. Nog een tip: ontdek hier hoe deeltijdstudenten hun deeltijdstudie ervaren

Ook kun je een open avond voor deeltijdonderwijs bezoeken, zodat je kennis kunt maken met docenten én studenten. Je hebt dan ook de mogelijkheid om vragen te stellen. 

Weet jij al welke opleiding je aanspreekt? Maar heb je nog twijfels of vragen? Vraag dan een Studieadvies op maat gesprek aan. Onze studiecoaches kijken samen met jou of de door jou gekozen studie een goede match is en of dit bij je persoonlijke situatie past. Ook kun je er voor kiezen om een dag mee te lopen. Zo maak je in praktijk kennis met alles wat met deeltijd studeren te maken heeft. 

Landing-OOA-focus.jpg

Bezoek onze open avond!

Meer weten over in deeltijd studeren? Kom dan naar onze open avond! Op dit moment kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd én kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan
Malou Saxion.jpeg

Malou Willemsen - Warmerdam

Malou is Contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie bij Saxion. Haar hobby is haar werk: het vertellen van leuke, boeiende en inspirerende verhalen in verschillende vormen. Verder is ze fan van hardlopen en koken. Haar mantra: less bitter, more glitter. 

Gerelateerde artikelen

Twee deeltijd studenten in techniek lab Onderwijs

Wat is het verschil tussen deeltijd en voltijd?

15 februari 2024
voorbereiden-online-open-avond-saxion.jpeg Open avond

Hoe kan je je het beste voorbereiden op een (online) open avond?

05 januari 2024
Onderwijs

Beginnen met deeltijd: dit moet je weten